Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

guláš s hlívou
Zdroj: Toprecepty

Hlíva je skvělou houbou, kterou můžete pořídit zdarma v lese. A právě rostou jako divé. Přečtěte si, kde si je nasbírat a jak si z nich připravit výborný guláš.

Kam na hlívu

Když mluvíte o hlívě, většinou máte na mysli hlívu ústřičnou, která bývá využívána pro zdraví. Roste hlavně od října do prosince. Když je mírná zima, můžete se pro ni vydat až do jara. Hlíva roste v trsech na kmenech (i trochu ve výšce) a pařezech listnatých stromů (buk, ořešák, topol, lípa, bříza). Výjimečně ji můžete najít i na jehličnanech. Pokud vám zachutná, můžete si ji i vypěstovat doma na substrátu ze slámy, nebo kukuřičných klasů, případně na dřevěných špalcích.

Jak poznáte hlívu ústřičnou

Hlavní, čeho si u hlívy ústřičné všímat, je nejen to, kde ji seberete, ale také jak vypadá. Tato houba má většinou vějířovitý (lopatkovitý, jazykovitý), obvykle postranní, klobouk s dlouho podvinutým okrajem. Pokožka klobouku má většinou světle až tmavě šedou barvu, někdy šedomodrou, vzácně bělavou. Ve stáří, nebo po přejití mrazem hnědne. Hlíva má středně husté, dlouze sbíhavé bělavé až našedlé lupeny. Třeň neboli noha je hodně krátká, může i chybět. Typická chuť a vůně je příjemně houbová.

V lese se ale můžete setkat i s dalšími příbuznými této houby. Jedná se třeba o hlívu plicní, hlívu miskovou, hlívu smrkovou. Splést si ji můžete i s pařezníkem. Ten se ale liší olivovými odstíny na klobouku a oranžovým třeněm. Důležité je to, že tyto houby jsou jedlé a záměna hlívy ústřičné za jedovatý druh, je podle informací České mykologické společnosti, velmi nepravděpodobná. Ať už seberete jakoukoliv hlívu, buďte šetrní k přírodě.

Jak připravit guláš z hlívy

Hlíva patří mezi velmi vyhledávané houby do kuchyně. Připravit si z ní můžete spoustu dobrých jídel, jako třeba guláš. Na jeho přípravu potřebujete 500 g hlívy, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 střední cibule, 2 lžíce mleté papriky, lžíci protlaku, špetku pálivé papriky (volitelné) špetku drceného kmínu, 2 stroužky česneku, 1 l vody, mletý pepř, tmavý chléb bez kůrky, majoránku podle chuti.

Jak na to? Oloupejte cibule a nakrájejte je na kostičky. Hlívu očistěte a nakrájejte na kostky. V hrnci na středním plameni rozpalte olej a osmažte na něm cibuli a přidejte hlívu. Po chvilce restování přidejte kmín, prolisovaný česnek, protlak, opepřete, osolte a promíchejte. Nakonec přidejte papriku a zalijte vodou, aby nestihla zhořknout. Duste pod pokličkou zhruba 20 minut, dokud nebude houba měkčí. Guláš zahustěte kousky chlebu, nechte ho rozvařit a dochuťte. V guláši by mělo zbýt dostatek tekutiny. Na závěr do guláše promněte majoránku.

Jak guláš vylepšit: 

  • přidejte na kostičky nakrájené oloupané brambory 
  • přidejte zbytky pečeného masa, nebo zbytky uzeniny z lednice 
  • víc cibule dodá guláši lepší chuť, ale nesmí to přebít chuť hlívy
  • ve vege verzi můžete do guláše přidat i nudličky ze sojového masa 
  • guláš z hlívy nepřipravujte ve velkém množství, ohřívání houbovým jídlům nesvědčí  

Náš tip: Připravte si hlívu na paprice podle našeho videoreceptu

Jak dochutit guláš

Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte pálivou papriku. Pro lepší chuť můžete místo vody přilít zeleninový vývar. Majoránku můžete zase vyměnit třeba za rozmarýn. Ke guláši z hlívy se příloha nejlépe hodí brambory, rýže, nebo chléb. Můžete si třeba připravit vyloženě bramborový guláš s hlívou

Zdroje informací:
https://www.myko.cz
https://www.vitalia.cz

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více