Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bulgur se zeleninou
Zdroj: Toprecepty, mysulka

Hledáte inspiraci na jednoduchý oběd nejen pro děti, který se obejde bez sporáku a trouby? Ať už se snažíte ušetřit na drahých energiích, nebo nemáte k dispozici potřebné vybavení na vaření a pečení, vyzkoušejte jednoduché a rychlé alternativy. Na naše bezmasé tipy ze spotřebičů postačí jen varná konvice.

Zdravé a rychlé směsi bez vaření

Směsí zeleniny, přílohy a ingrediencí na dochucení, ke kterým nepotřebujete sporák ani troubu, můžete mít ve svém kuchyňském portfoliu nekonečné množství. Stačí jen různě kombinovat ty, které odpovídají chuťovým preferencím vás i dětí. Představíme vám suroviny, se kterými se dá takovýmto způsobem pracovat. Vyberte si přílohu, zvolte zeleninu a případně další ingredience a vše po "uvaření v konvici" jednoduše smíchejte dohromady.

Přílohy jen k zalití vodou

Stačí zalít vroucí vodou, nechat odstát a jednoduchá, rychlá i zdravá příloha je na světě. Které suroviny tyto podmínky splňují?

Kuskus

Druhů kuskusu existuje v obchodech poměrně velké množství a při nákupu je třeba si na obalu ověřit, jestli se jedná o kuskus určený na pouhé zalití vroucí vodou, nebo je třeba jej chvíli povařit. Také doba vstřebávání vody a její množství se může lišit, orientačně se však používají 2 díly vroucí vody na 1 díl kuskusu. Přikrytý kuskus se nechá asi 10 minut stát, poté se načechrá vidličkou a může se přidat kousek másla na zjemnění. 
Takto slouží kuskus jako příloha, ale může z něj být rovnou výtečné sladké jídlo. Stačí přidat rozinky, oříšky a trochu čerstvého nebo kompotovaného ovoce. 

Bulgur

Na rozdíl od kuskusu, který se vyrábí z pšeničné krupice, vzniká bulgur z nalámaných pšeničných zrn. Jeho příprava je téměř totožná jako u kuskusu, pouze se prodlouží doba, po kterou je třeba jej nechat pod pokličkou vstřebávat vroucí vodu. Hotový bude za přibližně 20 – 30 minut. Opět platí, že je třeba přečíst si návod na obalu, zda je bulgur určený na zalití vodou, nikoli vaření. 

Hotový bulgur můžete smíchat s nastrouhaným sýrem, nebo s pestem, případně s najemno nasekanou šunkou. Vznikne tak alternativa rizota.

Nudle bez vaření

Doporučujeme-li nudle, které nepotřebují pobyt na sporáku, nemáme na mysli oblíbený studentský oběd se sáčkem glutamátového dochucovadla, ale některé druhy tenkých asijských nudlí, které lze takto připravit. Jsou to například rýžové nebo konjakové nudle. Doba, po kterou potřebují pobýt s vroucí vodou pod pokličkou, se liší podle tloušťky. Těm o tloušťce 1 mm stačí 6 – 8 minut, asi 10 minut potřebují 3milimetrové a 7milimetrové budou vyžadovat 12 - 15 minut. Nejvýhodněji tyto nudle seženete ve specializovaných asijských prodejnách nebo na internetu po větších baleních.

Pohanka

Přirozeně bezlepková příloha vhodná do směsí obsahuje spoustu prospěšných látek, nevýhodou je ale delší doba, kterou potřebuje pro změknutí, pokud se nevaří. Loupanou pohanku zalijte horkou, nikoli vroucí vodou v poměru 2 díly vody a 1 díl pohanky a nechte zakrytou na teplém místě alespoň půl hodiny. Doba závisí na velikosti semen. 

Hotovou pohanku zkuste dochutit medem, mletým mákem a oříšky. Je to delikatesa, která navíc prospěje vašemu zdraví.

Zelenina bez vaření

Existuje spousta druhů zeleniny vhodné do směsí s výše uvedenými přílohami, které nepotřebují projít varem a stačí jim jen krátké spaření vroucí vodou. Nakrájenou zeleninu jednoduše vložíte do teplu odolného cedníku, nad dřezem ji přelijete vroucí vodou z varné konvice a necháte okapat. Tvrdší zeleninu můžete ve vodě nechat asi 3 minuty a následně scedit. Tato příprava kromě úspory energií přináší i další benefity. Jelikož vysoká teplota na zeleninu působí jen krátce, zachová si většinu vitamínů a minerálních látek, nezmění se chuť a vůně, uchová si křehkost a zároveň budou zničeny případné nežádoucí mikroorganismy.

Ideální je na tuto úpravu baby špenát (z toho je třeba po spaření vymačkat přebytečnou vodu), mladá brokolice zbavená tvrdých košťálů, listy růžičkové kapusty, rozmrazený předvařený hrášek nebo kukuřice, nahrubo nastrouhaná mrkev či červená řepa, na menší kousky nakrájené zelené fazolky, paprika, rajče, pórek, kedlubna, ředkev nebo cuketa.

Ostatní suroviny do obědových směsí

V pokrmech určených pro děti by neměl chybět také kvalitní tuk, např. kousek másla nebo olivového oleje. Dále můžete do směsi přidat libovou drůbeží šunku nejvyšší jakosti s vysokým obsahem masa, nastrouhaný vysokoprocentní sýr, trochu rajčatového pyré na spojení, medvědí česnek a jiné čerstvé bylinky, semínka nebo ořechy. Výborné a nutričně bohaté jsou také klíčky, např. z mungo fazolí, semínek ředkviček, brokolice, řeřichy, rukoly či hořčice.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více