Sezóna svařáku zahájena! Jak ho připravit, aby byl dokonalý? Chce to správné víno i koření!
9. 11. 2021 Historie a zajímavosti
Svařené víno, lidově svařák, je konečně tady! Listopad je sice sotva v polovině, ale venkovní počasí tomuto lahodnému svátečnímu nápoji velmi přeje. Lahůdku plnou skořice, hřebíčku a alkoholu si můžete připravit i doma. Jaké víno použít, jaké koření vyzkoušet a čím si tradiční svařák vylepšit? Se vším vám poradíme!
Jak na správný svařák?
Milujete chvilky, kdy vaše studené ruce venku zahřívá kelímek s voňavým svařeným vínem? Proč si tuhle pohodu nedopřát i doma! Svařené víno dohromady s kořením nádherně provoní celý byt a zpříjemní podzimní večery. Navíc je to nápoj snadný na přípravu a nenáročný na suroviny. Potřebujete jen víno a patřičné koření. Základní recept na 4 porce svařáku vypadá asi takhle...
Co budete potřebovat:
- 1 litr vína (červeného nebo bílého)
- 4 svitky skořice
- 10 - 15 hřebíčků
- 4 lžíce cukru
Postup: Do hrnce nalijte víno, smíchejte je s cukrem a přidejte koření. Vařte jen k bodu varu. Poznáte to tak, že se na dně hrnce začnou objevovat bublinky. Jakmile se to stane, plamen stáhněte a víno nechte jen mírně probublávat. Pokud byste je totiž vařili, přišli byste skoro o všechen alkohol v tomto slavnostním nápoji.
Mohlo by vás zajímat
Jaké víno vybrat?
Při výběru vína na svařák platí, že střední cesta je zlatá. Z krabicového nebo jiného laciného vína by vás druhý den jen bolela hlava, ale vyvářet luxusní značky, to je zase trochu škoda. Použít se dá víno suché i polosladké podle toho, jestli máte raději "ostřejší", nebo sladší svařák.
Mohlo by vás zajímat
Čím svařák okořenit a dochutit?
Nejdůležitější složkou svařáku je samozřejmě koření, kterým jej dochutíte. Základní "svatou trojicí" je skořice, hřebíček a badyán, použít se dá ale mnoho dalšího. Vynikající je například muškátový květ, pomerančová nebo citronová kůra, vyzkoušejte určitě i perníkové koření. A nejen koření dělá zázraky - takové rozinky naložené v rumu (ale i ty obyčejné) nebo třeba sušené brusinky promění běžný svařák ve speciální lahůdku. Někdo si rád svařák sladí medem na místo cukru, a to je rovněž lahodné.
Mohlo by vás zajímat
Nealkoholický svařák
Pokud milujete kořeněnou vůni svařáku, ale z nějakého důvodu nechcete či nemůžete pít alkohol, můžete si vyrobit nealkoholický svařák. Jsou dvě varianty, jak na to - buď víno necháte vařit a vyvaříte z něj alkohol, anebo místo vína použijete kvalitní jablečný nebo brusinkový mošt, který mírně naředíte vodou a svaříte se stejným kořením jako typický svařák.
Bílý svařák
Ačkoliv většina z nás si pod pojmem svařák představí především červené svařené víno, čím dál populárnější je i svařák z vína bílého, který je o něco lehčí. I tady platí, že je dobré vybrat kvalitnější víno, u bílého svařáku je ale lepší sahat rovnou po polosladkém, protože suchá bílá vína jsou o něco kyselejší než červená. Samozřejmě to také závisí na odrůdě. Zároveň bílý svařák lépe chutná doplněný plátkem pomeranče než citronu. Tak na zdraví!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Den svařáku
Teplé nápoje pro chladné dny. Recepty nejen na zahřátí
Připravte si domácí kandované ovoce sladké jako med. Při vánočním pečení ho oceníte!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 6 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 7 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 7 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 8 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 15 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 16 hodinami