Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

maliny na dezertu
Zdroj: Pixabay, congerdesign

Maliny patří u nás mezi velmi oblíbené ovoce. Poměrně snadno se pěstují a stačí jim málo péče. Zato se vám bohatě odmění skvělou úrodou. Lahodné jsou z nich hlavně nepečené dezerty, ale i různé nápoje.

Maliny po celý rok

Maliny jsou lahodným ovocem, které nejlépe chutná v sezóně. Ta nastává většinou v červenci, ale pokud máte maliny stáleplodící, dočáte se úrody nejen v létě, ale i zhruba od poloviny září (podle počasí). Maliny jsou ale také skvělé mražené. Nejlépe je namrazte v jedné vrstvě, třeba na tácku vyloženém pečicím papírem, a pak je už zmrzlé sesypte do sáčku. V zimě můžete odebírat tolik, kolik potřebujete, připravit se z nich dají různé dezerty a nápoje. Ale zima ještě není, tak si s námi přečtete, proč byste si malinami měli zpříjemnit léto právě teď.

1. Pro jejich nutriční hodnoty 

Maliny mají málo kalorií (50 kcal / 100 g), obsahují především vitamíny C a E, ale i další antioxidanty (selen, beta karoten, lutein, lykopen) a jsou dobrým zdrojem vlákniny. Dále obsahují i minerální látky mangan, draslík, fosfor, vápník, hořčík a železo. Kdo v létě hubne do plavek, ten by měl právě na maliny vsadit. Chutnají sladce, takže se právem dají považovat za mini dezert. 

2. Pro kouzelný původ 

Maliny by měly pocházet z Turecka, ale dnes je lze nalézt v oblastech s mírným klimatem po celém světě. Ale také se říká, že ostružiník malina (Rubus idaeus) je původní domácí rostlinou v celé Evropě a Asii. Vypadá to, že o rostlině se vědělo, ale žádný větší zájem podle starých písemností nevzbudila. Tak to bylo až do 19. století. Co je ale zřejmé, že podle katalogu anglického přírodovědce, zahradníka, sběratele a cestovatele, Johna Tradescanta, z poloviny 17. století byla zapsána řada kultivarů maliníku. Dokonce byly zmiňovány bílé i červené druhy, což vypovídá o velkém stáří druhu.

Původně byly maliny podle pověsti bílé. Když ale nymfa Ida sbírala maliny pro mladého boha Jupitera, tak se píchla do prstu, a maliny zčervenaly. Možná to je pravda, možná ne, ale je to krásný příběh. 

Letní recepty

Ačkoliv každý, kdo není školou povinný, si nemůže užívat výsadu letních prázdnin, v nejteplejším období roku máme všichni tendenci tak trochu zvolnit a užívat si sluníčka a krásného počasí. Kdo by…

3. Pro jejich symboliku 

Maliny mohou mít červenou, fialovou, žlutou a dokonce i černou barvu, podle odrůdy. Protože je ovoce velmi křehké, je považováno za symbol jemnosti a křehkosti. Také může symbolizovat ochranu a milost, i představivost a vtip. Protože maliník v prvním roce po vysazení často neplodí, ale rostlina spíše prohlubuje kořenový systém, je považována za znak trpělivosti. To jsou všechno vlastnosti, které se nám v životě hodí, tak proč si je pomocí malin nepřipomínat. 

4. Pro krásu 

Maliny jsou užitečné nejen na talíři. Sloučeniny z maliníku nacházejí uplatnění i v kosmetickém průmyslu pro výrobu šamponů, pleťových vod, krémů a parfémů. A z malin si můžete udělat i domácí pleťovou masku. Stačí smíchat 2 lžíce rozmačkaných malin a 2 lžíce plnotučného jogurtu a nanést na pleť. Nechte působit 10 minut a opláchněte. Pleť bude vypnutá a krásně voňavá. 

5. Na horší časy 

Ano, radíme vám, jak si užít maliny teď. Ale do toho také patří vytváření zásob na zimu. Máte-li v plánu maliny uchovávat na později, třeba zavařováním nebo zmrazováním, vydejte se na jejich sběr už ráno, budou sladší a déle vydrží. Sbírejte bobule plně zralé, které, když na ně sáhnete, půjdou snadno odebrat z rostliny. Bobule malin jsou velmi jemné. Aby se neponičily, je třeba s nimi opatrně zacházet. Pokud je budete mýt, tak až těsně před jídlem. Čerstvé maliny uchovávejte v ledničce a snězte je během dne až dvou. Chcete-li je zavařit nebo zamrazit, udělejte to v den sklizně!

Důležité je vědět, že po utržení už maliny nedozrávají. Pokud budete kupovat maliny na trhu, měly by vypadat svěže, neměly by být nijak poškozené. Jestliže jsou na nádobě skvrny od šťávy, mohou být plody přezrálé.

6. Pro sladké dny

Maliny nejlépe chutnají zasyrova. A k čemu se maliny chuťově hodí? Ke smetaně jakéhokoliv druhu, k čokoládě, medu, hruškám a broskvím. Můžete je i rozmačkat a zakápnout smetanou. Výborně chutnají i s jogurtem, v podobě zmrzliny (nebo k ní), nebo jako sorbet (případně na něm). Kromě toho je můžete využít na ozdobu ovocných salátů, palačinek, dortů, müsli.

Skvělé jsou v kombinaci s dalším ovocem, třeba broskvemi, nebo nektarinkami. Navrch můžete dát šlehačku a třeba i čokoládovou polevu. Toto ovoce využijete i ve smoothie, sirupech, džemech, kompotech, výborné je malinové víno, ale i malinový likér. Pokud budete chtít dát maliny do koláčů, i to je možné. Využijte je třeba tam, kam dáváte obvykle jahody.

Maliny

Maliny jsou plody ostružiníku maliníku a při procházce v lese je nejraději mlsají děti. Keřů obsypaných růžovými bobulkami totiž bývá víc než dost. Maliny mají zároveň velké využití při vaření; dají…

7. Při grilování 

Možná jste v obchodech našli ovocnou omáčku na maso. Můžete si ale i například právě z malin vyzkoušet domácí malinový vinaigrette. Tahle omáčka se hodí na salát, nebo například ke grilovanému kuřeti. Budete na ni potřebovat: 1 a 1/2 hrnku malin, 1/2 hrnku olivového oleje, 1/4 hrnku červeného vinného octa, 1 malou šalotku nakrájenou na kostičky, 1 lžičku dijonské hořčice, 1/4 lžičky soli, pepř podle chuti. Všechny ingredience dejte do mixeru a mixujte zhruba 30 sekund. V lednici vám omáčka vydrží zhruba týden.

Zdroje informací:

http://tonsoffacts.com/
https://harvesttotable.com/
https://symbolismandmetaphor.com
https://downshiftology.com/

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více