Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Falešné listové těsto, které zvládne každý. Je levnější, krásně lístkuje a chutná skoro jako originál
Zdroj: Toprecepty.cz

Klasické listové těsto je náročné na přípravu. Pro úsporu času je lepší přichystat falešné listové těsto. Je snadné a dobře chutná. Poradíme, jak na něj, aby se pak připravené dezerty povedly.

Proč se pustit do přípravy falešného listového těsta

Z listového těsta se dá přichystat spousta dobrot: od závinu, přes kapsičky s náplní, až po sladké či slané záviny. Můžeme si zajít do obchodu a koupit listové těsto. Mnohem lepší je ale domácí. Klasické listové těsto je ale náročné na přípravu, ne každý si na ně troufne a ne vždy se povede.

Právě proto se hodí recept na falešné listové těsto. Příprava těsta je mnohem rychlejší a jako bonus těsto i dobře chutná. 

Co je potřeba na falešné listové těsto

Rychlé listové těsto, které ve výsledku víceméně nepoznáte od toho klasického, se skládá z tuku, hladké mouky, octu, soli a vody. Místo másla v receptu figuruje Hera, což vychází i levněji. Zatímco máslo (250 g) koupíte za 65-70 Kč, stejné množství Hery je k dostání za 45 Kč nebo i méně, když je v akci. Ale nejde jen o cenu, v tomto případě je Hera na práci s těstem i praktičtější.

Na co nezapomenout při přípravě

Falešné listové těsto vyžaduje jiný způsob přípravy. Na rozdíl od toho pravého se důkladně nezpracovává, ale smíchá se pouze nahrubo. 

Co je ale velmi důležité, jsou dobře vychlazené suroviny: tuk a voda. Těsto pak necháváme odležet zakryté mikrotenem alespoň půl hodiny.

Levné

Perfektní slavnostní večeře nemusí stát majlant. Důležitá je přece chuť, nikoliv cena! Chcete návštěvě předložit luxusní chod za málo peněz? Zkuste třeba italské pesto, které se chodí k masu i…

Jak na přípravu falešného listového těsta

Co budete potřebovat? 1 vejce, 1 lžíci octu, 1/2 lžičky soli, vodu (podle postupu), 310 g hladké mouky a 250 g Hery. Jak na to? Do odměrky rozklepněte vejce, rozmíchejte ho vidličkou, přilijte ocet, osolte a dolijte ledovou vodu tak, aby hladina dosahovala do 150 ml.

Do mísy prosejte mouku, vytáhněte z lednice tuhý tuk a nastrouhejte ho k mouce na velké slzy. Ke směsi přilijte tekutiny a rychle rukama (velkým nožem) nbeo robotem promíchejte suroviny do těsta. Jen tak nahrubo. Ne důkladně.

Těsto zabalte do mikrotenu a nechte asi půl hodiny odpočinout v chladu, a pak vyválejte. Můžete se pustit do přípravy zvoleného receptu z listového těsta

Jak se pracuje s nepravým listovým těstem

Důležité je mít těsto co nejstudenější. Při vyvalování je lze lehce podsypat, aby nelepilo, anebo můžete falešné listové těsto vyválet i mezi dvěma foliemi. Dál se s ním pracuje stejně jako s klasickým listovým. Po naplnění je pečte při vyšší teplotě a zprudka, zhruba 190 °C. 

Jak na listové těsto snadno a rychle, na to se můžete podívat i v našem videu:

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Mizera Mizera

29. 4. 2023 16:32

Dnes jsem upekl makové rohlíčky , bohovsky dobré :-K

Odeta Wollmanova

26. 4. 2023 11:00

Toto těsto dělám. S máslem, někdy je levnější než Hera. S těstem se dobře pracuje, jen ho víckrát překládám jako listové.:-)

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více