Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídla z jednoho pekáčku patří mezi velmi oblíbená. V jednom nádobí připravíte hlavní pokrm s přílohou dohromady a obvykle ještě skoro bez práce. Přesně tyhle recepty vám dnes představíme a přidáme i tipy, jak na kuře, aby bylo uvnitř šťavnaté a nahoře křupavé.

Balzamicové kuře s mrkví 

Jídlo na pekáčku je skvělé svou všestranností. Tento recept s medovou balzamikovou glazurou je neuvěřitelně dobrý. Pečená mrkev je skvostná sama o sobě a zamilují si ji i ti, kteří zeleninu obvykle moc nemusí. A kombinace s balzamikovou polevou funguje stejně dobře na kuře jako na mrkev. Na bramborách ale poleva není. Právě tím krásně vynikne rozdíl. Místo  brambor lze využít i tuřín nebo červenou řepu.  

Takto můžete připravit různé obměny pokrmu a máte vystaráno hned na několik variant. Na jídlo budete potřebovat: 4 vykostěná kuřecí prsa bez kůže – naklepaná na stejnoměrnou tloušťku, zhruba 500 g očištěné mrkve nakrájené asi na 5cm kousky, 900 g brambor – rozpůlené malé brambůrky, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžičku sušeného česneku, ½ lžičky sušené bazalky, ½ lžičky sušeného tymiánu, 1 hrnek balzamikového octa, 2 lžíce strouhaného parmazánu, 1/3 hrnku medu, pepř a sůl na dochucení.

Jak na to? Předehřejte troubu na 200 °C. Na třetinu vymaštěného plechu položte brambory v jedné vrstvě, na třetinu kuře a na závěr mrkev. Na pánvi nechte 5 minut vařit balzamikový ocet a med. Potřebujete ho zredukovat na polovinu, pak ho nalijte do mísy, která zvládne horký pokrm. Brambory a mrkev pokapejte olejem. Do kuřete olej vmasírujte. Všechny tři suroviny osolte a opepřete, pospejte směsí z tymiánu, bazalky a česnekového prášku.

Na kuře nalijte lžičkou polovinu balzamikové omáčky (zbylou dejte bokem, zatím mírně zhoustne) a brambory posypte parmazánem. Pečte zhruba půl hodiny, dokud není kuře propečené a zelenina měkká. Pokud budete přidávat čas a báli byste se stavu zeleniny, klidně ji vyndejte a před podáváním dejte na pár minut zpátky prohřát do trouby. Kuře a mrkev pokapejte zbytkem omáčky a podávejte. Vyzkoušejte i tento recept s kuřetem a mladou cuketou.

Kuře s česnekovým máslem a bramborami

Česnek, brambory, bylinky (tymián a rozmarýn) a fazolky spolu s kuřetem jsou báječnou jednoduchou variací. Chuťově je pokrm velmi zajímavý, křupavý a šťavnatý. Připravuje se na jednom pekáči, což značí jednoduchost a pohodu. Důležitou ingrediencí tu je kuřecí vývar. Tato bylinkovo-česneková máslová omáčka je s minimem tuku. Tato voňavá inspirace je navíc ze surovin, které nejspíš máte doma. Z bylinek můžete použít tymián a rozmarýn. Pokud byste měli něco proti zeleným fazolkám, můžete je nahradit. Chřestem, lilkem, cuketou, nebo hráškovými lusky.

Budete potřebovat: 150 g kuřecích prsou bez kůže, 500 g malých oloupaných rozpůlených brambor, 500 g fazolek, 1/3 hrnku kuřecího vývaru, 1/4 hrnku rozpuštěného másla, 1 lžíci jemně nasekaného česneku, 1 lžičku nasekaného čerstvého tymiánu, 1 lžičku nasekaného čerstvého rozmarýnu, 1/2 lžičky soli (podle chuti) a pepř na dochucení.

Jak na to? Troubu předehřejte na 200 °C, plech lehce potřete olejem. V misce smíchejte máslo s vývarem, česnekem, rozmarýnem a tymiánem, dochuťte solí a pepřem. Kuře dejte na plech, okolo položte brambory a naneste na vše 1/2 hrnku omáčky. Pečte v předehřáté troubě čtvrt hodiny, nebo do nazlátnutí brambor. Plech vyndejte z trouby a každé kuřecí prso otočte. Brambory dejte k jedné straně, na druhou dejte zelené fazolky a zelenou část přelijte zbytkem omáčky. Promíchejte a dejte znovu do trouby zhruba asi na 15 minut. Kuře musí být propečené a brambory měkké a křupavé. Nakonec můžete ještě kuře s bramborami posypat čerstvými nasekanými bylinkami a při nandávání na talíř nezapomeňte na šťávu, která v pekáči zbyla.

Z jednoho pekáčku

Potřebujete nakrmit několik hladových krků, a to co možná nejrychleji? Recepty z jednoho pekáče jsou přesně to, co hledáte. Vaření v tomto stylu znamená, že připravujete nějakou dobrotu, většinou…

Pečené kuře se zeleninou

Snadný recept na pečené kuře se zeleninou na jednom pekáči oceníte vždy, když spěcháte. Na tomto receptu je cenné, že můžete využít tu zeleninu, kterou máte doma. Dokonce si ji můžete i předem připravit a nakrájet, pak ji uložit do zakryté nádoby a dát do lednice. Pak ji jen vyndáte, smícháte, přidáte kuře, koření a bude se péct. Která zelenina se dá využít? Hezké malé brambůrky. Pokud budou nové, pak není třeba ani loupat, jen je rozpůlit. Pokud budou mít barevnou slupku, vznikne i barevný efekt.

Variantou jsou sladké brambory, do směsi můžete přidat růžičkovou kapustu, brokolici, mrkev, květák, chřest, zelené fazolky, ale i třeba papriky, případně zelí a samozřejmě cibuli. Ať je bílá nebo červená, pečená je skvělá vždy. Jak vše připravit? Budete potřebovat zhruba 900 g vykostěných kuřecích stehenních řízků bez kůže, zvolenou zeleninu, různých barev, cibuli případně nakrájejte na měsíčky, mrkev rozpulte a nakrájejte asi na 5cm kousky, dále bude potřeba 1 lžíce čerstvého rozmarýnu (1 lžička sušeného), 2 lžičky čerstvého tymiánu (¾ lžičky sušeného), 1 lžíce řepkového oleje, 1/2 lžičky pepře a ½ lžičky soli.

Troubu předehřejte na 220 °C. Pekáč vyložte pečicím papírem. Nakrájenou zeleninu dejte na plech, naneste bylinky. Na to položte kuře, osolte, opepřete a zalijte olejem. Dejte do trouby a snižte teplotu na 200 °C. Pečte, dokud není kuře propečené a brambory měkké, zhruba 30 minut. Nezapomínejte zeleninu při pečení alespoň jednou promíchat, aby se opekla z různých stran. Hotový pokrm můžete servírovat.

Náš tip: Inspirujte se v galerii, jak kuře z jednoho pekáčku dělají naši čtenáři. 

Zdroje informací:

lecremedelacrumb.com
cafedelites.com
therealfooddietitians.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více