Škvarkové sádlo

spagetka Kuchařka: spagetka

Doba přípravy: cca 20 min. Ostatní 15 názorů

Suroviny

0,5 kg hřbetního sádla
sůl
1 kastrol (na škvaření)
1 hrnec (na uskladnění sádla)
cedník
Recept si zatím oblíbilo 18 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Syrové hřbetní sádlo nakrájíme na kostičky asi 1x1cm a vložíme do kastrolu. Ze začátku plotýnku rozpálíme naplno, dokud se nezačne sádlo rozpouštět. Musíme stále být u něj a míchat ode dna, aby se nepřipálilo.

  2. Jakmile se začne tvořit hladina sádla - cca po 4 minutách, snížíme teplotu, vymačkáme kousky vařečkou, slijeme sádlo přes cedník do nádoby, kde ho chceme uchovat a pokračujeme ve škvaření. To opakujeme asi 3 x za sebou. Škvarečky jsou stále měkké a žluté.

  3. Pak k nim vlijeme na prst mléka - jen aby hladina nebyla výš než škvarky a dál opékáme, tak dlouho, dokud se mléko nevypeče a škvarky nezískají krásnou zlatavě červenou barvu. Trošku ztvrdnou a voní.

  4. Vysypeme je k tekutému sádlu a prosolíme. V sádláku necháme ztuhnout a vydrží řadu měsíců. Sádlo ochucuji třeba kmínem nebo česnekem apod až při konkrétním použití, aby se dalo jakkoli využít. Z půl kila pevného sádla je téměř půl litru (ne úplně přesně) tekutého + škvarečky.

Poznámka

Já chtěla nejdřív použít nápady tady odtud - žížalky a magdalenky, zkusit to v MW, ale přece jen strach zvítězil no ...http://www.toprecepty.cz/df_forum.php?forum=434

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 14 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Škvarkové sádlo

  • Hannelore Hannelore(neregistrovaný)

    Aneri::-D

    Odpovědět

  • Aneri Aneri(neregistrovaný)

    Han:yes:nelore:

    Odpovědět

  • Hannelore Hannelore(neregistrovaný)

    ja pridavam kousek uzeneho speku,dostane to opravdu jeste lepsi chut;-)

    Odpovědět

  • začínající škvařič začínající škvařič(neregistrovaný)

    Šárčina "škola" vaření:
    Kdy je sádlo správně vyškvařené?
    Pozná se to tak, že sádlo přestává pěnit a škvarečky už nevystupují k hladině, ale drží se na dně hrnce.

    Zabijačka.cz:
    Škvaření sádla ukončíme, když škvarky vystupují k hladině a sádlo už nepění.

    Tak. A kde je pravda?!

    Odpovědět

  • Lenka30 Lenka30

    u nás na vesnici :-D se dá nakrájené sádlo do hrnce a nalije se 100-200 ml vody.Ta se vypaří a sádlo se zezačátku nepřipálí.Miluji osolené horké škvarky :-p:-p při zabíjačce škvaříme v 50-ti litrovém hrnci a těch je,až je nám pak těžko :-) :yes:

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1

    Špagetko, škvařil jsem minulý týden, tento postup běžně používám, pouze sádlo krájím na větší kousky. Potřeboval jsem škvarky pro recept, který jsem si přivezl ze Slovenska, jenže jsem se k němu ještě nedostal a škvarky pomalu z ledničky mizí:-p:-p, jeví se, že budu muset opět škvařit;-). Posílám devátý bodík. :-!:-)):yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • katica katica(neregistrovaná)

    tak tuto dietu fakt asi moze vacsina slovenskeho naroda mnamka:-D:-)):yes:

    Odpovědět

  • Jikotka Jikotka

    Spagetko,já si zrovna dneska odpoledne koupila sádlo,tak jsem si ho hned vyškvařila v pečce...:-p:-p:-p

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    :-D Laďka :yes: +

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Děkuju za bodíky :-8, Jani R. ono se sádlo a škvarky hoděj vždycky na cokoli, znáš to ...;-):-D:-D

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Spagi, samá dieta,samá dieta:-(. Bože, taková mňamka:-p:yes:

    Odpovědět

  • Lusinda79 Lusinda79

    Já se přiznám, že jako jediná z rodinky sádlo a škvarky miluju!Při obou těhotenstvích na mě tyhle chutě přišly kolem osmého měsíce a mamča musela jít škvařit...a že to v obou případech(červenec, srpen) byla v tom hicu obět..:-D

    Odpovědět

  • pipre pipre

    No Špagetko, ty mi dáváš:-) Přesně to, co nesmím, ale mám ráda:-) Nikdy nezapomenu na vůni sádla a chuť škvarků přímo ze zabijačky, když jsem byla ještě mladá. Nebylo pro nás nic lepšího na chleba (kromě domácího máslička, samozřejmě):-)...ach jo, kde jsou ty časy..Jinak bodíček č.3. už letí:yes:

    Odpovědět

  • Pejli Pejli

    miluji tyhle "light" receptíky :-D +2

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    mnaaam mnaaaam mnaaaam....a cholesterol moj kazdodeny;-(

    Odpovědět

Tématické fráze: škvaření sádla škvaření sádla recept jak správně škvařit sádlo jak správně vyškvařit sádlo jak škvařit sádlo sádlo jak vyškvařit sádlo domácí sádlo recept recept na škvaření sádla škvařené sádlo škvařené sádlo recept jak vyškvařit domácí sádlo skvaření domaciho sadla sádlo se škvarkama jak na škvaření sádla jak uchovat sádlo postup při škvaření sádla jak se dela sadlo správné škvaření sádla jak dlouho škvařit sádlo

Zapomněl/a jsem heslo