Jablečný rosol (z padaných jablek)

cathleen Kuchařka: cathleen

Zavařeniny 14 názorů

Suroviny

Jablka (i padaná, nedozrálá, červivá)
cukr
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Padaná, i málo zralá nebo červivá jablíčka umýt, rozkrojit a vykrojit bubáka, jaderník a případné stopy po červíku.

  2. Zalít vodou, rozvařit a přes utěrku nechat vykapat. (Nechávám v klidu odkapat přes noc.)

  3. Ne vymačkávat, šťáva by byla kalná.

  4. Odměřit ji (na litr počítáme s 300 g cukru), odpařit, přidat cukr a dále vařit a odpařovat. Kápnout na studený talířek kapku, zkusit, jestli rosolovatí.

  5. Vroucí do sklenic, zavíčkovat jako marmošku (víčka musí chytit!)

    Přecezená šťáva je téměř bezbarvá, zahušťováním tmavne do barvy lesního medu. Na chlebu s máslem vypadá rosol perfektně a taky výborně chutná.

Poznámka

Po dlouhé době přidávám recept bez fotky, rosol jsme letos nedělali.

Ale sezona jablek je v plném proudu, tak se recept bude možná někomu hodit.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 81 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Jablečný rosol (z padaných jablek)

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    cathleen: Tak ako to vyzerá na chlebe ešte neviem, ale viem, ako to vyzerá na sporáku. Vzkypelo mi to tak bleskove, žze som nestihla dobehnúť z kúpeľne. :-D:-D:-D Nezvyknem nadávať, ale tentokrát som išla...:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    tejaja: Teri, děkuji za vyzkoušení a díky moc i za fotku :-K
    Rosol mám vždycky takový tmavý, i když ta původní vykapaná šťáva je zelená. Ale když ho dáš na chleba s máslem, je vidět, že je hodně průhledný a je to moc pěkné (krom toho, že je to i velice chutné).

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Keďže mám neskutočne veľa jabĺk a ako každému u nás ich veľa padá, chcela som vyskúšať tento recept. Výborný, len som asi zahusťovala dlhšie ako bolo treeba a tak je rôsol tmavší. Ale chuťovo vynikajúci. Doporučujem urobiť, kto má veľa jabĺk. Ďakujem cathleen za recept aj rady, ktoré mi k nemu dala. ;-):yes:

    Odpovědět

  • Majka8 Majka8

    cathleen:Přiznám se,já letos poprvé dělala džemy,ovšem ze všeho co jsem koupila a vyrostlo na zahradě:-))různý míchanice a všechny jsou výborný,tak mně to chytlo a zítra se pustím do jablečného rosolu:yes:Dík za bezva rady,nevěděla jsem a ráda získávám další zkušenosti tady od děvčat.Věčně se na něco ptám jako tydýt:-Oale odpověď vždy příjde a mně to ohromně těší.Maminku už nemám a bohužel jsem se jí nestihla na vše zeptat,trochu mně rozmazlovala a vše jsem vždy dostala hotové.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Majka8: Ne, nic není třeba přidávat - jablka obsahují pektin = přírodní želírovací prostředek. Wikipedie říká, že:
    Čím více pektinů ovoce má, tím lépe nám daný džem zhoustne.
    Obecně platí, že čím je ovoce zralejší, tím obsahuje pektinů méně a naopak. (Tady je využití těch nedozrálých jablíček...;-) )
    Mezi ovoce s vysokým podílem pektinů patří citrusové plody, jablka, rybíz.

    A na stránkách Co nového na kopci...je dokonce i recept na výrobu domácího pektinu do zásoby (pokud by to někoho zajímalo :-) )
    http://conovehonakopci.cz/?p=6657

    Odpovědět

  • Majka8 Majka8

    Vynikající:yes:letos nosím ze sklepa jabka a vyhazuji,rychle hnijou,vůbec nechápeme proč.Takže o víkendu recept vyzkouším,aby z jablíček byl nějaký užitek.Jen se zeptám,rosol se udělá i bez přidání jakýchkoliv přípravků?Přidávala jsem do džemů lžičku kys.citronové.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    zizala: ne, nedávám, ale asi by to ochutit šlo.
    Recept mám odněkud opsaný už aspoň 20 let, používala jsem ho na zpracování padanek - nedozrálých nebo s červíkem......na cezení šťávy jsem měla plátěnou tašku - obsah hrnce jsme do ní vlili, tašku pověsili za uši a šťávu nechali odkapat přes noc.
    Je to vlastně podobný postup výroby jako u pampeliškového medu.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Nedáváš žádné koření? Vanilku, skořici, hřebíček? I když, když jsou chutná jablíčka, asi to není potřeba, jenže kde je vzít :-S

    Odpovědět

  • hosta hosta

    magdalenka: Na cokoliv, kam dáváš džem - lívance, palačinky, koláč.... Ten můj v podobných je jen z čistého moštu bez vody, tak musí být cukru víc - taky podle sladkosti jablek.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Ani ja to nepoznám. A na čo sa to používa?

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    AniCiz: Aničko, to opravdu nevím - šťávu odpařuji v širším kastrole (větší plocha), hlídat to nijak nemusíš - nepřipaluje se.
    Odpařím asi o necelou polovinu (poznáš podle barvy - bude tmavnout do rudohněda), přidám cukr a ještě vařím. Kápnutím na studený talířek zkouším, jak rosol tuhne.
    Dělala jsem ho mockrát, ale v posledních letech ne - pozapomněla jsem na něj.

    Odpovědět

  • AniCiz AniCiz

    tak to je aktuální u nás..a jak asi dlouho odpařujeme?:-?
    :yes::-K:-K:-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Zkus, rebi, je opravdu fantastický:yes:

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    tohle vůbec neznám:-O a přitom máme jablek plnou zahradu:-S že bych to prubla;-):-?

    Odpovědět

Tématické fráze: jablečný rosol letní jablka zpracování zpracování jablek rosol z jablek jak zpracovat jablka zpracování letních jablek padaná jablka jak vyrobit přírodní pektin jablečný pektin výroba jak zpracovat padana jablka citronový pektin padaná jablka zpracování jablečny pektin domácí pektin zpracování jablek recepty domácí zpracování jablek výroba domácího pektinu jablka zpracování jablečný rosol recept padane jablka