Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Deset nejčastějších otázek a odpovědí na téma maliny. Jak nejlépe chutnají a jak si poradit s velkou úrodou
Zdroj: Eva Skoumalová

Maliny patří mezi nejžádanější druhy letního ovoce. Jsou velmi chutné a krásné na pohled, navíc příjemně voní. Jsou také velmi zdravé, vyznačují se vysokým obsahem vitamínu C a železa, doporučují se při horečkách. Nejhodnotnější jsou čerstvé, zdobíme jimi letní dezerty a moučníky.

  1. Jak zpracovat a uchovat maliny?
  2. Jak zavařit maliny?
  3. Jak dlouho vydrží maliny v lednici?
  4. Jak nejlépe uchovat čerstvé maliny?
  5. Co udělat z mražených malin?
  6. Co připravit z čerstvých malin?
  7. Jak svařit maliny?
  8. Jak na rychlý dezert z malin?
  9. Co se hodí k malinám?
  10. Co s přebytkem malin?

1

Jak zpracovat a uchovat maliny?

Maliny sbíráme opatrně, abychom plody nepomačkali. Rovnáme je většinou do vyšších nádob, ze kterých je snadno přesypeme, aniž bychom plody museli brát do ruky. Maliny obvykle ani neoplachujeme a sbíráme je pouze v čistém prostředí. Jedná se o choulostivé ovoce, které uchováváme v chladu a zpracujeme co nejdříve po sklizni. Nejjednodušší, nejšetrnější a nejrychlejší způsob zpracování je mražení. Vaříme z nich také džem, často v kombinaci s méně vzácnými druhy ovoce (např. s rybízem). Snadný způsob uchování je sušení, ale má smysl pouze při velké úrodě.

2

Jak zavařit maliny?

Na malinový kompot maliny narovnáme do menších skleniček a zalijeme teplým cukerným nálevem s přídavkem kyseliny citronové. Skleničky uzavřeme a sterilujeme. Zavařené maliny lze využít do různých dezertů v období, když nemáme čerstvé ovoce. Máme-li ale v mrazničce dostatek prostoru, bývá mražení výhodnější. Maliny častěji zavařujeme ve formě džemů, obvykle v kombinaci s dalším ovocem, především červeným rybízem. Maliny obsahují mnoho drobných peciček, proto pokud je nechceme mít v džemu, zbavíme se jich pomocí odšťavňovače nebo přepasírováním přes sítko.

3

Jak dlouho vydrží maliny v lednici?

Maliny jsou choulostivé a vyžadují opatrnou manipulaci. Po sklizni je zpracujeme co nejdříve. V lednici skladujeme pouze pevné nepřezrálé plody, nejlépe rozložené na tácku. Do druhého dne od sklizně plody obvykle vydrží v pořádku, ale pokud je skladujeme déle, musíme je před použitím pečlivě kontrolovat, protože se mohou začít kazit.

4

Jak nejlépe uchovat čerstvé maliny?

Maliny vyžadují opatrnou a šetrnou manipulaci. Sklízíme je nejlépe během pozdního odpoledne, kdy již není příliš horko, aby se ovoce v nádobkách zbytečně neprohřívalo. Doma ovoce uložíme do lednice a spotřebujeme co nejdříve. Nejpohodlnější způsob uložení malin je mražení - maliny uložíme do sáčků po menších dávkách, aby se ovoce nespojilo dohromady. Krátce po uložení do mrazničky sáčky na chvilku vyjmeme a jednotlivé plody od sebe rukou lehce oddělíme, poté sáčky hned znovu uložíme. 

5

Co udělat z mražených malin?

Mražené maliny jsou skvělým základem koktejlů. Stačí je rozmixovat s dalšími přísadami (např. s medem a rostlinným nebo obyčejným mlékem). Maliny jsou také výborné do jogurtu nebo zakysané smetany, lze je podávat se šlehačkou. Velmi chutné jsou i k lívancům nebo palačinkám. Zdobíme jimi kaše a nákypy. Mražené maliny lze dále zpracovat např. do džemu nebo pečeného čaje, posypat jimi koláč a využít je do různých moučníků i kynutých knedlíků. Dají se též zpracovat na oblíbený dezert "horké maliny" - viz níže otázka č. 7.

6

Co připravit z čerstvých malin?

Čerstvé maliny jsou chutným základem pro domácí koktejly, stačí je přisladit (medem nebo jiným sladidlem) a rozmixovat s mlékem (rostlinným nebo živočišným), případně i s jogurtem. Malinami ozdobíme misku jogurtu nebo talíř kaše. Lze je přidávat do ovocných salátů, které jen velmi opatrně zamícháme. Zdobíme jimi různé dezerty a nepečené dobroty. Pochutnají si na nich děti i dospělí.

7

Jak svařit maliny?

Svařené maliny jsou základem oblíbené pochoutky - horkých malin, které často podáváme v poháru se zmrzlinou. Na pánvi rozpustíme máslo a přidáme cukr, který začne karamelizovat. Pomalu mícháme. Po chvíli přidáme maliny a znovu opatrně mícháme. Lze přidat trochu citronové šťávy. Kromě čerstvých malin se dají použít i jahody mražené. Na dno poháru dáme horké maliny, přidáme kopeček zmrzliny, opět maliny a nahoru šlehačku. Ozdobíme čerstvými malinami, strouhanou čokoládou a sušenkou.  

8

Jak na rychlý dezert z malin?

Dezerty z malin připravujeme velmi jednoduchým způsobem. Maliny jsou krásné na pohled a příjemně voní. Obvykle je vhodné přislazení, protože samy o sobě jsou kyselejší. Stačí je smíchat s tvarohovým, smetanovým nebo jiným krémem a připravit pohár, který proložíme dětskými piškoty. Povrch poháru ještě dozdobíme čerstvými malinami.

9

Co se hodí k malinám?

Maliny se velmi dobře hodí k sladkým dobrotám např. k lívancům nebo palačinkám. Velmi dobře chutnají s miskou jogurtu nebo zakysané smetany. Přidáváme je do pohárů a kaší. K malinám se hodí i další druhy ovoce. Pokud z malin vaříme džem, často je doplňujeme méně vzácným červeným rybízem, sladšími jahodami nebo třešněmi

10

Co s přebytkem malin?

Na zahradách pěstujeme buď jednou nebo opakovaně plodící odrůdy, které jsou velmi úrodné a jejichž plody se dají sklízet od konce června až do příchodu prvních mrazíků. Přebytek malin je nejjednodušší zmrazit a poté v zimě odebírat podle potřeby, výborné jsou např. do jogurtu. Z malin se připravuje "malinovka" - recept na klasickou malinovku, kterou si možná ještě pamatujeme z dětství od našich babiček, máme v našem receptáři. Přebytek malin lze využít na vaření džemu nebo do pečeného čaje. Maliny také snadno usušíme v domácí elektrické sušičce. K sušení použijeme pevné a kvalitní nepřezrálé plody, při sušení si zachovají pěknou barvu a hodí se do různých snídaňových kaší nebo do jogurtu. Dají se použít i na přípravu sušeného ovocného čaje

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky