Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Arašídové máslo je jednou z nejoblíbenějších pochoutek v anglicky mluvících zemích, bez které se neobejde snad žádná poctivá svačina. Ta se nejčastěji skládá z dvou plátků bílého toastového chleba spojeného vrstvou arašídového másla a obvykle také vrstvou pikantního ovocného džemu.

Arašídové máslo je jednou z nejoblíbenějších pochoutek v anglicky mluvících zemích, bez které se neobejde snad žádná poctivá svačina. Ta se nejčastěji skládá z dvou plátků bílého toastového chleba spojeného vrstvou arašídového másla a obvykle také vrstvou pikantního ovocného džemu.

Milovníci arašídového másla si mohou užít více druhů této pochutiny. Základní dva typy másla se dělí podle jeho konzistence – buď můžete zvolit hladkou variantu, která se snadno roztírá, nebo tu, která má hrubou konzistenci a obsahuje kousky nerozemletých oříšků. Na výběr je také sladká a slaná verze.

Ať jste arašídové máslo ještě neokusili, nebo jste si jej již oblíbili, vyzkoušejte náš jednoduchý recept na domácí máslo a užijte si jeho nezaměnitelnou poctivou chuť.

Suché, pražené a nesolené arašídy (jejich množství zvolte podle toho, kolik másla chcete připravit) mixujte 8-10 minut v kuchyňském robotu (ten by měl mít dostatečně vysoký výkon a především uzavíratelný otvor pro pohodlné a efektivní mixování). Zprvu bude mít směs drobivou konzistenci, po delším mixování lehce krémovou.

Pokud i po 10 minutách mixování bude směs suchá, znamená to, že ořechy, které jste použili, byly vysušené. V takovém případě do směsi kápněte lžičku rostlinného oleje, nejlépe řepkového nebo arašídového. Výhodou domácí výroby je možnost zvolit si přesně takovou konzistenci, která vám bude nejlépe chutnat.

Arašídové máslo je samo o sobě velmi chutné, ale pokud budete chtít, můžete do směsi přidat špetku soli, nebo naopak cukru. Arašídové máslo uchovávejte nejlépe ve vzduchotěsné nádobě a v ledničce, kde vydrží přibližně jeden měsíc.

Stejně tak si můžete doma připravit ořísko-čokoládovou pomazánku, jejíž chuť je mnohem výraznější než u kupovaných výrobků.  K výrobě pomazánky budete potřebovat:

  • 1 ½ šálku lískových ořechů
  • ½ šálku krystalového cukru
  • 5-6 polévkových lžic kakaa
  • ¼ šálku javorového sirupu
  • ¼ šálku rostlinného oleje
  • 2 polévkové lžíce kokosového mléka

Nejprve v kuchyňském robotu rozmixujte oříšky do krému a až poté do směsi pečlivě zamixujte všechny ostatní ingredience. Pomazánku uchovávejte stejně jako arašídové máslo, tedy v lednici ve vzduchotěsné nádobě, kde vydrží čerstvá přibližně jeden měsíc.

Výhodou domácího arašídového másla a oříško-čokoládové pomazánky je nejen jejich vynikající chuť, která vám zpříjemní mnoho snídaní a svačin. Díky domácí výrobě máte navíc jistotu, že tyto pochoutky jsou vyrobeny jen z kvalitních surovin, neobsahují konzervanty, barviva a umělá sladidla, a tak je bez obav můžete dát k občasnému mlsání i svým dětem.

Pomazánky se skvěle hodí nejen na tousty, ale také na palačinky a k přípravě nejrůznějších dezertů a moučníků.

Komentáře

Fido

11. 4. 2017 21:21

nejsemzadnemaslo:
z textu se to dá snad pochopit :

" Arašídové máslo uchovávejte nejlépe ve vzduchotěsné nádobě a v ledničce, kde vydrží přibližně jeden měsíc...":-p

nejsemzadnemaslo

5. 12. 2013 08:07

Jak dlouho takové máslo vydrží? Nebo dá se nějak konzervovat? Byl by to skvělý dárek, ale jelikož je kolem Vánoc takových dobrot, asi by se na něj dostala řada až později. :-)

janca123

1. 11. 2013 16:53

Zdar, tohle je super, zabodovala jsem s arašídovým máslem před rodiči mého přítele, večeři jsem vařila podle časáku Moje šťastná hvězda a vyplatilo se! Vyzkoušejte! :):-K

Pavla

30. 10. 2013 21:45

Arašídové máslo je výživné a vždy připravené k vylepšení spousty věcí, třeba obilných kaší. Jedna z verzí, kterou děláme my, je tady: www.dify.cz/domaci-raw-arasidove-maslo-s-kokosovym... - je to raw verze z přírodních buráčků

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více