Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelené sójové boby edamame patří nejen do havajského poke. Kam ještě je můžete použít?
Zdroj: Pixabay, McDrok_the_RhythmDoc

Tvarem spíš připomínají fazole, zelenou barvou zase čerstvý hrášek. Fazole edamame jsou ve skutečnosti sójové boby, což je tak nějak automaticky předurčuje k použití v asijské kuchyni, kde jsou oblíbené již po staletí. V současnosti jsou ovšem populární po celém světě a to především díky havajskému pokrmu, ovšem s japonskými kořeny.

Boby nebo fazole?

I když se jim říká fazole, edamame fazolemi vůbec nejsou. V angličtině se však sójové boby řeknou soya bean a protože bean znamená fazole (a také boby), jsou i edamame nazývány fazole. Navíc nejde ani o luštěniny. Jako edamame se totiž označují sójové boby nezralé, které se řadí mezi zeleninu. V tom mají právě blízko k zelenému hrášku, který je také brán jako zelenina na rozdíl od suchého hrachu, jenž patří mezi luštěniny. Zdá se vám to trochu složité? Možná ano, to ovšem edamame nijak neubírá na kvalitách.

Edamame jsou chutné a plné bílkovin

Stejně jako hrášek jsou i fazolky edamame ukryté v zelených luscích sójového bobu. Samotné lusky se však nejedí, neboť jsou příliš vláknité. Fazole edamame jsou o trochu větší než bílé či červené fazole, které u nás známe, a trochu buclatější. Jsou výjimečné hlavně příjemnou sladkou chutí a také svými výživovými hodnotami. Vynikají hlavě vysokým obsahem bílkovin, což z nich dělá oblíbenou potravinu veganů a vegetariánů, kteří si jejich prostřednictvím doplní případné chybějící živiny. Kromě toho podle jistých studií dokážou zmírňovat i první příznaky menopauzy, stejně jako samotná sója.

Jak edamame upravit?

Zatímco sóju známe v podobě různých produktů, jako je tofu, tempeh, sójové maso, omáčka nebo třeba miso pasta, edamame se konzumují celé jako zelenina. Nenechávají se totiž dozrát a ztvrdnout jako sójové boby, ale rovnou se podávají buď samotné nebo v dalších pokrmech. V Asii se edamame běžně prodávají čerstvé ještě v luscích, stačí je jen krátce povařit.

U nás spíš koupíte edamame mražené, lze narazit výjimečně i na čerstvé. Mražené mohou být celé lusky nebo i samotné vyloupané fazolky. Ty můžete sehnat i sterilované v konzervě. Vyloupané fazolky se tepelně upravují vařením ve vodě, vařením v páře, smažením na pánvi nebo ohřevem v mikrovlnné troubě. Edamame stačí uvařit samotné jen se špetkou soli. Povařené se pak už báječně hodí do polévek, dušených pokrmů, salátů a nudlových jídel, nebo se jednoduše konzumují samostatně jako svačina.

Bez edamame není to pravé poke

Edamame bývají tradičně jednou z nezbytných složek pokrmu zvaného poke bowl, který si vydobyl slávu už i u nás a i tady narazíte hned na několik bister zaměřených přímo na poke. Kromě edamame v této havajské specialitě nesmí chybět syrová ryba nakrájená na malé kousky, rýže, další druhy zeleniny a hlavně různé exotické omáčky. Celé jídlo tak vypadá jako takové sushi rozložené v misce. Zelené fazolky v něm rybu a rýži příjemně doplní.

Zkuste edamame jako chuťovku

Pokud si edamame koupíte domů a rádi byste z nich udělali ještě nějakou jinou zajímavou pochutinu, zkuste třeba tuto zdravou chuťovku, kterou oceníte večer nejen při posezení u televize nebo s přáteli. Křupavé edameme jsou vynikající a hlavně rychle hotové. Jak na ně?

Budete potřebovat: 350 g mražených fazolí edamame vyloupaných, 1 lžíci olivového oleje, ¼ šálku strouhaného parmezánu, sůl a pepř podle chuti.

Postup: Předehřejte troubu na 200 °C. Vložte edamame do cedníku, propláchněte je pod studenou vodou a nechte je rozmrazit. Pak je rozprostřete na dno zapékací misky nebo pekáčku a pokapejte je olivovým olejem. Povrch posypejte sýrem a dochuťte solí a pepřem.Pečte v předehřáté troubě, dokud sýr nebude křupavý a zlatavý, asi 15 minut.

Recepty k tomuto článku