Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Naše kuchařka 2 právě v prodeji!

Do obchodu

Jak připravit hlívu ústřičnou. Oblíbené recepty z královny mezi houbami
Top recepty

Hlíva ústřičná je považována za královnu mezi houbami. Není pochyb, že její zařazení do jídelníčku prospívá našemu zdraví a zlepšuje naši imunitu. Pěkné svěží trsy hlívy se hodí do mnoha jídel. Můžeme se nechat inspirovat nejoblíbenějšími recepty z našeho receptáře.

Populární hlíva ústřičná 

Populární hlívu snadno zpracujeme. Stačí ji očistit a nakrájet. Nejčastěji ji dáváme do polévek, gulášů a pod maso. Je ale skvělá i do pomazánek, rizot, k zapékání, na grilování nebo na řízky v trojobalu. Přebytek hlívy lze nakládat, mrazit nebo usušit a ve formě prášku používat jako koření

Polévky s hlívou ústřičnou

Oblíbené polévky s hlívou, někdy nazývané "falešné dršťkové", nás příjemně zahřejí během chladných dnů. Základem je často na oleji osmahnutá jemně nakrájená cibule. K cibulce přidáme na nudličky nakrájenou hlívu. Po chvíli přisypeme koření (i červenou papriku) a zalijeme vodou nebo vývarem. Polévku solíme až po změknutí hlív.

Guláše a omáčky s hlívou

Hlíva je ceněná na přípravu různých gulášů a omáček. Základ je stejný jako u polévek. Guláše podáváme buď s pečivem nebo s knedlíkem, rýží, bulgurem či těstovinami. Hlívu na paprice zahustíme smetanou, ve které jsme rozmíchali hladkou mouku. Pokrm dobře okořeníme.

Rychlá jídla s hlívou

Hlívové vršky, ochucené pepřem a drceným kmínem, obalíme v hladké mouce a zprudka osmažíme na oleji. Podáváme s chlebem jako minutku. Hlívu můžeme podávat opečenou s chilli papričkou a dochucenou plátky česneku. Též je oblíbená v troubě zapečená hlíva s bramborami a smetanou.

Zapečené pokrmy s hlívou

Ochucenou a na nudličky nakrájenou hlívu můžeme zapékat v alobalu. Pokud ji budeme zapékat pouze krátce, společně se sýrem, tak ji, podle našeho receptu, nejprve opečeme na tuku s jarní cibulkou, česnekem a tymiánem. Zapečená hlíva se dobře hodí i k uvařeným těstovinám.  

Hlíva na grilu nebo v trojobalu

Hlívu můžeme, stejně jako další houby, usmažit v trojobalu. Před obalováním ji dochutíme utřeným česnekem. Usmaženou hlívu podáváme s bramborem. Na grilování používáme vršky hlív, které dopředu naložíme do marinády. Nožičky hub potřebují při každé tepelné úpravě více času na změknutí než vršky.
Hlíva ústřičná si našla mnoho příznivců. Je považována za nejzdravější houbu a zdroj mnoha užitečných látek a vitamínů. Kupujeme pouze pěkné a zdravé houby. Po nákupu je brzy spotřebujeme, v chladničce je skladujeme nejdéle tři dny od nákupu. 

 

 

 

 

 

 

Tento tip je užitečný  (36x)

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Nové tituly!

v našem eshopu

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům