Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jamaican ginger cake: Pikantní  verze perníku má výraznou chuť a vůni po zázvoru a vláčnost mu dodává jedna důležitá ingredience
Zdroj: Unsplash, Caroline Hernandez

S jamajským zázvorovým koláčem je to jako se španělským ptáčkem. Na Jamajce ho nikdo nezná, zato ve Velké Británii patří k oblíbeným moučníkům. Jamajka se však do jeho názvu nedostala náhodou. Karibský ostrov je totiž jedním z nejvýznamnějších vývozců tohoto koření.

Do jamajského koláče patří zázvor z Jamajky

Jamajský zázvorový koláč vypadá jako perník a někdy se i jako perník označuje. Používá se do něj totiž podobné koření, dominuje v něm ale nejvíc zázvor. Právě ten se totiž kdysi dávno začal z Jamajky dovážet do Velké Británie. Nové koření si zde získalo velkou oblibu. Původně se zázvor používal pouze k léčebným účelům, například k léčbě bolesti žaludku a různých zažívacích problémů.

Později si lidé uvědomili, že i poměrně dobře chutná. A protože se z Jamajky do Anglie dovážely i další druhy koření a tmavě hnědý třtinový cukr, začal se z nich připravovat speciální tmavý a hodně kořeněný moučník, v němž byla nejvýraznější právě štiplavost zázvoru. V průběhu let se pro stejný koláč vžily různé názvy, například jamajský lepkavý zázvorový koláč, jamajský tmavý perník nebo jamajský zázvorový bochník

Trochu jako anglický pudink

Kromě zázvoru patří do tohoto vyhlášeného koláče skořice a muškátový oříšek. Jako sladidlo se navíc přidává melasa, která vytváří lepkavou strukturu, pro moučník typickou. Zázvorový koláč je trochu hutnější, ale krásně vláčný a hodně podobný pudinku. Ovšem ne takovému, jaký známe u nás, ale pudinku anglickému, který ve Velké Británii patří k typickým vánočním specialitám. I vánoční pudink je hodně kořeněný a hutný, navíc je v něm hodně sušeného a kandovaného ovoce. 

Recept na pravý jamajský zázvorový koláč?

Zázvorový koláč je nejlepší podávat ještě teplý. Úplně nejlépe chutná přelitý teplou vanilkovou polevou, označovanou pro změnu jako custard. Vynikající je ovšem i se šlehačkou nebo se zmrzlinou. Pokud byste dortík nesnědli najednou, klidně si jej ohřejte před podáváním ještě v mikrovlnné troubě, teplý opravdu chutná mnohem lépe. Jestli nemusíte mít perník úplně nejvíc nadýchaný a máte rádi chuť zázvoru, můžete jamajský koláč vyzkoušet podle následujícího receptu. Jak na to?

Budete potřebovat: 200 g hladké mouky, 3½ lžičky mletého zázvoru, 1 lžička mleté skořice, 1 lžičku mleté směsi koření, 80 g nasekaného kořene zázvoru. ¾ jedlé sody, 125 ml plnotučného mléka, 85 g třtinové melasy, 85 g zlatého třtinového sirupu (můžete nahradit sirupem z agáve nebo medem), 85 g tmavého cukru muscovado, 85 g másla, špetku soli, 1 velké vejce, 3 lžíce domácího zázvorového sirupu

  1. Předehřejte troubu na 160 °C. Do mísy prosejte mouku a koření. Přidejte oloupaný nasekaný či nastrouhaný čerstvý zázvor a promíchejte, aby se obalil v mouce a při pečení neklesal ke dnu.
  2. V jiné míse smíchejte jedlou sodu s mlékem. Do kastrůlku dejte melasu, zlatý sirup, cukr, sůl a máslo a na mírném ohni za pravidelného míchání zahřívejte, dokud se nerozpustí a nespojí. 
  3. Sladkou směs pak přidejte k mouce a míchejte, dokud nevznikne hladká hmota. Vmíchejte vejce a poté zašlehejte mléko, dokud nevznikne hladké těsto.
  4. Nalijte ho do vymazané a moukou vysypané chlebíčkové formy a pečte asi 1 hodinu. Na posledních 30 minut přikryjte formu alobalem, abyste zabránili přílišnému zhnědnutí.
  5. Vyjměte z trouby a potřete zázvorovým sirupem. Pokud chcete výraznější chuť moučníku, nechte ve formě 24 hodin, aby se chuť rozvinula.

Náš tip: V případě, že je toho zázvoru na vás v moučníku moc, můžete vsadit na klasický český perník na plech. Ten si můžete upéct podle našeho videoreceptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více