Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

vinné cukroví
Zdroj: Toprecepty, Colombo65

Křehké vánoční vinné cukroví je naprosto lahodné a úžasně jednoduché. Můžete z něj vykrájet různé tvary a po obalení je nechat rozplynout na jazyku. Ideální na přípravu v posledním týdnu.

Proč upéct vinné cukroví

Je neuvěřitelně lahodné a neuvěřitelně snadné. Když tyto oba faktory spojíte, není co řešit. Navíc k přípravě potřebujete jen tři plus jednu ingredienci: mouku, tuk (ideálně máslo) a bílé víno. Co je tou „plus jedna“ ingrediencí? Určitě vám připadá, že mouka, máslo a víno je tak trochu zvláštní kombinace. Když ale tuto směs upečete, a pak obalíte v moučkovém cukru (to je ta poslední základní ingredience), budete při ochutnávání na vrcholu blaha. 

Jak vylepšit vinné cukroví

Věřte, že tato základní varianta je úžasná. Ale pokud toužíte po dalších chuťových vjemech, nechte se inspirovat. Tou nejjednodušší potravinou, která pozvedne chuťový zážitek, je vanilka. Ideálním způsobem je využívat vanilkový lusk, který rozříznete, vyškrábnete nožem zrníčka do sklenice s moučkovým cukrem, a necháte tam i samotný lusk. Cukr bude krásně vonět. Ideální je vanilku nechat uvnitř sklenice pár dnů rozležet. Aroma cukru bude silnější. Sáhnout můžete samozřejmě i po koupeném vanilkovém cukru. Druhou možností je přidání koření, nejlépe skořice, aby byla vánoční atmosféra kompletní.

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jak na vinné cukroví

Počítejte s tím, že těsto je ideální nechat asi 2 hodiny odležet. Na vinné cukroví budete potřebovat: 250 g hladké mouky, 250 g povoleného másla, 5 lžic bílého vína, moučkový a vanilkový cukr na obalení.

Jak na to? Vyndejte máslo z lednice a nechte ho povolit. Mouku dejte do mísy, přidejte povolené máslo, a zalijte vínem. Zpracujte měkké těsto. Vytvořte kouli, dejte ji do fólie, a pak do lednice. Nechte odležet zhruba uvedené dvě hodiny. Pak předehřejte troubu na 180 °C, připravte si plechy a vyložte je pečicím papírem. Těsto vyndejte z lednice, aby trochu povolilo. Připravte si vál, posypte ho hladkou moukou. Odeberte část těsta, rozválejte ho na tloušťku necelý půlcentimetr, a vykrajujte zvolené tvary a dejte na plech. Nakonec ho přesuňte do rozehřáté trouby a pečte do zezlátnutí, trvá to zhruba 10 minut (pečení dobře hlídejte). Počítejte s tím, že se cukroví nafoukne.

Připravte si talíř s moučkovým a vanilkovým cukrem. Plech vyndejte z trouby, nechte ho mírně vychladnout a obalujte kousky v cukru. Myslete na to, že kousky jsou velmi křehké, možná se budou mírně drolit. Nechte cukroví na vedlejším talíři úplně vychladnout, a skladujte v plastové dobře uzavíratelné nádobě.

Vyzkoušet můžete i tuto variantu na vinné cukroví s vejcem, se zajímavou inspirací, kdy najednou připravíte slané i sladké dobroty.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více