Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tortilla je jednou z nejoblíbenějších příloh mexické kuchyně, ale i dalších zemí střední Ameriky. Postupně se rozšířila do celého světa a do slavné chlebové placky se balí snad vše – od masa, zeleniny, sýrů, luštěnin až klidně po sladké náplně. Takto prakticky zabalený pokrm oceníte v práci i na cestách.  

Tortilly jako základ mexické kuchyně

Velké kulaté placky z nekynutého těsta, které všichni známe pod názvem tortilla, jsou základem mnoha mexických specialit, jako jsou burritos (zarolované placky s náplní), tacos (zahnuté placky ve tvaru jakési mušle), quesadillas (plněné zapečené tortilly) nebo enchiladas (zavinuté a navíc ještě zapečené tortilly). Dnes se ovšem běžně používají i v dalších kuchyních světa a do tortilly se třeba balí i řecké opečené maso gyros, arabský falafel nebo smažené kuřecí kousky z vyhlášeného amerického fastfoodového řetězce.

Originální tortilly jsou kukuřičné

Tortilly mají po celém světě spoustu příbuzných v podobě různých indických placek (chapati, naan či roti), arménského chleba lavash, pita chleba nebo španělských placek areba. Tortilly jsou speciifické tím, že ty originální se připravují z kukuřičné mouky, i když nyní často narazíte i na ty pšeničné nebo pšenično-kukuřičné. Jen pozor na záměnu – tortilly jsou oblíbenou specialitou i ve španělské kuchyni. Tady však nejde o klasickou moučnou placku, ale i jakousi vydatnou omeletu z vajíček, brambor a zeleniny.

Jak na domácí tortilly?

Ačkoli tortilly dnes koupíte v každém obchodě, není nad to si je připravit doma. Čerstvě upečené chutnají zkrátka mnohem lépe než ty zatavené v obalu. Navíc jejich příprava není nijak složitá. Tortilly podle následujícího receptu jsou krásně měkké, vláčné a chutné. A pokud je všechny nesníte, vydrží vám 5-7 dnů v lednici a pak je stačí jen ohřát v mikrovlnné troubě a budou zase jako čerstvé. Jak na ně?

Budete potřebovat: 400 g hladké mouky, 5 g soli, 5 g prášku do pečiva, 80 ml extra panenského olivového oleje či jiného rostlinného oleje a 240 ml teplé vody.

Postup: V míse smíchejte mouku, sůl a prášek do pečiva. Pomocí stěrky nebo vařečky promíchejte suché přísady, dokud se dobře nespojí. Doprostřed udělejte důlek a přidejte olej a vodu. Dobře promíchejte a spojte. Vyklopte těsto na lehce pomoučenou pracovní plochu a hněťte 1-2 minuty, dokud těsto nebude pěkně hladké. Pak těsto rozdělte na 16 stejně velkých dílů. Každý kousek obraťte, aby se obalil v mouce, vytvořte z něj kouli a dlaní ji zploštěte.

Zploštělé kuličky těsta přikryjte čistou kuchyňskou utěrkou a před dalším zpracováním je nechte alespoň 15 minut (nebo až 2 hodiny) odpočívat. Poté rozehřejte velkou pánev. Každý kousek těsta rozválejte na kruh o průměru asi 15 cm. Když je pánev rozpálená, vložte do ní tortillu a opékejte ji asi 45 sekund až 1 minutu. Obraťte na druhou stranu a pečte 15-20 sekund. Tortilly by měly být pěkně měkké, ale na povrchu by měly mít několik malých hnědých skvrn. Hotové tortilly podávejte nejlépe teplé. Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě nebo sáčku se zipem při pokojové teplotě po dobu 24 hodin nebo v chladničce po dobu až 1 týdne.

A jak tortilly využít?

Tortilly je možné naplnit mnoha náplněmi. Výborné jsou s kuřecím masem a zeleninou, se šunkou a sýrem, zeleninovým salátem s dresinkem, zbytky opečených mas, s uzeným lososem nebo třeba s tuňákem a kukuřicí. Snadno je využijete i pro přípravu rychlé pizzy. Placky jen stačí lehce potřít olivovým olejem a posypat oblíbenými pizza ingrediencemi – rajčaty, mozzarellou, šunkou, žampiony či salámy. Pak už jen vložte obloženou tortillu do trouby předehřáté na 230 °C a zapečte asi 4-5 minut, dokud nebudou okraje krásně křupavé.

Z těchto tortill jsou také vynikající chipsy, které využijete místo nachos a máte hned hotové rychlé pohoštění. Stačí je jen nakrájet na kousky, potřít z obou stran lžičkou olivového oleje a pak lehce posypat solí, případně kořením. Pečte je v troubě při 200 °C asi 5 minut pěkně dokřupava a podávejte se salsou nebo hummusem. A pokud vás naopak honí mlsná na něco sladkého, můžete je jen potřít rozpuštěným máslem a posypat skořicovým cukrem a zapéct. Takové sladké křupavé dobrotě odoláte jen stěží.

Náš tip: Domácí tortillu si pak můžete naplnit podle našeho video receptu:  

Fotogalerie - Ceny tortill v obchodech

Ukázat 8 fotografií

 
 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více