Fantastický hovězí houbový guláš: Připravuje se jednoduše a chutná božsky i ve variantě bez mouky
9. 9. 2022 Vaření
Houbová sezóna se konečně naplno ozývá, a tak si můžeme užívat pokladů lesa. Hovězí guláš s čerstvými nebo mraženými houbami je výbornou možností, jak potěšit chuťové buňky všech milovníků masa. Zjistěte, jak ho připravit ve skvělé variantě.
Jaké houby využít do guláše
Když v dnešních dnech zajdete do lesa, nejspíš si košík dobrých hub domů odnesete. Do guláše jsou ideální pevné houby, jako je hřib hnědý, případně praváci, které svou strukturou krásně doplní maso. Můžete k nim pro zjemnění přidat i suchohřib babku, klouzky. Zkrátka podobnou směsí nic nezkazíte. Vždy by se mělo jednat o houby, které bezpečně poznáte. Možná právě takovouto směsku si mrazíte a v zimním období ji pak jen vytáhnete z mrazáku (nejlépe předvařenou) a můžete si připomenout krásné léto a podzim.
Náš tip: Takto si připravíte guláš pouze z hub podle videoreceptu:
Jak na hovězí houbový guláš
Na hovězí guláš se hodí plecko, případně kližka. Kromě 400 g hovězího masa budete na přípravu potřebovat 300 g hub. Pokud budete využívat sušené, nechte houby alespoň čtvrt hodiny namočené v hrnku horké vody. Dále budete potřebovat hovězí vývar na podlití (zhruba 200 ml), 1 velkou cibuli, 1 lžíci mleté papriky, 30 g protlaku, 2 lžičky sádla pod cibuli, 2 větší stroužky česneku, lžíce hladké mouky, lžičku drceného kmínu, pepř a sůl dle chuti. Volitelné: feferonka, tymián nebo majoránka.
Jak na to: Očištěnou cibuli nakrájejte na kostičky a osmažte ji na rozehřátém sádle dosklovata. Maso nakrájejte na kostky, opepřete a osolte a přidejte ho k cibuli. Míchejte a restujte, dokud se maso nezatáhne. Přidejte kmín a papriku, rozdrcený česnek, promíchněte a hned zalijte vývarem. Dolévejte ho postupně, záleží, kolik chcete omáčky. Můžete přidat protlak. Nechte dusit pod pokličkou. Pokud máte čerstvé nebo sušené houby, přidejte je na posledních 20 minut, mražené houby (které už byly předvařené) můžete přidat ke konci vaření, až když bude maso měkké.
Houby, kam se podíváš Houbaření patří k jedné z nejoblíbenějších činností Čechů. A není divu; projít se po lese a nasbírat košík dobrot na smaženici nebo do bramboračky je přece skvělé! I přesto…
Nakonec můžete guláš poprášit moukou a tak ho zahustit. Pokud ji nechcete použít, můžete do něj deset minut před dovařením nastrouhat jednu oloupanou bramboru, jindy můžete využít kousek nastrouhaného chleba. Milovníci bylinek mohou přidat majoránku nebo tymián. Navrch můžete posypat guláš ještě petrželkou, případně pokrájenou cibulí (jarní cibulkou), pokud to tak máte rádi. Můžete vyzkoušet i tuto verzi hovězího houbového guláše.
K hovězímu houbovému guláši se hodí knedlík, rýže, těstoviny nebo i parádní bramborové noky.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Co takhle dát si lehký bramborový salát? Jak udělat oblíbenou vánoční pochoutku bez majonézy?
K bramborovému salátu obvykle připravujeme řízky nebo karbanátky. O Vánocích ho podáváme se smaženou obalovanou rybu. A nemusí to vždy být klasický… Číst více
20 nejoblíbenějších receptů na bramborové saláty: Připravují se nejen na Vánoce
Bramborový salát a řízek patří k tradičním svátečním pokrmům. Salát se připravuje z brambor typu A, které jsou pevné, drží tvar a hned tak se… Číst více
Hitem letošních svátků je tento bramborový salát z Polska: Když ho vyzkoušíte, žádný jiný už možná nebudete chtít
Snad žádný jiný pokrm nemá tolik různých variant… Číst více
Jak odlehčit bramborový salát? Majonézu skvěle nahradí řecký jogurt, kvalitní olej nebo dokonce hovězí vývar
Pořádný bramborový salát má být zalitý notnou… Číst více
Zdravější verze majonézy: Naučíme vás různé varianty, jejichž chuť vás nadchne
Majonéza je tvořena ze dvou hlavních složek, tedy ze žloutků a oleje. Je tučná, ale výhodou je obsah rostlinných tuků s nenasycenými mastnými… Číst více
Jak na bramborový salát bez majonézy. Nahraďte ji nebo salát ochuťte zcela jinak
K bramborovému salátu bez obsahu majonézy se nejčastěji uchylují rodiče malých dětí. Neznamená to, že by byl méně chutný. Majonézu lze v salátu bez… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Milujeme retro! Kuchyně našich babiček a maminek zdobily remoska, cibulák i hliníkové příbory, stále je používáme
Jak pěstovat fazole? Důležitý je výběr odrůd a správný postup při pěstování i sklizni
Bufetový pochoutkový salát podle Ostravského gastrošefa: Recept z roku 1976 skvěle funguje dodnes
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 3 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 3 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 5 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 11 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 13 hodinami