

Škvarkové sádlo
Suroviny
- 0,5 kg hřbetního sádla
- sůl
- 1 kastrol (na škvaření)
- 1 hrnec (na uskladnění sádla)
- cedník
Postup přípravy receptu
Syrové hřbetní sádlo nakrájíme na kostičky asi 1x1cm a vložíme do kastrolu. Ze začátku plotýnku rozpálíme naplno, dokud se nezačne sádlo rozpouštět. Musíme stále být u něj a míchat ode dna, aby se nepřipálilo.
Jakmile se začne tvořit hladina sádla - cca po 4 minutách, snížíme teplotu, vymačkáme kousky vařečkou, slijeme sádlo přes cedník do nádoby, kde ho chceme uchovat a pokračujeme ve škvaření. To opakujeme asi 3 x za sebou. Škvarečky jsou stále měkké a žluté.
Pak k nim vlijeme na prst mléka - jen aby hladina nebyla výš než škvarky a dál opékáme, tak dlouho, dokud se mléko nevypeče a škvarky nezískají krásnou zlatavě červenou barvu. Trošku ztvrdnou a voní.
Vysypeme je k tekutému sádlu a prosolíme. V sádláku necháme ztuhnout a vydrží řadu měsíců. Sádlo ochucuji třeba kmínem nebo česnekem apod až při konkrétním použití, aby se dalo jakkoli využít. Z půl kila pevného sádla je téměř půl litru (ne úplně přesně) tekutého + škvarečky.
Poznámka od kuchařky
Já chtěla nejdřív použít nápady tady odtud - žížalky a magdalenky, zkusit to v MW, ale přece jen strach zvítězil no ...http://www.toprecepty.cz/df_forum.php?forum=434
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Škvarkové sádlo
-
Aneri:
-
Han
nelore:
-
ja pridavam kousek uzeneho speku,dostane to opravdu jeste lepsi chut
-
Šárčina "škola" vaření:
Kdy je sádlo správně vyškvařené?
Pozná se to tak, že sádlo přestává pěnit a škvarečky už nevystupují k hladině, ale drží se na dně hrnce.
Zabijačka.cz:
Škvaření sádla ukončíme, když škvarky vystupují k hladině a sádlo už nepění.
Tak. A kde je pravda?! -
u nás na vesnici
se dá nakrájené sádlo do hrnce a nalije se 100-200 ml vody.Ta se vypaří a sádlo se zezačátku nepřipálí.Miluji osolené horké škvarky
při zabíjačce škvaříme v 50-ti litrovém hrnci a těch je,až je nám pak těžko
-
Špagetko, škvařil jsem minulý týden, tento postup běžně používám, pouze sádlo krájím na větší kousky. Potřeboval jsem škvarky pro recept, který jsem si přivezl ze Slovenska, jenže jsem se k němu ještě nedostal a škvarky pomalu z ledničky mizí
, jeví se, že budu muset opět škvařit
. Posílám devátý bodík.
-
tak tuto dietu fakt asi moze vacsina slovenskeho naroda mnamka
-
Spagetko,já si zrovna dneska odpoledne koupila sádlo,tak jsem si ho hned vyškvařila v pečce...
-
Laďka
+
-
Děkuju za bodíky
, Jani R. ono se sádlo a škvarky hoděj vždycky na cokoli, znáš to ...
-
Spagi, samá dieta,samá dieta
. Bože, taková mňamka
-
Já se přiznám, že jako jediná z rodinky sádlo a škvarky miluju!Při obou těhotenstvích na mě tyhle chutě přišly kolem osmého měsíce a mamča musela jít škvařit...a že to v obou případech(červenec, srpen) byla v tom hicu obět..
-
No Špagetko, ty mi dáváš
Přesně to, co nesmím, ale mám ráda
Nikdy nezapomenu na vůni sádla a chuť škvarků přímo ze zabijačky, když jsem byla ještě mladá. Nebylo pro nás nic lepšího na chleba (kromě domácího máslička, samozřejmě)
...ach jo, kde jsou ty časy..Jinak bodíček č.3. už letí
-
miluji tyhle "light" receptíky
+2
-
mnaaam mnaaaam mnaaaam....a cholesterol moj kazdodeny