Pečeme s Ivou: Velikonoční zajíčci ozdobí každý sváteční stůl a potěší všechny koledníky. S jejich přípravou rády pomohou i děti.
6. 4. 2023 Vaření
Ať je upečete ze slaného rohlíkového těsta, nebo ze sladkého mazancového, pokaždé se zajíčci stanou ozdobou velikonočního stolu i vítanou součástí výslužky malým koledníkům. Vyzkoušejte je upéct! Jejich tvarování není nijak složité.
Když pekařka promluví...
Velice jednoduché, okaté zajíčky můžete upéct vlastně kdykoliv během roku. Teď, na Velikonoce, se mohou stát nejen dobrou svačinkou pro vašeho prcka, ale hlavně velmi zajímavou součástí výslužky pro malé koledníky.
Co budeme na slané zajíčky potřebovat?
- 250 g vody
- 50-60 g oleje
- 1 lžička cukru
- 2 rovné lžičky soli
- 10-12 g čerstvého droždí
- 500 g hladké mouky
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak budeme postupovat? Pomocí domácí pekárny: suroviny dáme do pekárny (tekuté, pak sypké) a použijeme program Těsto.
Při zadělávání těsta bez domácí pekárny rozmícháme v troše vody lžičku cukru, 1-2 lžíce mouky (z přichystaného množství surovin) a všechno droždí a necháme vzejít kvásek. Po 20 minutách přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme asi 45-60 minut vykynout.
Vykynuté těsto vyklopíme na vál, propracujeme a rozdělíme na 12 dílů. Z každého uděláme malou bulku a necháme 5 minut odpočinout.
Pak z bulky vyválíme oválné kolečko, veliké asi jako větší dlaň a čtyřmi zářezy připravíme ke tvarování zajíčka. Při ohýbání špiček tváří dáme pozor na to, abychom je do podkladu zamáčkli – jinak se může stát, že se při pečení celý zajíček „rozvine“ a zdeformuje. Vykrojený trojúhelník mezi oušky použijeme na zaječí nos. Na očička v podkladu nastříhneme malé dírky, do kterých hluboce zapíchneme dýňové jadérko nebo je obě špičkou napřed zasuneme pod ohyb „tváří“.
Necháme vykynout, potřeme vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě (200-210 °C / 15 minut – pohledem kontrolujeme barvu).
Drobečky z ošatky
- Zajíčky je opravdu možné dělat z jakéhokoliv kynutého těsta, slaného nebo sladkého.
- U sladkých zajíčků použijeme na očička rozinky (celé nebo nakrájené na větší kousky).
- Trojúhelníky mezi oušky nařízněte raději trochu širší. Ty hodně úzké pak vypadají na upečených zajíčcích spíš jako ptačí zobáčky než čeníšky.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak upéct brownies, ideální moučník pro čokoholiky. Ten dokonalý může být i poměrně dietní
Brownies je pro čokoholiky symbolem moučníku nabitého intenzivní čokoládovou chutí. Podle některých zdrojů jde o hnědou variantu moučníku blondies,… Číst více
Tipy, čím nahradit smetanu: Poradíme vám, jaké jsou alternativy ke šlehačce
Smetana se používá v kuchyni k dochucení omáček, které zjemní. Ušlehanou šlehačkou zdobíme dorty a zákusky. Někdy však zapomeneme šlehačku koupit… Číst více
Nemaso, nemléko, nemed, nesýr: S názvy rostlinných alternativ je potíž, úředníkům totiž vadí a rozdávají za ně tučné pokuty
Dáte si raději mléko nebo sojové „nemléko“? Už… Číst více
Retro: Plumlovský řízek zažene hlad i bez přílohy a kdysi stál 15 Kčs stejně jako biftek. Typické pro něj jsou tři zvláštní ingredience
Pohostinství v dobách předrevolučních… Číst více
Skvělé aprílové žertíky: Falešnými čoko vajíčky, sladkým volským okem nebo slanou colou napálíte koledníky
Baví vás žertíky na prvního apríla a snažíte se… Číst více
Jak připravit sázená vejce neboli volská oka? S námi je i začátečníci zvládnou dokonale
Jak na dokonalá sázená vejce (volská oka) Potřebujeme nepřilnavou pánvičku, vejce a trochu tuku, nejchutnější je máslo, ale poslouží i olej… Číst více
Majonéza: Jak ji odlehčit, aby si zachovala chutnost
Rádi byste alespoň trošku odlehčili kupovanou majonézu a udělali ji o něco málo zdravější? Přinášíme vám tipy, jak s ní naložit a odlehčit svému… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Co je omládek a kam jej použít? Chuť pečiva dovede povýšit k dokonalosti
Jídla lásky podle horoskopu: Panny utáhnete na lososa, Rakům stačí pečené kuře, Kozorohy nadchnou obyčejné buchty
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno před 2 hodinami
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno před 4 hodinami
Soufflé buchta
Přidáno před 6 hodinami
Kefírová rychlovka
Přidáno před 17 hodinami
Věnečky výborné
Přidáno před 19 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Ozdobte velikonoční stůl vaječnými zajíčky vytvořenými podle videa
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Pěstujeme rajčata: Jak zvolit správnou odrůdu? Do leča se hodí jiná než na salát, výběr je ale veliký