Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Velikonoční zajíčci ozdobí každý sváteční stůl a potěší všechny koledníky. S jejich přípravou rády pomohou i děti.
Zdroj: Iva Trhoňová

Ať je upečete ze slaného rohlíkového těsta, nebo ze sladkého mazancového, pokaždé se zajíčci stanou ozdobou velikonočního stolu i vítanou součástí výslužky malým koledníkům. Vyzkoušejte je upéct! Jejich tvarování není nijak složité.

Když pekařka promluví...

Velice jednoduché, okaté zajíčky můžete upéct vlastně kdykoliv během roku. Teď, na Velikonoce, se mohou stát nejen dobrou svačinkou pro vašeho prcka, ale hlavně velmi zajímavou součástí výslužky pro malé koledníky.

Co budeme na slané zajíčky potřebovat?

  • 250 g vody
  • 50-60 g oleje
  • 1 lžička cukru
  • 2 rovné lžičky soli
  • 10-12 g čerstvého droždí
  • 500 g hladké mouky

Jak budeme postupovat? Pomocí domácí pekárny: suroviny dáme do pekárny (tekuté, pak sypké) a použijeme program Těsto.
Při zadělávání těsta bez domácí pekárny rozmícháme v troše vody lžičku cukru, 1-2 lžíce mouky (z přichystaného množství surovin) a všechno droždí a necháme vzejít kvásek. Po 20 minutách přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme asi 45-60 minut vykynout.
Vykynuté těsto vyklopíme na vál, propracujeme a rozdělíme na 12 dílů. Z každého uděláme malou bulku a necháme 5 minut odpočinout.

Pak z bulky vyválíme oválné kolečko, veliké asi jako větší dlaň a čtyřmi zářezy připravíme ke tvarování zajíčka. Při ohýbání špiček tváří dáme pozor na to, abychom je do podkladu zamáčkli – jinak se může stát, že se při pečení celý zajíček „rozvine“ a zdeformuje. Vykrojený trojúhelník mezi oušky použijeme na zaječí nos. Na očička v podkladu nastříhneme malé dírky, do kterých hluboce zapíchneme dýňové jadérko nebo je obě špičkou napřed zasuneme pod ohyb „tváří“.

Necháme vykynout, potřeme vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě (200-210 °C / 15 minut – pohledem kontrolujeme barvu).

 

Drobečky z ošatky

  • Zajíčky je opravdu možné dělat z jakéhokoliv kynutého těsta, slaného nebo sladkého.
  • U sladkých zajíčků použijeme na očička rozinky (celé nebo nakrájené na větší kousky).
  • Trojúhelníky mezi oušky nařízněte raději trochu širší. Ty hodně úzké pak vypadají na upečených zajíčcích spíš jako ptačí zobáčky než čeníšky.

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více