Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídelní rozmary slavných: Mistr hororů Alfred Hitchcock měl fóbii z vajec, hosty děsil modrým jídlem a miloval tenhle slaný koláč
Zdroj: zdroj: Wikimedia Commons/Fred Palumbo- Library of Congress Prints and Photographs Division, Public Domain, a Pixabay, RitaE

Slavný mistr napětí, pod jehož režisérskou taktovkou se zrodily filmy Psycho či Ptáci, byl tak trošku zvláštní. Jednou řekl: „Vždycky nechte diváky co nejvíc trpět.“ A Hitchcock občas nechával trpět i své hosty, když jim například podával „modrou večeři“.

Nikdy neochutnal vaječný žloutek

V jednom rozhovoru prozradil Hitchcock slavné italské novinářce Orianě Fallaciové: „Bojím se vajec, hůř než bojím, pobuřují mě. Ta bílá kulatá věc bez jakýchkoli děr... Brr!“ A zjevně ho nezajímal ani jejich vnitřek, jak poměrně názorně ilustroval: „Viděli jste někdy něco odpornějšího, než když se žloutek rozbije a vylije svou žlutou tekutinu? Krev je veselá, červená. Ale žloutek je žlutý, odporný. Nikdy jsem ho neochutnal.“

Kromě vajec Hitchcock ještě nesnášel sýr a studené maso.

Modrá večeře

Na druhou stranu slavný režisér neměl problém děsit hosty, které pozval na večeři. Lidé, kteří s ním měli povečeřet, nikdy dopředu netušili, co je čeká. Alfred Hitchcock například jednou uspořádal večeři, kde všechna jídla byla modrá!

Hustá modrá polévka, modrý pstruh, modré kuře i modrá zmrzlina. A když jeho spolustolovníci rozlomili na první pohled normálně vypadající rohlík, uvnitř byl také modrý.

Podivínský gurmán

Alfred Hitchcock byl sice trochu podivín, ale gurmán. Jedl rád a hodně. To bylo také vidět na jeho kulaťoučké postavě. Když se koncem 30. let přestěhoval z rodné Velké Británie do Spojených států, přivezl si s sebou vlastního kuchaře a nechal si pravidelně dovážet pravou anglickou slaninu

V Hollywoodu často navštěvoval restauraci Dave Chasen's, kde si obvykle objednával dvojitý steak a koktejl, který obsahoval punč a šampaňské.

Oblíbená snídaně

Hitchcockova manželka Alma Revilleová byla naštěstí dobrá kuchařka a s vaječnou fóbií svého muže se dokázala vypořádat. Uměla vejce tak dobře zakomponovat do pokrmů, že mistr napětí nic nepoznal. Jinak to ostatně ani nešlo, když mezi nejoblíbenější režisérovy snídaně patřil typicky francouzský slaný koláč quiche lorraine, který bez vajec připravit nelze.

Quiche lorraine

Pokud chcete posnídat jako světoznámý režisér, na quiche lorraine si připravte:

na těsto

  • 280 g hladké mouky
  • 150 g studeného másla nakrájeného na kousky
  • 2 žloutky
  • fazole na zatěžkání
  • na náplň
  • 160 g oloupané cibule
  • 250 g plátků anglické slaniny
  • 540 g smetany 33%
  • 120 g strouhaného sýra (typu comté, gruyère nebo čedar)
  • 2 vejce + 6 žloutků
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • ½ kávové lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • 1 kávová lžička čerstvě mletého pepře
  • 5 g soli
  1. V míse smíchejte mouku, máslo, žloutky a 3 lžíce vody a rukama důkladně vypracujte těsto. Vytvarujte z něj kouli, kterou poté zabalte do potravinářské fólie a nechte aspoň 2 hodiny odpočinout do lednice.
  2. Mezitím si připravte náplň. Cibuli a slaninu nakrájejte na jemné nudličky. V pánvi na středním ohni rozehřejte olej a orestujte na něm slaninu dozlatova. Vyndejte ji lžící na talíř pokrytý papírovou utěrkou a nechte ji vychladnout. Na zbylém tuku v pánvi orestujte nakrájenou cibuli dozlatova. Vyndejte ji z pánve do misky a také nechte vychladnout.
  3. Žloutky, vejce a smetanu lehce vyšlehejte v misce metlou. Přidejte orestovanou cibuli, slaninu a ostatní suroviny a dobře promíchejte.
  4. Troubu vyhřejete na 200 °C. Z odpočinutého těsta vyválejte placku, kterou položte do vymazané formy (zvolte koláčovou formu Ø 30 cm). Přebytky těsta nad okrajem seřízněte nožem.
  5. Těsto zakryjte kruhem pečicího papíru, zatěžkejte fazolemi a pečte 12 minut dozlatova. Upečený korpus nechte ve formě prochladnout tak, aby nebyl horký, (fazole si schovejte na další pečení).
  6. Teplotu v troubě snižte na 170 °C. Do předpečeného korpusu nalijte promíchanou náplň, vložte do rozehřáté trouby a pečte ještě 25 minut.

Odlehčenou verzi tohoto slaného koláče si můžete připravit i podle našeho videoreceptu:

Zdroje informací:

photogenie.be: The Man Who Ate Too Much: Alfred Hitchcock’s Quiche Lorraine

mashed.com: Alfred Hitchcock's Favorite Breakfast Was A Classic French Delicacy

mashed.com: This Ordinary Food Terrified Alfred Hitchcock

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více