Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Už tento týden, v sobotu 6. května 2023, se uskuteční slavnostní korunovace Karla III. britským králem. Hlavním pokrmem těchto oslav bude přímo na žádost samotného Karla III. slaný koláč se špenátovou náplní, sýrem a sójovými boby. Upekli jsme ho, abychom se přesvědčili, jak chutná, a pro vás zjistili, zda jsou při přípravě nějaká úskalí.

Korunovační koláč neboli quiche

Historický okamžik pro Spojené království, zážitek u televizních obrazovek pro celý svět. Již za pár dní se z prince Charlese oficiálně stane král Karel III. Tuto funkci britský panovník po smrti své matky Alžběty II. už sice stejně vykonává, ale dle tradice musí proběhnout slavnostní korunovace

Po slavnostním obřadu a dalších ceremoniích proběhne pochopitelně oslava pro pozvané. Nemohou chybět tabule plné jídla a pití, přičemž středobodem veškerého občerstvení bude na žádost krále slavný korunovační koláč, který má přímo svůj originální název Korunovační quiche.

Recept na koláč z křehkého těsta s jemnou smetanovou náplní je volně přístupný na oficiálních stránkách královské rodiny, odkud jej převzala také různá britská média, jako například BBC Good food.

Originální recept včetně videa najdete tedy zde. Předpis je na formu o průměru 20 cm. Recept jsme pro vás přeložili a taky jsme koláč sami upekli, abychom na vlastní jazýčky otestovali, jaké jsou vytříbené královské chutě, a abychom vám zprostředkovali, jak se nám koláč dělal. 

Recept na korunovační koláč 

Na formu o velikosti 20 cm budete potřebovat: 

Na křehké těsto: 125 g hladké mouky, 50 g vychlazeného másla (nebo půl na půl sádlo a máslo), 2 lžíce mléka a 1 lžičku soli. Originální recept uvádí jako možnost také koupit 250 g hotového křehkého těsta (k dostání u nás za cca 45 Kč)

Na náplň: 125 ml mléka, 175 ml smetany, 2 vejce M, 1 lžíci nasekaného čerstvého estragonu, 100 g nastrouhaného čedaru, 180 g krátce blanšírovaného špenátu, vymačkaného a nasekaného, ochuceného solí a pepřem, a 60 g vařených sójových bobů edamame.

Postup:

  1. Mouku smíchejte se solí a přidejte na kostičky nakrájené chladné máslo. Promíchejte, dokud nevznikne směs jako na drobenku. Po lžících přidejte mléko a vytvořte celistvé hladké těsto (my jme museli přidat mléka trochu více, pozn. red.). Přikryjte a nechte 30-45 minut odpočívat v chladničce. 
  2. Formu o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem. Těsto rozválejte na kruh o něco větší, než je forma, vložte jej do formy, propíchejte vidličkou a jemně přitlačte k okrajům. Přikryjte a nechte dalších 30 minut odpočívat v chladničce.
  3. Troubu předehřejte na 190 stupňů. Na těsto dejte pečicí papír a naplňte jej suchými fazolemi. Takto korpus předpečte v troubě asi 15-20 minut. Poté odstraňte papír i fazole a korpus ještě krátce dopečte při 160 stupních, maximálně 5 minut. Poté jej vyjměte a trochu nechte zapnutou.
  4. Rozšlehejte mléko, smetanu, vejce a bylinky s trochou soli. Na korpus nasypte polovinu najemno nastrouhaného sýra, přidejte nakrájený špenát a krátce povařené sójové boby a zalijte tekutou směsí. Posypte zbylým sýrem, vložte do trouby a pečte 20-30 minut, dokud není povrch pevný a zlatavý. 
  5. Hotový koláč lze podávat teplý či studený, vhodnou přílohou je zeleninový salát. 

Naše tipy a zkušenosti z přípravy: 

  • Těsto jsme dělali 2x, ale ani jednou nestačilo množství mléka. Pokaždé jsme museli přidávat a totéž doporučujeme i vám. Přidávejte po lžících nebo lžičkách, dokud se s těstem hezky nespojí. Konzistence těsta připomíná linecké
  • Koláč jsme pekli do formy o průměru 24 cm, dávku těsta jsme tedy zdvojnásobili a suroviny byly: 250 g hladké mouky, 120 g másla a 6 lžic mléka. Suroviny na náplň i při dvojnásobné dávce těsta stačí z původní verze.
  • Máte-li vyzkoušený recept na slané křehké těsto, použijte jej. V tomto případě jde totiž stejně hlavně o náplň. 
  • Jelikož jsme těsto dávali do nižší formy, byla i vrstva náplně nízká. Zvolíte-li menší formu, náplň více vynikne. Ale nám velice chutnal poměr těsta a náplně i takto. 
  • Sójové boby edamame, o kterých jsme psali už dříve, se neřadí mezi luštěniny, ale mezi zeleninu. Jde totiž o nezralé sójové boby a mají tak blíž třeba k hrášku. Hráškem je ostatně můžete i nahradit, pokud je neseženete. V obchodech je hledejte mezi mraženou zeleninou. Boby se prodávají jako lusky (ty musíte povařit a vyloupat), anebo jako už vyloupané boby, které stačí krátce 2-3 minuty povařit.
  • Doporučujeme začít přípravou těsta a v době, kdy bude chladnout v lednici, si připravit špenát (krátce podusit, přecedit a nakrájet) a sójové boby (krátce povařit a zchladit).
  • Na sýru nešetřete a určitě použijte čedar. My jsme koupili klasický anglický a na chuti to bylo znát. Totéž platí pro estragon, který je lepší použít čerstvý. 
  • Sýr doporučujeme rozdělit na třetiny. První třetinu nasypat na předpečený korpus, druhou vmíchat do tekuté náplně a poslední posypat náplň. Při tomto postupu doporučujeme dát sýru trochu více, celkově asi 130-150 g. V originálním postupu se doporučuje velmi opatrně promíchat náplň s již naskládanými surovinami (tedy sýrem, špenátem a boby) na korpusu. Tento krok je ale riskantní, snadno při něm můžete korpus narušit. Proto je možná "bezpečnější" přimíchat část sýra do náplně rovnou.

Na postup přípravy i na suroviny se můžete podívat v naší galerii:

Fotogalerie - Korunovační koláč

Ukázat 10 fotografií

Na video postup se můžete podívat níže. Kuchařka Buckinghamského paláce, oblečená v bílé uniformě s vyšívaným logem EIIR zesnulé královny, ukazuje, jak se koláč dělá.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více