Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečené škvarky a sádlo
Zdroj: Toprecepty, rebeka

Čerstvým křupavým domácím škvarkům a jemnému sádlu se ty kupované ze supermarketu nemohou nikdy vyrovnat. Klasický způsob škvaření sádla zabere sice méně času, ale při pečení v troubě odpadá nutnost celý proces neustále kontrolovat.

Jaké sádlo na domácí škvarky?

Kvalitní vstupní surovina je polovina úspěchu. Máte-li v okolí spolehlivého řezníka, měl by být sázkou na jistotu. I tak si ale dejte pozor, zda je nabízené syrové sádlo hřbetní, nacházející se kolem páteře, které je kvalitnější a škvarky z něj chutnější, než z vnitřního uloženého tuku. Na pohled se jedná o rovný bílý kus, často prodávaný včetně kůže, kterou vám řezník na požádání odstraní. A budete-li mít štěstí na vstřícného prodejce, může sádlo rovnou i bleskurychle nakrájet.

Syrové sádlo před samotnou přípravou zbavte zbylých kousků kůže a masa.

Krájení sádla

Vytvořit z velké bílé hmoty malé kostičky je v podstatě jediná práce, která vás při přípravě škvarků a sádla v troubě čeká. Velký ostrý nůž je nezbytnost, díky které uspoříte spoustu času i nadávek. A dáte-li syrové sádlo před krájením na půl hodiny do mrazáku, půjde práce lépe od ruky.

Velikost kostiček sádla si zvolte podle vlastních preferencí. Chcete získat co nejvíce sádla? Krájejte na menší kostičky (asi 1x1 cm). Jsou pro vás důležitější škvarky? Zvolte větší velikost (asi 2,5x2,5 cm).

Škvaření sádla v troubě

Stejně jako u výroby škvarků v hrnci na sporáku, i v troubě platí, že se sádlo musí zahřívat pozvolna, aby nejdříve uvolnilo všechnu vodu a maximum tuku, voda se následně odpařila a vzniklo čisté tekuté sádlo a škvarky. Počáteční příliš vysoká teplota způsobí, že se sádlo připálí ještě předtím, než proces oddělení vody a tuku vůbec započne. Jako prevenci proti připálení můžete syrové sádlo podlít trochou vody, což ale mírně prodlouží proces odpařování.

Nakrájené sádlo rozprostřené v pekáčku dejte do trouby vyhřáté na 140 °C (bez horkovzduchu). Nechte bez povšimnutí 1 hodinu a promíchejte. V této fázi by měly kousky sádla plavat ve vodě. Po dalších 50 minutách odeberte většinu vyškvařeného sádla a nalijte do vymyté a vysušené uzavíratelné nádoby přes sítko. Tento postup opakujte i za dalších 30 minut a škvarky promíchejte. Průběžné odebírání sádla je důležité pro výslednou křupavost škvarků.

V poslední fázi, která bude trvat 15 – 20 minut, už je vhodné škvarky hlídat, aby se nepřepekly. Vyndejte je z trouby, jakmile budou krásně zlatavé. Škvarky přeceďte a jemně z nich vymačkejte přebytečné sádlo. Ještě teplé je osolte podle chuti.

Sádlo po vychladnutí uložte do lednice, kde vám ve vzduchotěsné nádobě při dodržení hygienických podmínek vydrží na další použití minimálně 3 měsíce.

Tip: Sádlo se dá škvařit také v pomalém hrnci nebo domácí pekárně.

Ochucené škvarky

Smícháte-li hotové, ještě teplé škvarky s prolisovaným česnekem nebo oblíbeným kořením, dostanete další rozměr této delikatesy. Skvěle se k nim hodí například mletá paprika, milovníci pikantnějších chutí mohou sáhnout po pálivé variantě.

Jak použít zbylé škvarky?

Samotné škvarky je nejlepší konzumovat ihned po upečení, kdy jsou nejkřupavější. Škvarky odložené na později lze použít na výbornou škvarkovou pomazánku, zapéct do domácího chleba, přidat do nejrůznějších placek včetně bramboráků, výborné jsou i zapečené s bramborami nebo jako náplň do bramborových knedlíků.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více