Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Do České republiky se na začátku května přesune soutěž, která je často označována jako kuchařská olympiáda, mnozí ji přirovnávají k Oscarovi. Nejprestižnější světová soutěž kuchařů Bocuse d`Or nabídne národní kolo napínavého souboje mistrů svého oboru, sledovaný živě diváky, přítomnými v pražském O2 universu. Výběr účastníků klání si vzali na starost šéfkuchaři jako Marek Fichtner, Miroslav Kalina, Zdeněk Pohlreich či Jan Punčochář.

Víc než Michelin

Získ licence Bocuse d`Or pro Českou republiku je velkým úspěchem Českého Gastronomického Institutu. Jeho výkonný ředitel a zároveň ředitel české části světově uznávané soutěže Adam Eliáš si dobře uvědomuje, o jak velkou akci, kterou nárdoní kolo je, se jedná. „Jde o opravdu nejtěžší, ale také nejprestižnější kuchařskou soutěž na světě. Michelinských hvězd jsou stovky, ale vítězů Bocuse d`Or jen 19,“ vysvětluje s tím, že nejtěžší bylo přesvědčit francouzské pořadatele soutěže, že je pro ně Česko ten správný partner. „Trvalo nám to rok a půl, ale nakonec jsme uspěli,” říká Eliáš.

Králík, brambory a česnek

Kuchaři, kteří budou mezi 4.- 6. květnem soutěžit před zraky diváků, budou mít za úkol během 5 hodin a 35 minut vytvořit dva teplé pokrmy. Nutností je v prvním, servírovaném na velkém podnosu, použít králičí hřbet a stehno. „Pro téma na talíři – teplé vegetariánské jídlo – jsme zvolili dvě povinné suroviny. Brambory a česnek v různých odrůdách. Obě zeleniny mají silné zakořenění v historii naší země a neodmyslitelně patří do našich kuchyní,“ vysvětluje šéfkuchař a jeden z bývalých porotců soutěže MasterChef Česko Marek Fichtner, prezident Bocuse d`Or Czech.

Akademie plná slavných jmen

O výběru finalistů národního kola rozhodla Akademie Bocuse d`Or Czech, která se skládá z renomovaných českých šéfkuchařů. Kromě Fichtnera mezi ně patří například Miroslav Kalina, Zdeněk Pohlreich, Tomáš Popp, Jan Punčochář, Marek Raditsch, Oldřich Sahajdák či Filip Sajler.

Ve finálové desítce se po důkladném výběru objeví Patrik Bečvář, Jakub Fusek, František Hrdina, Petr Kozma, Ondřej Molina, Vojtěch Petržela, David Schlesinger, Martin Staněk, Dominik Unčovský a Lukáš Velšmíd.

Dvě poroty a mnoho hodnocení

Nejlepší ze soutěžících v národním kole vzejde z bodování technické poroty a dvou degustačních porot, složených z odborníků ze zahraničí i Česka. Odborníci budou dbát hlavně na chuť, prezentaci a originalitu servírovaného jídla.
Důležitá ovšem bude i výtěžnost surovin, čistota pracoviště nebo schopnost dodržet časový limit. „Pokud máte rádi jídlo, pokud vás baví gastronomie, tak 4., 5. a 6. května nemůžete v O2 universu chybět. Na místě budou skvělí kuchaři, moderátoři, spousta zajímavých informací, vzniknou unikátní pokrmy. To se zkrátka musí zažít, vidět, cítit… Přijďte si to spolu s námi užít naplno!” láká diváky Filip Sajler, generální sekretář Bocuse d`Or Czech.

O co jde v Bocuse d`Or

Francouzský šéfkuchař Paul Bocuse vytvořil v roce 1987 tuto mezinárodní kuchařskou soutěž, aby do obecného povědomí dostal informace o jedinečnosti gastronomie. Bocuse d'Or se koná každé dva roky ve francouzském Lyonu. Do finále soutěže je vybráno 24 zemí, tým každého státu se skládá z jednoho kuchaře a jednoho asistenta, tzv. commis.

Odborná porota hodnotí celkovou harmonii chutí v pokrmu, prezentaci talíře, použité techniky a efektivitu práce. Týmy postupují přes národní kolo do kola kontinentálního. Odtud úspěšní kuchaři míří do světového finále.

Češi mohou zabodovat

Podle Marka Fichtnera nejsou čeští zástupci bez šance. „Určitě máme skvělé kuchaře, kdybychom v ně nevěřili, tak do toho nepůjdeme. A máme také signály, že ze strany mladých českých profíků bude o účast v národním kole zájem,“ říká prezident Bocuse d`Or Czech. Připomněl také, že se v roce 2009 se český reprezentant Jan Všetečka probojoval až do světového finále, v němž osadil 14. místo.

„Kdo by ho chtěl následovat, musí být inovativní, musí něčím zaujmout, ale v první řadě samozřejmě musí umět uvařit chutné jídlo,“ vysvětluje Fichtner. Soutěž přirovnává ke sportovnímu utkání.

„Ve studiu moderátor spolu se zkušeným odborníkem komentuje výkony soutěžících, v prostoru jsou rozmístěné velkoplošné obrazovky, své stánky tam mají výrobci elektrospotřebičů, potravin a dalších produktů souvisejících s gastrem,“ popisuje šéfkuchař, jak akce vypadá v zahraničí.

„Rádi bychom národní kolo koncipovali v podobném duchu, tak aby diváky bavilo, včetně atraktivního doprovodného programu po celou dobu konání. Náš sen je uspořádat v budoucnu v Praze evropské kolo Bocuse d`Or,“ prozradil Fichtner.

Kulinářská komunita se musí spojit

O tom, že si naši kuchaři zaslouží účast v renomované soutěži je přesvědčen i Filip Sajler. „V České republice jsou špičkové restaurace, špičkoví šéfkuchaři, máme velký potenciál, jen je potřeba, aby to bylo ještě více vidět,“ myslí si generální sekretář Bocuse d`Or Czech. Nezbytnou podmínkou úspěchu je podle něj kuchařská kvalita, kterou musí vnést soutěžící.

My uděláme všechno pro to, abychom je co nejlépe připravili. Protože na jednu stranu je to soutěž, ale nám jde také o to, aby se kuchařská komunita dala dohromady a vítěze podpořila, předala mu potřebné know-how a on pak na evropské úrovni dokázal předvést, že na to máme,“ říká Sajler.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více