Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V televizní show Pohlreichův souboj restaurací si to tentokrát rozdaly dva vietnamské podniky. Nenápadné bistro z Prahy 5 Nhà hai hành neboli Dům u dvou Cibulí se postavilo proti vyhlášené fine diningové vietnamské restauraci Dian z pražské Michle. Jak to probíhalo a kdo v tomto klání vyhrál a postupuje dál?

Rodinný souboj

Vietnamská kuchyně je známá tím, že si na nic nehraje, ale přitom je pestrá, plná čerstvých surovin, výrazných chutí a vůní a spousty bylinek. Polévka Pho, salát z rýžových nudlí Bún bo Nam bo - to jsou asi nejznámější jídla.

Zná je zřejmě každý a najdete je prakticky v každém vietnamském bistru, ale v menu soutěžních restaurací z posledního dílu soutěže Pohlreichův souboj restaurací tato jídla chybí. Dalo by se říct, že jde o souboj dvou rodin. Bistro v Drtinově ulici v Praze 5 totiž vedou manželé Cibulkovi. Spolumajiteli restaurace Dian jsou bratři Khanh Ta a Giang Ta.

Punk ze Smíchova

Dům u dvou Cibulí stojí spoluvytváří sympatická Vietnamka Tiny a kuchař Tomáš. Poznali se v michelinské restauraci La Degustation, kde Tomáš dříve pracoval a Tiny tam chodila na brigádu. V bistru nabízí autentická vietnamská jídla připravovaná s poctivostí, láskou a respektem k surovině. Tady je motto: "Láska prochází žaludkem," znát na každém rohu.

„Tiny je hlavní ochutnávač, protože ona má ty chutě zažitý a pamatuje si je z dětství a když si není jistá, tak volám i jejím rodičům a dovezu jí ochutnávku. Dokud Tiny neřekne, že to jídlo chutná jako od maminky, tak ho zkouším pořád znova,“ prozradil Tomáš. 

Pro zatěžkávací test si v soutěži „velkého šéfa“ připravili jako předkrm placky plněné masem, nudlemi a houbami shitake a salát z vepřových oušek. Jako hlavní chod nabídli karamelizovanou rybu s ananasem či hovězí kližku s datlemi, lotosem, kustovnicí čínskou a houbami. Za sladkou tečku na závěr si mohou vybrat mezi želé se sladkých fazolí a kokosovým lívancem. 

Tentokrát byli ovšem návštěvníci nároční. Jedna z prvních objednávek přišla od vegetariánky, která navíc nesmí syrovou mrkev. „Tu ale máme všude,“ zděsila se Tiny při přebírání objednávky, ale samozřejmě zákaznici nenechala bez jídla. Tomáš jí udělal speciální porci mangového salátu.  

Zdeněk Pohlreich v restauraci U dvou Cibulí trochu nechápal systém vydávání jídel z kuchyně a měl obavy, že to nemohou stihnout, protože všechny chody se zde servírují najednou na jednom tácu.

„Byl to závod s časem,“ zhodnotil to Pohlreich, ale na druhou stranu ocenil, jak všichni v restauraci fungují jako tým. Přesto se chybička vloudila a jeden stůl na jídlo čekal velmi dlouho. Šéfkuchař Tomáš to později vysvětlil: „Ta jídla se servírují v perfektním stavu, to je pro mě důležitější než to, že někdo na jídlo chvíli čeká.“ 

Při servírování lívanců byl Tomáš trochu nervózní a spálil dva lívance, ale nakonec se to povedlo a s úderem poslední vteřiny odešel z kuchyně poslední lívanec. 

Hosté chválou nešetřili. „Vietnam jsem procestoval a fakt jsem se tady cítil jako tam,“ říkal jeden z návštěvníků. „Podívejte se na ty stoly, to je fakt jako ve Vietnamu.,“ podivoval se jiný. „Stálo to za to čekání,“ spokojeně komentovala postarší dáma. A dokonce i slavný šéfkuchař Pohlreich na konci ocenil „nasazení a lásku, která tam je cítit na každém rohu.“

Rodinné stolování je podstatou Vietnamu

Druhou restauraci - Dian - najdete uprostřed skleněné džungle na pražské Brumlovce. Návštěvníci si tady cení nejen výborných asijských pokrmů, ale i příjemnou atmosféru, rodinný přístup a milují tu i lahodné drinky.

Jak už jsme uvedli, spolumajiteli restaurace Dian jsou bratři Khanh Ta a Giang Ta. Šéfkuchařem restaurace je Petr Brňák. „Baví mě práce s ohněm, protože ten jídlu předává specifickou chuť a baví mě kombinovat kuchyně. Naše jídla mají klasický francouzský základ, ozvláštním to asijským základem a vznikne z toho něco, co nikde jinde neochutnáte,“ popsal svůj styl šéfkuchař.  

Práci v podniku si bratři rozdělili. Khanh pečuje o kuchyně všech restaurací a Giang drží kasu. Koncept Dianu tvoří sdílené jídlo. „Je to tu hodně rodinné. Držíme se motta, když jíš ovoce, nezapomínej, kdo ho zasadil,“ popsali podstatu bratři.

Pro autobus plný hladových strávníků si připravili fúzi lokálního trhu a Asie. Z předkrmů si hosté mohli vybrat mezi čerstvými závitky s avokádem a krevetou v tempuře, chilli majonézou a yuzu a jelením tataki s mandarinkovou ponzou. Hlavní chod volili mezi hovězím rendangem s lanýžem a kuřecími špízy s vietnamským špenátem. Jako dezert připravili zmrzlinové dezerty chlazené dusíkem. 

Jak se vyznat v alergiích

Tentokrát se mezi hosty objevily i děti. Rodiče jim objednali rolky, ty je však nenadchly, takže si z kuchyně vyžádali alternativu – smažené krevety. Pak byly spokojené. Hned na začátku však přišel zásek.

„Ty předkrmy nám tak chutnaly, že jsme si je objednali ještě jednou,“ ozvalo se od několika stolů. Čímž nepřímo zbrzdili průběh zátěžového testu. Ve špičkové restauraci, kterou Dian bezesporu je, je to však nesmí rozházet. 

Stejně tak si museli kuchaři poradit s různými potravinovými omezeními hostů. Na to mají v Dianu kolíčkový systém, který Pohlreich ocenil. „Když je u objednávky potřeba udělat změna, protože má někdo na něco alergii, tak se k objednávce připne kolíček, tak mají kuchaři přehled,“ popsal systém kolíčků, na kterých je zaznamenán daný alergen, Zdeněk Pohlreich. 

Kuchyň nesmí opustit žádné nestoprocentní jídlo. Než to opravovat, je lepší udělat nové,“ prozradil Pohlreich. V Dianu se toho drží a bylo vidět, že některá jídla obrazně skončila v koši. Malé problémy se objevily i při přípravě dezertů, kdy to šéfkuchař přehnal s tekutým dusíkem, ale nakonec i oni čas porazili. 

„Je to úplně výborný. Jak jídlo, tak prostředí,“ nešetřili chválou návštěvníci. I z Dianu odcházel Zdeněk Pohlreich spokojen. 

Šokovaný tajný host

Tajný host u „Cibulí“ byl překvapen, že servírka na první dobrou vyjmenovala všech 5 druhů koření ve směsi koření 5 vůní, dokázala popsat postupy vzniku jídel a jejich složení. Pohlreicha také nadchlo, že se menu v restauraci dost rychle mění. „Miluji restaurace, kde kuchař není vězněm jídelního lístku a je schopen vařit podle toho, co má k dispozici,“ nešetřil chválou a těšil se na další pokračování souboje. 

Také z Dianu odcházel tajný host spokojen, ačkoliv servírka špatně odprezentovala vegetariánskou verzi jednoho jídla, ale později se omluvila. 

David skolil Goliáše

V Next Dooru se lámal chléb. Obě restaurace přišly silně namotivované a chtěly vyhrát. Základní surovinou, se kterou měli vařit, bylo kuřecí maso. „Zdá se to jednoduché, ale je to výzva, musíte vytvořit něco, co nikdo nečeká,“ zhodnotil výběr suroviny Khanh Ta. 

"Cibule" dvacítce hostů naservírovaly rýžovou kaši s kuřetem jako předkrm a kuřecí rolku s čínským salátem karamelizovaným na zázvoru jako hlavní chod. Dian kontroval předkrmem v podobě knedlíčků s krevetovým consomé s limetkovým kaviárem a hlavním jídlem plněným kuřecím křídlem s kroketou z batátů se salátem z manga a papaji.

„Vrátilo mě to úplně do dětství,“ byl nadšený Robin z Masterchefa. Oba šéfkuchaři si spolupráci pochvalovali a nešetřili na toho druhého chválou. A Zdeněk byl také nadšený tím, jak kuchyně i servis obou restaurací dokázali spolupracovat.

„Mám blbou zprávu, vyhrát může jen jeden,“ zhodnotil spolupráci Zdeněk Pohlreich, ale nakonec vyřkl ortel: „Vítězem tohodle kola a zároveň postupujícím do kola dalšího se stává restaurace, která má název Dům U dvou Cibulí.“ 

Za zvuků hitu Imagine Dragones, písně Believer, následoval výskot majitelů i zaměstnanců malého bistra a nekonečné objímání. Slzy dojetí horko těžko maskoval i majitel podniku Tomáš.

Ještě většího překvapení se ovšem diváci dočkali od majitele konkurenční restaurace Dian: „Já bych vzkázal cibulím, ať to celý vyhrajou, je to skvělá parta,komentoval výhru Khanh Ta. 

A vy si v naší galerii můžete připomenout, jak to v obou restauracích vypadá: 

Fotogalerie - Souboj vietnamských restaurací

Ukázat 19 fotografií

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Den domácích sušenek

Den domácích sušenek

Připravit a upéct si doma ty nejlepší křehké sušenky zvládne opravdu každý, snad proto je tato sladká dobrota všemi tak oblíbená. Každá rodina má… Číst více

Marie