Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Worcestrová omáčka vznikla omylem jako zapomenutá surovina ve sklepě. Dnes skvěle dochutí maso a pomůže i při kocovině
Zdroj: Unsplash, Addilyn Ragsdill

Vypadá trochu jako sójová omáčka, trochu jako polévkové koření a chutí připomene i omáčku rybí, worcestrová omáčka je ale úplně jiná. Známé tekuté dochucovadlo tmavé barvy je tak výrazné, že do jídla stačí přidat jen pár kapek, a i tak mu dodá specifickou chuť. Víte, kde všude ji použít?

Worcestrová omáčka jako nositel umami

Worcestrová omáčka patří k nejslavnějším omáčkám světa a také k nejspecifičtějším. Jde o fermentované tekuté koření na bázi octa ochucené ančovičkami, melasou, tamarindem, cibulí, česnekem a dalšími druhy koření, které se nechává zrát po dobu 18 měsíců. V omáčce se snoubí hned několik chutí, které pak předává pokrmu. Je hodně pikantní, slaná, kyselá po octu, ale i trochu nasládlá. Všechny chutě jsou v ní krásně vyvážené, pozitivní je v ní i přítomnost chutě umami, kterou jí dodávají ančovičky. Využít se dá proto do neskutečného množství jídel – od masových pokrmů, přes ryby, polévky a saláty až po nápoje.

Omáčka dochutí Caesar i Bloody Mary

Její předností je, že vám dlouho vydrží. Už jen několik kapek přidaných do marinády na maso jí dodá poměrně pikantní chuť. Na její výrobu se používá velké množství ingrediencí, což vytváří výjimečnou příchuť, kterou nelze zaměnit s žádnou jinou omáčkou. Bez worcestrové omáčky se neobejde mnoho pokrmů. Specifickou chuť dodává třeba dresinku na salát Caesar, nesmí chybět ani v populárním rajčatovém koktejlu s vodkou zvaném jako Bloody Mary, který se doporučuje jako zaručený vyprošťovák po bujarém večírku.

Slavné britské dochucovadlo

Na omáčce je výjimečné také to, že se může chlubit poměrně dlouhou historií. A to dokonce nejen ve světě, ale i u nás. Přestože jde o anglický výrobek, do české kuchyně se dostala poměrně brzy, dokonce již v roce 1925. Tehdy byla známá jako anglické omáčkové koření Worcester-Shire-sauce. Kořeny omáčky prý však sahají až do starého Říma a jsou spjaté s rybí omáčkou. Její novodobá historie se pak pojí se dvěma chemiky Johnem Leem a Williamem Perrinsem, kteří žili ve Worcesteru v Anglii.

Na počátku 19. století tak trochu experimentovali s kořenícími omáčkami na bázi octa, údajně na žádost jistého lorda Sandyse, který chtěl vytvořit podobnou omáčku, jakou ochutnal na svých cestách po Indii. Jedna várka se jim ale moc nepovedla, tak ji odložili do sklepa. Tam omáčka nějakou dobu v klidu kvasila a rozvíjela své chutě. Po nějaké době ji tam náhodou našli, ochutnali a zjistili, že chuť odleželé omáčky je vynikající. Začali ji proto prodávat a omáčka se stala doslova hitem. Zakrátko se proslavila nejen ve Velké Británii, ale rozšířila se po celé Evropě, Americe i do dalších koutů světa. 

Omáčka s chutí ančoviček

Přestože jde o takovou specialitu mezi dochucovadly, nemá tato omáčka žádnou ochrannou známku a vyrábí ji hned několik výrobců na světě. I tak je ovšem jedna z nich považována za nejslavnější. Jde o omáčku britské značky Lea & Perrins, což je společnost, která sídlila v hrabství Worcestershire, jehož centrem je právě město Worcester. Originální worcestrová omáčka Lea & Perrins odkazuje na dva chemiky a vynálezce omáčky a v její chuti dominují ančovičky, nakládaná červená cibule a voňavý česnek nakládaný ve sladovém octu. Celé složení worcestrové omáčky sice není známé, protože ale omáčka není nijak chráněná, existuje i spousta receptů, podle nichž je možné si ji připravit i doma. Je to ale poměrně náročné a potřebovali byste velké množství surovin, proto se spíš vyplatí si ji koupit v obchodě, třeba zrovna tu Lea & Perrins, která se dá sehnat i u nás.

Zdroje informací:
Thespruceeats.com
Kejřová, A.: Úsporná kuchařka
Serioueats.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více