Zázvorová kolečka

bintPavel Kuchařka: bintPavel

přibližně 2 plechy Moučníky , Drobné pečivo, Ostatní 4 názory

Suroviny

Těsto:
125 g sirupu
50 g cukru
1/2 vejce
30 g na malé kousky nakrájeného zázvoru (čerstvý nebo kandovaný)
zarovnaná lžička mletého kmínu
200 g polohrubé mouky
1/2 kypřícího prášku do pečiva (6 g)
Na potření:
1/2 vejce
Recept si neoblíbil žádný kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Rozmixujeme cukr se sirupem.

  2. Přimixujeme zázvor a kmín.

  3. Smícháme mouku s práškem do pečiva. Víc než polovinu mouky vmícháme do těsta - zbytek musíme zapracovat ručně.

  4. Utvoříme válečky o průměru 2-3 cm. Zabalíme je do potravinářské folie a doladíme tvar.

  5. Válečky necháme přes noc v lednici.

  6. Další den krájíme na kolečka silná 1 cm, která klademe na plech s pečícím papírem. Potřeme vajíčkem a pečeme v předehřáté troubě na 190-200°C 10-15 minut, (dokud okraje mírně nezezlátnou). Kolečka necháme vychladnout.

Poznámka

Kolečka se vejdou na jeden plech, ale jelikož se hodně roztečou, je lepší je dát na 2 plechy. Kdo má rád výraznější chuť zázvoru, může přidat i špetku mletého.

Těsto vám může připadat nekompaktní, ale není třeba nic přidávat.

Upečená kolečka mají být vláčná.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Zázvorová kolečka

  • bintPavel bintPavel(autor receptu)

    Eja57: Buďto hustší sirup bez příchutě, nebo i ochucený, ale aby nenarušil moc chuť koleček. U nás taky sirupy moc nevedeme, ale stačí ho vyrobit delším zahříváním (nebo i mírným vařením) vody se stejnou hmotností cukru. Na těchto stránkách je hodně receptů na různě ochucené sirupy a stačí v nich pouze vynechat přísady, které je ochucují (např. různé bylinky) a udělat ho pouze v nezbytném množství. V receptu není žádné máslo a ta půlka vajíčka by těsto nevyvořila, takže to pojí právě ten sirup.;-) Pravděpodobně by šel nahradit i tekutým medem, ale protože to nemám vyzkoušené, tak to do receptu nepíšu.

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Sirupem je myšleno prosím co?

    Odpovědět

  • bintPavel bintPavel(autor receptu)

    yanull: Ano, opravdu patří. Celý kmín melu v mlýnku na kafe. Přiznám se, že anýz nepoužívám a přesně nevím jak chutná, takže moc nedokážu zhodnotit, jestli je to dobrá náhrada. Až budu dělat příště tak určitě vyzkouším.;-) Každopádně pokud se někdo bojí kmínu do sladkého, může ho vynechat, nebo dát méně, nebo přidat jen do poloviny těsta (poloviční množství).:yes:

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Opravdu patří do těsta kmín? Nebylo by to lepší bez něj nebo místo něj anýz? To není kritika, pouze dotaz ;-)

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo