Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Legendární americký sendvič s arašídovým máslem a džemem: Takhle vylepšený banány jej miloval i král rock´n´rollu Elvis Presley
Zdroj: Wikimedia Commons, By Matias Garabedian from Montreal, Canada - Peanut butter and jelly sandwich, CC BY-SA 2.0

Jde sice jen o toastový chléb namazaný arašídovým máslem a džemem, peanut butter and jelly sandwich je v Americe pojem. Figuruje ve filmech, kreslených seriálech, dostal se do písní a doslova jej zbožňoval král rock´n´rollu Elvis Presley. Ten si jej ale ještě navíc vylepšoval banánem.

Slavný  americký sendvič

Sendvič s arašídovým máslem je jedním z nejslavnějších amerických sendvičů. Je dokonce natolik populární, že se pro něj vžila i zkratka PB&J, pod kterou si ho objednáte snad v každém americkém motorestu, bistru nebo typickém mléčném baru.

Tento sendvič milují hlavně děti, jde o nejoblíbenější snídani v amerických domácnostech a podle studie společnosti Prepared Foods z roku 2003 prý průměrný Američan stihne před ukončením střední školy sníst 1500 těchto sendvičů. Jejich popularita dokonce nejvíc vzrostla ve 20. letech 20. století, kdy se začal vyrábět krájený toastový chléb, takže si sendvič každé dítě mohlo bezpečně připravit samo, což si možná vybavíte z mnoha amerických filmů. 

Arašídové máslo s želé – dokonalý vynález

Dějiny slavného sendviče zřejmě sahají do konce 19. století. Arašídové máslo se původně používalo do slaných pokrmů, kombinovalo se třeba se sýrem, slanými krekry nebo s celerem. Až v roce 1896 se v jednom americkém časopise objevil nápad namazat arašídové máslo na toastový chléb. V roce 1901 byl zase v jiném časopise uveřejněn nápad přidat k arašídovému máslo ještě rybízové nebo jablečné želé
Sendviče byly oblíbeným pokrmem amerických vojáků, arašídové máslo a želé byly totiž součástí vojenských přídělů. Právě američtí vojáci po válce výrazně přispěli ke zvýšení popularity tohoto sendviče. Velkým milovníkem tohoto sendviče byl americký prezident George W. Bush a zbožňoval jej i zpěvák Elvis Presley, který ale před džemem upřednostňoval v sendviči banány nakrájené na plátky. 

S kůrkou nebo bez kůrky?

Sendvič má mnoho variant. Může jít jen o namazaný toastový chléb, klasický sendvič ze dvou spojených chlebů nebo sendvič z jednoho přeloženého plátku toastového chleba. Někteří jej milují opečený, další nechávají toastový chléb měkký a spory se vedou i o to, které arašídové máslo použít. Jedna skupina obhajuje hladké a krémové, další nedají dopustit na křupavé s kousky arašídů. Dohady se vedou i o to, zda použít chleba s kůrkou či bez kůrky.  Pro milovníky verze bez kůrky se dokonce vyrábí speciální toastový chléb bez kůrky, aby ji nemuseli okrajovat. 

Aby se sendvič nerozmočil

Správně také do sendviče nepatří džem, ale tzv. jelly, což je vlastně obdoba našeho rosolu – tedy ovocné šťávy ztuhlé díky želírovacímu přípravku. Důležité hlavně je, aby bylo červené. Podle originálního receptu se na jeden plátek chleba maže arašídové máslo a na druhý želé, což často vede k tomu, že je chleba rozmočený. Tomu se dá zabránit tak, že se arašídové máslo namaže na oba toastové chleby, milovníci tohoto sendviče také dlouholetými průzkumy zjistili, že je vhodnější použít právě chléb bez kůrky a pak jej opéct v sendvičovači. 

Jak připravit a vylepšit peanut butter and jelly sendvič?

Existují i verze bez želé, to se v některých receptech nahrazuje medem, ovocem, třeba již zmiňovaným banánem, nebo sladkou pěnou z bonbonů marshmallow známou jako Marshmallow Fluff. Někteří si v sendviči vyměňují arašídové máslo za mandlové, což může být i řešení pro lidi s alergií na arašídy. Pokud byste rádi tuto slavnou americkou snídani vyzkoušeli, můžete zkusit třeba vylepšenou opečenou křupavou verzi s banánem podle následujícího receptu

Budete potřebovat: 8 plátků kvalitního bílého chleba, 30 g másla, 200 g arašídového másla, jemného nebo křupavého, 100 g rybízového rosolu nebo džemu a 2 zralé banány, nakrájené na plátky. 

Postup: Předehřejte sendvičovač. Plátky chleba potřete z jedné strany máslem a položte je máslem dolů. Pak 4 plátky potřete arašídovým máslem a navrch položte plátky banánu. Zbývající plátky namažte marmeládou a položte je marmeládovou stranou dolů na banány. Jemně je k sobě přitiskněte.

Sendviče vložte do sendvičovače a opékejte asi 5 minut. Sendviče také můžete opéct na pánvi nebo v troubě, v tom případě je dobré chléb něčím zatížit, aby sendviče držely při sobě. 

Náš tip: Máte-li raději slané sendviče, vyzkoušejte třeba francouzský toast se šunkou a sýrem podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Preparedfoods.com
Thrillist.com
Whatscookingamerica.net
Foodnetwork.co.uk

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více