Křehký mandlový croissant na plech: Křupavý koláč s vůní mandlí snadno vyrobíte i z kupovaného listového těsta
15. 2. 2023 Vaření
Máte rádi krásně křupavé máslové croissanty? Oblíbené francouzské pečivo sice koupíte v každém obchodě, těm pravým francouzským se ovšem málokdy ty české vyrovnají. Pokud si na jejich domácí výrobu netroufáte, máme pro vás jednoduché řešení v podobě croissantu na plech. A navíc vylepšeného mandlemi.
Nejslavnější francouzské pečivo
Snad žádné jiné francouzské pečivo není po celém světě proslavené jako právě croissanty. Nadýchané rohlíčky sice původně pocházejí pravděpodobně z Rakouska, každý si je ale spojuje s francouzskými pekárničkami tzv. pâtisseriemi.
Croissant doplněný mléčnou francouzskou kávou cafe au lait je typickou francouzskou snídaní a samotné croissanty jsou vlastně trochu symbolem francouzské gastronomie.
Mohlo by vás zajímat
Na croissanty plundrové těsto
Ty originální se pečou z vrstveného kynutého těsta, tzv. plundrového, o němž jsme psali již dříve. Jednotlivé vrstvy tohoto těsta jsou prokládané máslem, což zajišťuje nejen úžasnou chuť, ale i to, že se croissanty přímo rozplývají na jazyku.
Podobně křehkého a křupavého výsledku dosáhnete i s těstem listovým. Sice nepůjde o klasické croissanty, ale když těsto doplníte mandlovou směsí, vznikne vám dezert, který bude chutnat téměř jako jemné mandlové croissanty.
Mandlový croissant na plech
Jednoduchý mandlový croissant na plech snadno připravíte z kupovaného listového těsta. Pokud koupíte již to rozválené, budete mít práci ještě snazší. Jestliže ale dáte přednost ryze domácímu výrobku, můžete si vynikající francouzské listové těsto připravit podle našeho receptu. A pak už se můžete pustit do výroby samotného koláče.
Budete potřebovat: 1 balení listového těsta, 100 g krystalového cukru, 60 g másla, 1 lžičku soli, 110 g mandlové mouky nebo najemno rozemletých blanšírovaných mandlí, 1 velké vejce, 1 lžíci tmavého rumu nebo 1 lžičku čistého vanilkového extraktu, 1a ½ lžičky mandlového extraktu, 45 g nasekaných mandlí nebo mandlových lupínků a granulovaný cukr na ozdobu (lze vynechat nebo nahradit moučkovým).
Postup: Předehřejte troubu na 220 °C. Listové těsto rozválejte na plát a přeneste jej plech vyložený pečicím papírem. Těsto pečte, dokud se nenafoukne a nezhnědne, trvá to asi 10 minut. Pak snižte teplotu na 180 °C a plát dopékejte 20 až 30 minut, dokud nebude suchý, křupavý a krásně hnědý na povrchu. Těsto pak nechte vychladnout. Mezitím si připravte náplň.
V misce smíchejte krystalový cukr, máslo a sůl. Míchejte, dokud se vše nespojí a nevznikne hladká krémová směs. Přidejte mandlovou mouku, vejce, rum a mandlový extrakt a opět vše prošlehejte dohladka.
Dlouhým ostrým zoubkovaným nožem opatrně rozřízněte listové těsto podélně na poloviny. Obraťte vršek těsta a poté na dno rovnoměrně rozprostřete asi dvě třetiny mandlové náplně. Snažte se náplň rozetřít až k okrajům. Překlopte horní díl těsta zpět na spodní díl a poté na něj rovnoměrně rozetřete zbývající mandlovou náplň. Navrch rovnoměrně rozdělte nakrájené mandle a poté zlehka posypejte granulovaným cukrem.
Troubu opět zahřejte na 220 °C, vraťte do ní koláč a pečte, dokud mandle na povrchu lehce nezhnědnou. Během pečení jednou otočte plechem. Pečte asi 20 až 25 minut. Koláč nechte mírně vychladnout, případně jej ještě posypejte moučkovým cukrem a poté nakrájejte ostrým nožem na porce. Podávejte teplé nebo při pokojové teplotě.
Náš tip: Mandlová náplň je báječnou možností, jak oživit a trochu „vytunit“ ne úplně nejlepší croissanty z obchodu. Ty obyčejné snadno přeměníte na vynikající máslové voní mandlemi. Jak na to?
Na pět croissantů si připravte 10 g mletých mandlí, 100 g žloutkového krému (creme patissiere), 70 g cukru krupice, 60 g másla, 2 žloutky, 40 gramů mouky a 70 gramů plátků mandlí. Mandle, creme patissiere, cukr, máslo, žloutky a mouku rozmixujte v mixéru na hladký a nadýchaný krém. Croissanty podélně rozkrojte a rozložte na ně 3 vrchovaté lžíce mandlové směsi. Přikryjte horní část croissantu a na ni natřete další 3 lžíce mandlové směsi. Croissanty posypejte plátky mandlí a zapečte v troubě předehřáté na 190 °C asi 10 minut. Nakonec posypejte moučkovým cukrem.
Náš tip: I jiné slavné moučníky či zákusky lze udělat na plech. Zkuste třeba větrník podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Dovolená pro vaše chuťové pohárky: Udělejte si domácí croissanty jako z francouzské pekárny
Domácí listové těsto se vyplatí připravit ve větším množství. Přebytečnou část můžete zamrazit na příště
Bezdomovec díky pomoci lidí otevře vlastní kavárnu. Přitom hrozilo, že bude kvůli zákonům úplně bez peněz
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 9 minutami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 1 hodinou
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 14 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 15 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 18 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Využití křenu v kuchyni: Český ženšen má všestranné použití. K čemu všemu se hodí?
Znáte švédské koblížky semlor? Tuhle masopustní dobrotu s mandlovou náplní a vůní po kardamomu si zamilujete!
Hitem podzimu je plundrové těsto. Hodí se na záviny, šátečky i croissanty. Víte, jak je udělat?
Komentáře
15. 4. 2023 16:47