Holka u plotny radí: Velikonoční linecká vejce vypadají skoro jako pravá, fígl je ve správném vykrojení a závěrečném zdobení
27. 3. 2023 Vaření
Velikonoce se blíží a možná už přemýšlíte, co sladkého nachystat na stůl. Zkuste třeba snadná linecká vejce. Když je správně naplníte a jednoduše dozdobíte, na první pohled připomenou návštěvám i koledníkům ta pravá. A zkousnout se jistě bude chtít každý!
Sladké Velikonoce
Velikonoce jsou odjakživa spojeny také se sladkým pečením. U nás doma je poslední léta na stole vždycky makový beránek a mazanec, zadělaný pomocí kvásku omládku. Kromě toho ale pokaždé vymýšlím ještě i jiné moučníky.
Linecká velikonoční vejce jsou jednoduchá na přípravu a velmi pohledná na oko. Za chuť ručím, těsto mám léty vyzkoušené a povede se pokaždé. Linecká vejce navíc domov krásně provoní a navodí sváteční atmosféru. Nabízím vám dnes recept i tipy, jak dosáhnout co nejhezčího vzhledu.
Mohlo by vás zajímat
Linecká vajíčka
Na těsto budete potřebovat: 210 g hladké mouky, 140 g másla, 70 g moučkového cukru a 2 žloutky. Dále meruňkovou marmeládu (džem) na slepování a moučkový cukr na posypání.
Jak na to? Ze všech surovin zpracujte těsto. Pokud se drolí (záleží totiž na velikosti žloutku), můžete přidat lžíci mléka. Těsto nechte zabalené ve folii v chladu odpočinout nejméně hodinu, ale klidně i do druhého dne.
Pak je vyválejte na plát a vykrajujte tvary vajíček. Vždy do jednoho tvaru vykrojte kolečko na budoucí žloutek. Vajíčka skládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 175 stupních asi 8 minut.
Nechte vychladnout a pak spodní polovinu vajíčka (tu bez výkroje) pomažte bohatě marmeládou. Horní polovinu vajíčka bohatě pocukrujte a až pak ji přilepte na spodní. Máte hotovo!
Moje tipy:
- Pro tento recept je lepší mít vykrajovátka ve tvaru vejce. Já jich mám několik, určitě se nyní dají koupit i na velikonočních trzích. Asi by šla vajíčka vykrojit i ručně, ale nebudou pak "jedno jako druhé".
- Otvor pro žloutek jsem vykrajovala pomocí plastové skleničky z "mini piva", které jsem letos koupila na Matějské (reportáž si můžete přečíst zde), jiné vykrajovátko vhodné velikosti jsem totiž neměla. Berte to jako inspiraci a použijte třeba štamprli.
- Džem jsem měla z Hamé, meruňkový se sníženým obsahem cukru. Je trochu řidší a nejsou v něm kousky ovoce, což je na "žloutky" vyloženě ideální. Samozřejmě můžete použít vlastní, jakýkoliv oranžový džem. Doporučuji natřít jím spodní korpusy opravdu bohatě (nebo alespoň v části otvoru), aby pak, až se dvě poloviny slepí, vypadal naplněný otvor skutečně jako žloutek.
- A to nejdůležitější: horní poloviny vajíček je nutné pocukrovat bohatě, ale hlavně zvlášť. Pokud byste obě poloviny nejdříve slepili a až pak cukrovali, cukr by překryl "žloutek" a vajíčka by nebyla tak hezká.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Co upéct na koledu: Je mnoho možností, jak obdarovat koledníky doma upečeným dárkem
Holka u plotny radí: Jak na nadýchané a vláčné lívance bez kynutí? Je to hračka!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno před 5 hodinami
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno před 8 hodinami
Soufflé buchta
Přidáno před 9 hodinami
Kefírová rychlovka
Přidáno před 20 hodinami
Věnečky výborné
Přidáno před 23 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno 3. 5. 2024 14:57
Přečtěte si Zobrazit více
Jídla lásky podle horoskopu: Panny utáhnete na lososa, Rakům stačí pečené kuře, Kozorohy nadchnou obyčejné buchty
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Dubnové mrazy poškodily letošní úrodu. Švestek, meruněk i třešní bude méně a ovoce podraží, říká odborník