Jak na křupavé a chutné houstičky podle babičky? Vláčnost zajistí sádlo a podle jednoduchého receptu to zvládne každý
1. 5. 2023 Vaření
Housky se dají koupit v obchodě, ale můžeme si je připravit i sami. Nejen k snídani si upečte si křupavé, chutné a voňavé houstičky s oblíbeným posypem tak, jak to dělávaly už naše babičky.
Proč si připravit domácí housky
Snídani je třeba si zpříjemnit. Přece jen jde o začátek dne a start si zaslouží být krásný. Housky sice v některých pekárnách dělají dobré, ale takové si můžeme připravit i doma. A ještě nám to v kuchyni bude krásně vonět. Možná právě tak, jako to bývalo u babiček. Pokud se pustíme do pečení a dáme hotové houstičky na stůl, budou mizet rychlostí blesku a bude nutná další várka.
Mohlo by vás zajímat
Na co nezapomenout při přípravě domácích housek
Upečené housky bez toho, abychom chodili do krámu, to je radost. Nádherně voňavá radost. Aby se domácí housky povedly, je třeba pár tipů. Když například do těsta přidáme sádlo, bude pečivo voňavější.
Důležité je také několikeré kynutí. Nejdříve je dobré, aby vzešel kvásek (10-15 minut). Po vypracování se těsto nechá nakynout. Trvá to tři čtvrtě hodiny až hodinu. Po vytvarování bulek se opět nechá těsto 5-10 minut odpočinout. Po spletení se nechávají housky znovu nakynout, asi 20 minut. Vždy při kynutí je dobré mísu nebo plech přikrýt proti osychání utěrkou.
Dodává energii do nového dne. Může být sladká, slaná, teplá, studená, vydatná i lehká. Snídaně má nespočet variací. Obecně panuje názor, že může být velmi vydatná a sladká, protože z ní tělo bude…
Jak na domácí křupavé houstičky
Na 8-9 domácích housek budete potřebovat: 500 g hladké mouky, asi 350 ml vlažného mléka, 42 g čerstvého droždí, 30 g sádla, 50 ml oleje, 1 vejce, 1 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky cukru a 1 vejce na potření. Na posypání si připravte: hrubozrnnou sůl, mák a kmín.
Jak na to? Ohřejte si mléko tak, aby bylo teplé, ne horké. Mouku nasypte do mísy. Udělejte v ní důlek. Do něj rozdrobte droždí, přidejte cukr a zalijte částí vlažného mléka. Zakryjte čistou utěrkou, a nechte vykynout kvásek. Trvá to zhruba 10-15 minut.
K bublajícímu kvásku přidejte sádlo, olej, zbytek mléka, sůl a vejce. Vypracujte těsto. Posypte ho moukou, mísu přikryjte utěrkou, a nechte kynout na teplém místě. Trvá to asi hodinu. Připravte si plech a vyložte ho pečicím papírem. Pak vykrojte bochánky. Nechte aspoň 5 minut odpočinout. Vejce rozklepněte do hrnku a rozšlehejte ho vidličkou. Z bulek vyválejte prameny a upleťte si houstičky (třeba podle tohoto návodu). Hotové dávejte na plech.
Troubu rozehřejte na 210 °C. Mezitím nechte housky dokynout asi 15-20 minut. Pak je potřete vejcem, posypte hrubozrnnou solí, kmínem nebo mákem. Plech dejte do předehřáté trouby a pečte do zčervenání (15-17 minut).
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Míša řezy, které vždy přijdou k chuti. Jak připravit jejich zjednodušenou verzi - dezert ve skleničce
Míša řezy na plechu "Míšu" podle našich receptů připravíme ve formě řezů, dortu i v jednoduché variantě - do skleničky. Aby řezy s čokoládovou… Číst více
Den čokolády
Základem čokolády jsou kakaové boby, které patří k přirozeným zdrojům antioxidantů a k superpotravinám. Indiáni je nazývali pokrmem bohů. Konzumace… Číst více
Den čehokoli v čokoládě
Blíží se Vánoce, a tak připravujeme kokosky, nadýchané štafetky s kávovým krémem, různé druhy slepovaného cukroví, sněhové indiánky a nepečené… Číst více
Bostonský krémový koláč: Jednoduchý moučník s čokoládovou polevou můžeme klidně podávat i místo dortu
Chystáte oslavu nebo se chcete blýsknout před… Číst více
Třená mramorová bábovka podle Josefa Maršálka: Vláčný korpus a kombinace čokolády a kokosu dohromady chutnají božsky!
Dozlatova upečená a zasypaná cukrem je… Číst více
Čokoládový perník podle cukráře Josefa Maršálka: Vláčný je díky jablkům, těsto ovšem nesmíte šlehat, jen zlehka míchat
V posledním díle pořadu Buchty po ránu se Josef… Číst více
Polevy na cukroví patří k závěrečnému zdobení. Ať už kakaová, citronová, nebo čokoládová - s námi je zvládnete snadno
Polevy jsou někdy oříšek a docílit té ideální, bývá často nad naše síly. Jsou totiž velmi variabilní. Jinou použijeme na polití koláče, jinou na dort… Číst více
Den čokoládových pecek
Čokoláda je směs kakaa, tuku, mléka a cukru. Historii čokolády začali psát Mayové a Aztékové již před 3000 lety ve Střední Americe. Na začátku 16.… Číst více
Voňavý jablečný perník podle Josefa Maršálka: Těsto nikdy nešlehejte, jen opatrně míchejte, radí cukrář
Jablka má určitě doma většina českých domácností.… Číst více
6 kroků k čokoládové polevě: Z čokolády na vaření je připravená raz dva a hodí se na všechny moučníky
Nejeden moučník se bez čokoládové polevy jednoduše neobejde. Hladká poleva moučník ozdobí a zároveň učiní lahodným. A víte, jak ji snadno připravit?… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se pletou housky. Video předvede tři jednoduché postupy pro jejich dokonalý vzhled
Snídaně je základ dne! Vyzkoušejte lahodné a jednoduché tipy, jak ji připravit
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ravioly plněné žampiony s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 7 hodinami
Domácí ravioly se špenátem a slaninou
Přidáno před 8 hodinami
Fenykl v omáčce s modrým sýrem
Přidáno před 12 hodinami
Křupavé gnocchi
Přidáno před 13 hodinami
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno před 22 hodinami
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno 5. 5. 2024 14:01
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na křupavé palačinky. Obvykle je připravujeme jemné a vláčné, pouze s malým množstvím tuku, ale jde to i jinak
Skladujete správně potraviny? Co patří do lednice a kolik v ní má být stupňů?
Buchty po ránu: Dokonale vláčná citronová buchta podle receptu Josefa Maršálka. Příprava je rychlá, chuť božská