Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tatranský čaj: Kořeněný vánoční nápoj ze Slovenska má grády! S karamelizovaným medem a citronem ale chutná skvěle
Zdroj: Freepik, pvproductions

Během mrazivých zimních dnů se můžete zahřát různými způsoby. Pokud vás dostatečně nezahřejí kamna, kabát nebo láska, zachrání vás horký nápoj. Jestli potřebujete nějaký, který má opravdu grády, tatranský čaj je sázkou na jistotu.

Čaj ze slovenských velehor

Na Slovensku tatranský čaj seženete snad všude, zahřejete se jím na předvánočních trzích, podává se v restauracích ve městech i na zasněžených svazích slovenských velehor. A samozřejmě jej dostanete v každé kolibě – místní restauraci tradičního rázu.

Dnes se tento nápoj prodává v designových lahvích různých barev připomínajících termosku pod názvem Tatra Tea ​​​a dokonce se připravuje v mnoha netradičních a někdy až exotických příchutích. Tento silný bylinkový likér pak stačí zalít v hrnečku horkou vodou a chutný nápoj je na světě. Za současným tatranským čajem ale opravdu stál skutečný horký čaj. Nebyl to ovšem čaj ledajaký.

Horký nápoj z tatranských chat

V časech dávno minulých, kdy se po slovenských kopcích ještě proháněli zbojníci, bylo zvykem v horských boudách v Tatrách podávat pocestným na zahřátí alkoholem vylepšený horký čaj, který ale s nynějším nápojem tohoto jména příliš společného neměl. Do odvaru z bylin se přidávala domácí pálenka, česnek, med a cibule.

Tatranským horalům sloužil nejen pro zahřátí a obveselení, ale i na posilněnou a jako životabudič při běžných nemocech. Pozdější a dnešním chutím snesitelnější varianta byla kombinací horkého bylinného čaje a alkoholu, případně bylinného likéru. Během šedesátých a sedmdesátých let se tento čaj stal mezi turisty vyhlášeným „signature“ nápojem tatranských chat, a tak se mu začalo říkat tatranský.

Při pití tatranského čaje pozor na zbojníky

S tatranským čajem se pojí i jeden zajímavý zvyk. Často bylo zvykem v kolibách podávat čaj a u toho střílet pozbojnicku do vzduchu z falešné pistole, což mělo vzbuzovat dojem přepadení opravdovými loupežníky. Kdysi tento zvyk velmi nadchl jisté Italy, kteří nynějšího výrobce Tatra Tea přivedli na myšlenku vyrábět jakýsi „polotovar“ pro výrobu nápoje a prodávat jej v lahvích.

Dnešní tatranský čaj se ovšem vyrábí trochu jinak – jeho základem je kvalitní černý čaj assam a tajná směs bylinek, které se 6 týdnů macerují v kvalitním lihu. Jak již bylo řečeno, čaj má i mnoho příchutí a je různě silný, ten nejslabší má jen 17 %, nejsilnější až 72 % alkoholu, ten už je ale opravdu pro odvážné.

Jak si nejlépe tatranský čaj vychutnat?

Vzhledem k tomu, že tatranský čaj je vlastně takový bylinný destilát nebo likér, může se podávat i chlazený na ledu, nejlepší je ale stejně teplý. A jak jej podávat?  Aby se co nejlépe rozvinula jeho chuť, doporučuje se zalít 0,5 dl tatranského čaje asi 1,5 dl horké vody. Klidně si jej ale můžete ještě vylepšit a připravit si z něj vynikající horký drink.

Budete na něj potřebovat: 40 ml Tatra tea, horký čaj assam uvařený v jablečném džusu, čerstvou šťávu z ½ citronu a karamelizovaný med dle chuti.

Postup: Med pomalu zahřívejte v kastrůlku. Když začne tuhnout, přidejte vodu. V jablkovém džusu uvařte čaj. Přilijte Tatra tea, citronovou šťávu​ a karamelizovaný med podle chuti. Zamíchejte a podávejte v plecháčku s perníčkem a borovicovou šiškou.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více