Pravá vanilka je při sladkém pečení a vaření nenahraditelná. Poradíme, jak pracovat s luskem, mletou vanilkou i extraktem
Vanilkový lusk je poměrně drahé koření, ale jeho vůně je nenahraditelná. I když se vyrábí umělý vanilin, který běžně používáme, pravá vanilka voní jinak.
Vanilku koupíme jako fermentovaný a sušený lusk, mletou nebo v podobě extraktu. Extrakt se vyrábí vylouhováním vanilky v alkoholu. Správný extrakt je tmavý a hustý.
Kulinářské tipy a triky Ukázat další tipy
Jak nejlépe využít vanilku
- Vanilkový lusk rozřízneme podélně. Špičkou nože z něj vyškrábneme dřeň se semínky. Oboje využijeme při přípravě krémů, sladkých jídel, moučníků, nápojů a zmrzlin. Svoji vůni nejlépe rozvine při zahřátí a ve spojení s cukrem.
- Na přípravu krému vhodíme rozříznutý lusk i semínka do mléka nebo smetany a minutku povaříme. Necháme asi půl hodiny odstát, aby se rozvinula vůně. Pak můžeme samotný lusk vylovit, usušit a vložit do cukru k výrobě vanilkového cukru. Lusk lze použít opakovaně, pokud jeho vůně nezeslábne. To je velmi ekonomický způsob použití.
- Lusk nemusíme řezat. Lze jej použít do cukru v celku. Můžeme jej také s cukrem rozmixovat (1 lusk na asi 300 g cukru) tak, aby se v cukru stejnoměrně rozptýlil. Takový cukr bude velmi aromatický.
- Mleté vanilky stačí vždy množství na špičku nože, její vůně je velmi intenzivní. Uchováváme ji dobře uzavřenou, aby vůně nevyprchala.
- Také extrakt použijeme v malém množství, většinou ho stačí 1 kávová lžička. Pozor, neplést extrakt s uměle aromatizovanou esencí (trestí). Tresť dávkujeme jen po kapkách.
Nejlepší vanilkové rohlíčky
Receptů na vanilkové rohlíčky je mnoho, vůně vanilky je ale všechny spojuje a tvoří z nich úžasně voňavé cukroví. Tato vůně totiž k Vánocům nerozlučně patří, a to nejen v podobě oblíbených vanilkových rohlíčků.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Vepřové karé na špeku a okurkách z pomalého hrnce
Přidáno před 14 hodinami

Nakládané vepřové řízky s oregánem
Přidáno před 20 hodinami

Piškotové řezy s tvarohovým krémem a šlehačkou
Přidáno 4. 6. 2023 07:38

Fazole na špeku s klobásou
Přidáno 3. 6. 2023 19:37

Koláč bez lepku s ovocem
Přidáno 3. 6. 2023 18:49

Masové jehněčí kuličky v pikantní omáčce
Přidáno 3. 6. 2023 08:37
Komentáře
Nejsou zde žádné komentáře.