Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sázení a množení maliníku na jaře: Vybíráme správné stanoviště i vhodnou odrůdu a myslíme i na optimální přihnojování
Zdroj: Pixabay, Couleur

Není nad to se projít po zahradě a tu a tam něco utrhnout a rovnou ochutnat. Maliny patří ke zdravému mlsání a zejména děti tohle drobné ovoce jistě ocení. Jaro s dostatkem vláhy je ideální dobou pro sázení i množení maliníku. A jakou péči ještě není radno na jaře zanedbat? Je třeba pár úkonů a maliníky se odvděčí bohatou úrodou.

Utvořte si maliniště

Než se pustíme do pěstování malin, je třeba zvážit, zda jim umíme nabídnout vhodné stanoviště. Obecně vzato prospívají ve všech půdách, kromě suchých štěrkových či mokrých jílovitých. Maliník vyžaduje slunné stanoviště a dostatek vláhy. Nedostatek vláhy se projeví na šťavnatosti plodů. 

Při výběru stanoviště myslíme také na to, že maliníky jsou poměrně invazivní v rozrůstání. Hustý porost maliníku nebude jednak přístupný k očesávání a jednak neprostupnost bude přát plísňovým onemocněním.

Myslete také na to, že maliník hodně odnožuje a pokud nechceme někde výhony nových prutů malin (např. vyrůstající na vašem perfektním trávníku nebo obtěžující za plotem u souseda), bude třeba při výsadbě udělat nějaké úpravy v zemi.

Někteří jdou dokonce tak daleko, že zakopávají do země nepoužívanou vanu, a teprve tam vysazují maliníky. Poslouží také třeba zakopaná nopová folie či ocelové plechy. Maliníky také ocení oporu, pruty se budou jinak pod tíhou plodů, příp. i v dešti či větru ohýbat a ležet na zemi, a to rozhodně nepotřebujeme. Pomůžeme si vyvazováním provázků, oporami v podobě kůlů či umístěním rostlin k drátěnému pletivu. 

Sázíme - zakoupené v kontejneru či odkopnuté od sousedů

Zakoupené kontejnerované sazenice vysazujeme do jamky na dobře odplevelené a prohnojené stanoviště, dosypeme kyprou zeminou a přitlačíme. Pravidelně dle venkovních podmínek zaléváme.

Takovéto sazenice je možné vysazovat prakticky po celý rok, ale nejvhodnější je právě jaro a podzim. Pruty seřízneme tak, aby zbyly tři pupeny, což bude tak 30 - 40 cm. Sázíme hlouběji tak, aby 5 cm stonku bylo zakryto zeminou.

Můžete také zkusit namnožit maliník pomocí odkopků. Je to celkem snadné a hlavně zdarma. Neutrácejte za sazenice, stačí sehnat od sousedů či příbuzných odkopky, které se šíří pomocí kořenového systému a vytváří mladé výhonky.  Pokuste se s výhonem (ten můžete zastřihnout) vyjmout ze země co nejvíce nepoškozených kořenů a můžete sázet na připravené místo. Takto získané rostlinky je třeba hojně zalévat.

Vybíráme odrůdu pro záhon i nádobu na balkon

Odrůd je nepřeberné množství, dokonce si můžete zvolit, zda chcete plody červené, žluté či černé. Základní rozdíl je, zda se jedná o maliník jednouplodící či stáleplodící (remontantní).

Můžete odrůdy nakombinovat a bude mít zajištěnou úrodu po celé léto. Dokonce seženeme i zakrslejší odrůdy, vhodné zejména do nádob. Příjemné jsou nejen pro svou kompaktní velikost, ale jistě oceníte i to, že jsou beztrnné (např. Baby Dwarf či Summer Pearls).

Snadné na péči, ale na co nesmíme zapomínat

K nejdůležitějšímu kroku při pěstování malin patří odstraňování odplozených výhonů. Maliny potřebují prosvětlovat a nesmí být příliš na husto. Výhony, které odplodily, odstraníme ideálně hned po sklizni. Optimálně na jedné rostlině je kolem osmi dobře vyvinutých prutů.

Takže pokud vaše maliniště tímto neprošlo, nic nezkazíte, pokud odstraníte zdřevnatělé a poškozené pruty a necháte 8 – 10 vyvinutých výhonů na cca 1m2. Remontantní odrůdy plodí na jednoletých výhonech a je dobré provést řez odplozených výhonů těsně nad zemí na začátku zimy. 

Přihnojování je doporučeno ve třech fázích a to brzy na jaře, koncem května a po sklizni. Můžete používat hnojiva určená pro drobné ovoce nebo sáhnout po přírodních v podobě kompostu či hnoje.

Velice jednoduché hnojení, které maliny ocení, je z dřevěného popelu z vašeho krbu či táboráku. Smíchejte cca půl kilogramu popela na litr vody a zalévejte (příp. okolí rostlin lehce posypejte anebo hráběmi vpravte ro půdy). Okolí malin je vhodné mulčovat – využijte posekanou trávou ze sekačky, kůru, slámu či štěpku.  

Zdroje informací:

Ovocnarstvi.eu: Rozmnožování maliníku
Zahradnictvi-flos.cz:  Maliníky
Příručka Rady drobným pěstitelům ovoce a zeleniny, B. Sedliská
Bakalářská práce Pěstitelská technologie maliníku a ostružiníku, M. Malinkovičová

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více