Pečeme s Ivou: Hrníčkový recept – úžasné univerzální kynuté jogurtové těsto na slané nebo sladké pečivo
16. 2. 2023 Vaření
Připravit kynuté univerzální jogurtové těsto je velmi snadné, a přitom je tak vynikající! Uděláme z něj jak slané, tak sladké pečivo – to podle toho, kolik do těsta přidáme cukru nebo soli. A víte, co ještě je na tomto receptu zajímavého? Při jeho realizaci není třeba kuchyňská váha, suroviny jsou odměřeny na hrníčky.
Když pekařka promluví...
Kynuté recepty se surovinami odměřenými na hrníčky moc ráda nemám. Tento spolehlivý recept na jogurtové těsto mi předala kamarádka Jituška, která na mě dohlíží už jen z obláčku, a já na ni mohu pouze s láskou vzpomínat. Těsto je univerzální, hodí se na slané nebo sladké pečivo.
Podle toho, co z těsta budete péct, v něm zvýšíte množství soli (na 1,5 rovné lžičky) nebo cukru (soli dáte jen půl lžičky, cukru cca 2-3 lžíce). Toto tvárné těsto se hodí na koláče, frgále i pizzy, všechno pečivo z něj zůstane dlouho vláčné.
Co budeme na těsto potřebovat? Hrnky mají objem 250 ml: 1 hrnek bílého jogurtu, 1/2 hrnku oleje, 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 lžička cukru, 1 lžička soli, 9-18 g čerstvého droždí (několik rad k surovinám najdete níže, v Drobečcích z ošatky)
Jak budeme postupovat? Pomocí domácí pekárny: Všechny suroviny (nejprve tekuté, pak sypké, droždí až nahoru na mouku) dáme do pekárny a použijeme program Těsto.
Ručně nebo robotem: Droždí v míse utřeme s cukrem, vlijeme jogurt a dobře promícháme. Přidáme zbytek surovin a pořádně uhněteme příjemně pružné těsto. V případě potřeby (na měkčí těsto na koláč či pizzu) přidáme 1-2 velké lžíce vody. V míse ho zakryjeme čistou utěrkou a necháme 60-80 minut vykynout,
Vykynuté těsto z mísy vytáhneme na stůl, propracujeme ho a použijeme. Naposledy jsme z něj pekli maličké slané žemličky – ty na fotografiích. Vykynuté a propracované těsto jsme rozdělili na14 dílků a ze všech udělali malé kuličky, bulky. Uložili jsme je na plech s pečícím papírem, nechali 30-40 minut vykynout, postříkali jsme je vodou a upekli ve vyhřáté troubě (200 °C / 15-18 minut).
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Drobečky z ošatky
- Množství droždí použijeme podle toho, jak dlouho má těsto kynout. Pro kynutí v lednici (večer uhníst, uložit do lednice, ráno péct) použijeme nejnižší množství, na klasické kynutí a pečení dáme droždí více.
-
Jogurty, které používám, bývají různě husté. I s tím je třeba při zadělávání těsta počítat a přidat lžíci vody nebo mouky navíc.
-
Hrnky, jak jsem psala hned na začátku, mají objem 250 ml. Suroviny (hlavně mouku), které do nich budete nabírat, nijak nesetřepávejte a nenabírejte do vrchovata.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Mezinárodní den falafelu
Domovinou falafelu je pravděpodobně Egypt, alespoň na tom panuje všeobecná shoda. Za národní pokrm jej však považují i v Izraeli či Palestině. Slovo… Číst více
Jak připravit falafel? Vyzkoušejte jednoduchý recept na oblíbenou cizrnovou specialitu
Správný falafel se připravuje z nevařené cizrny, kterou dostatečně dlouho předem necháme namočenou - třeba 36 hodin. Vodu, ve které cizrnu namáčíme,… Číst více
Grilování levou zadní: Nažhavte uhlíky a chyťte sezónu šťavnatých steaků za pačesy!
Grilovací sezóna je v plném proudu! Oblíbená… Číst více
Grilování levou zadní: Jak správně připravovat různé druhy masa?
Rozpálit gril, plácnout na něj kus namarinovaného… Číst více
Grilování levou zadní: Tipy na božské dipy a fantastické marinády
Grilovací počasí udeřilo plnou silou a už vůbec… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Poznejte slavný falafel: Malé smažené kuličky z Egypta si můžete připravit i doma
Zvažujete, že si dáte pár dní bez masa, anebo… Číst více
Grilování levou zadní: Ananas ve slanině i bez ní a další netradiční chuťovky na gril
Grilovací sezóna je v plném proudu! Možná vám i… Číst více
Holka u plotny radí: Jak doma udělat nejlepší hummus? Pomůže soda i studená voda!
Pomazánka z vařené a rozmixované cizrny je po… Číst více
Grilování levou zadní: Jak na dokonalý hermelín? Jde to i bez alobalu!
Grilování je efektní, zábavná a především lahodná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Co je omládek a kam jej použít? Chuť pečiva dovede povýšit k dokonalosti
Pěstujeme rajčata: Jak zvolit správnou odrůdu? Do leča se hodí jiná než na salát, výběr je ale veliký
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 1 hodinou
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno před 7 hodinami
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno před 10 hodinami
Soufflé buchta
Přidáno před 11 hodinami
Kefírová rychlovka
Přidáno před 22 hodinami
Věnečky výborné
Přidáno 3. 5. 2024 17:11
Komentáře
17. 2. 2023 17:50
Já myslím, že je to popsané v článku?:
"Těsto je univerzální, hodí se na slané nebo sladké pečivo.
Podle toho, co z těsta budete péct, v něm zvýšíte množství soli (na 1,5 rovné lžičky) nebo cukru (soli dáte jen půl lžičky, cukru cca 2-3 lžíce)."
16. 2. 2023 08:59