Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Linecké ovocné košíčky podle cukrářky Mirky van Gils Slavíkové: Díky těmto radám se krém nesrazí a korpus bude krásně křehký
Zdroj: se souhlasem Mirky van Gils Slavíkové/koláž Toprecepty.cz

Připomínají sice francouzské tartaletky, ovocné košíčky s krémem a ovocem se ale u nás prodávaly již mnohem dřív, než se k nám francouzská cukrařina dostala v plné slávě. Připravte si je podle receptu cukrářky Mirky van Gils Slavíkové a rázem si budete připadat jako v cukrárně doby minulé. 

Populární retro zákusek

Košíčky plněné pudinkovým krémem a ozdobené různými druhy ovoce, které je navíc zalité vrstvou želatiny, takže vypadají jako pod sklem nebo pod ledem a krásně se lesknou, jsou poměrně efektním zákuskem. Dobře se vyjímají na svátečním stole, výborně se hodí na oslavy a za socialismu byly v nabídce snad každé cukrárny.

Vedle tradičních věnečků, rakviček a laskonek představovaly díky ovoci nahoře příjemné osvěžení. Co na tom, že tehdy se ovoce používalo spíš kompotované a většinou jste na košíčcích našli tradiční mandarinky, případně ananas

Příprava ovocných košíčků není nijak složitá. Základem je hlavně udělat dostatečně křehké linecké těsto a pak už je jedno, jakým ovocem celý dezert nazdobíte. V současnosti se spíš než to kompotované používá čerstvé, hlavně červené, které pěkně kontrastuje se světlým krémem. Želatina na povrchu má navíc své opodstatnění, zabraňuje totiž oxidaci ovoce a to si tak uchovává stále své krásně svěží barvy. Ovoce vybírejte spíše měkké či kompotované," doporučuje pro Toprecepty.cz vyhlášená cukrářka a autorka mnoha kuchařek Mirka van Gils Slavíková

Jak na dokonalý pudinkový krém?

Kromě ovoce a lineckého těsta se košíčky neobejdou bez pudinkového máslového krému. U něj je hlavně důležité, aby byl krásně hladký a nadýchaný a hlavně bez hrudek. „Důležité je dobře míchat pudink ode dna po celé ploše rendlíku, aby se pudink nepřipálil," doplňuje Mirka van Gils Slavíková. Poté doporučuje pudink nejprve prošlehat v robotu a teprve pak k němu přidat máslo. „Obě ingredience musí být v pokojové teplotě, aby se spojily,“ radí Mirka. „Pokud se vám přece jen stane, že se krém trochu přisrazí, pak vše vyřešíte tím, že ho přihřejete nebo přidáte kousek másla,“ dodává ještě. 

Retro ovocné košíčky podle cukrářky

Přestože i košíčky s kompotovaným ovocem chutnají výborně, dnes je určitě lepší si je dozdobit tím čerstvým. Jahody, maliny nebo kanadské borůvky seženete v supermarketech po celý rok, nyní se i pomalu blíží jejich sezona. Chuť jahod a lesních plodů se navíc výborně snoubí s vanilkovým pudinkem.

A právě s čerstvým ovocem dělá linecké košíčky i známá cukrářka. Ta ještě dodává: „Linecký košíček by měl mít hlavně těsto všude stejně silné, aby se okraje nepřipalovaly a střed byl propečený." 

A jak tedy na retro košíčky podle Mirky? 

Na linecké těsto budete potřebovat: 210 g hladké mouky, 140 g másla, 80 g moučkového cukru, 2 g soli, 2 žloutky, nastrouhanou kůru z ½ limetky.
Na žloutkový krém si připravte: 350 ml plnotučného mléka, 90 g cukru krupice, 50 g vanilkového pudinkového prášku, 2 žloutky, 1 vanilkový lusk, 100 g másla.
Na želé: 5 g agaru, 500 ml vody, 80 g cukru krupice, 30 ml citronové šťávy a 400 g čerstvého ovoce (jahody, maliny, borůvky apod.). 

  1. Máslo utřete s cukrem, nastrouhanou limetkovou kůrou, solí a žloutkem, do směsi vmíchejte důkladně, ale krátce, prosátou moukou. Těsto zabalte do potravinářské folie a dejte vychladit.
  2. Vanilku a ⅔ mléka dejte vařit. V misce rozmíchejte ⅓ mléka s cukrem, pudinkem a žloutky. Do vroucího mléka vlijte rozmíchaný pudinkový prášek a za stálého míchání provařte. Přikryjte potravinářskou folií, aby se na něm nevytvořil škraloup a nechte vychladnout. Vychladlý pudink vyšlehejte s máslem. Krém dejte do sáčku s hladkou trubičkou.
  3. Těsto vyválejte na plát 3 mm silný a vykrájejte kolečka větší než průměr formičky – košíčky. Těsto vtlačte do košíčků, dna propíchejte a pečte v rozpálené troubě na 190 °C asi 15 minut.
  4. Do vychladlých košíčků nastříkejte žloutkový krém a ozdobte jej ovocem. Nechte vychladit.
  5. Vodu s cukrem a agarem provařte, po uvaření dochuťte citronovou šťávou. Košíčky s ovocem potřete agarem.
     

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více