Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Barevný salát z pekingského zelí: Hotový je za pár minut, základem jsou čerstvé ingredience a na talíři ho osvěží neobvyklé ozdoby
Zdroj: Toprecepty.cz

Na jaře míváme větší chuť na saláty. Možná proto, že v tuto dobu víc lákají i svěží barvou čerstvé zeleniny a bylinek. Salát z pekingského zelí potěší všechny milovníky lehkých obědů a večeří

Co je pekingské zelí

Pekingské zelí je u nás je také známé jako čínské a jde o podlouhlou hlávku zelí. Názvem se dá zaměnit se skutečným čínským zelím, které má podobný tvar. To ale netvoří pevné hlávky a má sytě zelenou barvu. U nás se téměř neprodává.

Pekingské zelí se někdy používá do smažených čínských jídel a do polévek (spodní bílé části nakrájené na drobné nudličky). Většinou z něj ale připravujeme různé saláty.

Kdy je nejlepší salát z pekingského zelí

Na salátu z pekingského zelí si můžeme pochutnávat téměř po celý rok, ale na jaře, kdy máme některé suroviny vypěstované třeba i doma nebo ve skleníku, máme z jeho svěžesti, barevnosti a chuti mnohem větší radost.


Co je potřeba na salát z pekingského zelí

Základem tohoto salátu je samozřejmě pekingské zelí, které můžeme využít celé kromě hořkých konců v hlavičce. Díky světle zelené barvě se krásně kombinuje s dalšími barevnými potravinami. Báječně ladí s mrkví nakrájenou na tenké proužky, i když ta je ale ideální spíše na podzim a v zimě.

Teď na jaře se skvěle hodí ingredience, které právě rostou, jako jsou červené ředkvičky a ostře zelená jarní cibulka. Přidat můžeme také salátovou okurku a voňavá červená rajčata. Variantou mohou být i tenké proužky barevné papriky (červená, oranžová). Na nálev využijeme olej, ocet, vodu, na dochucení třeba hořčici (dijonská dodá větší aroma), jindy zase prolisované stroužky česneku. Potřebovat budeme i pepř a sůl. 

Jak dotvořit jarní salát z pekingského zelí

Protože už na louce roste spousta jedlých rostlin, můžeme je přidat k salátu. Spoustu radosti udělají jedlé květy. Ať už to jsou obyčejné sedmikrásky, ale i nádherně žluté pampelišky. Mísu se salátem krásně projasní. Nádherné jsou ale i fialky, případně měsíček.  

Jarní

Jarní jídelníček fandí zdravým a odlehčeným receptům. Tělo potřebuje po chladné zimě dodat vitamíny, a tak bychom mu je měli dopřát. Základem jsou rozhodně čerstvé bylinky, které začínají růst a dají…

Jak se dělá barevný salát z pekingského zelí

Na salát budete potřebovat: ½ hlávky pekingského zelí, ½ svazku jarní cibulky, 1 svazek ředkviček, ½ salátové okurky a 2 rajčata. Na nálev si přichystejte: 4 lžíce oleje, 2 lžíce vinného octa, 2 lžíce vody, 1 lžíci hořčice (plnotučné nebo dijonské), mletý bílý pepř a sůl. A z procházky si přineste si sedmikrásky nebo pampelišky.

Jak na to? Zelí očistěte a nakrájejte na tenké nudličky. Ředkvičky očistěte a nakrájejte je na tenká kolečka. Cibulku nakrájejte na proužky, okurku omyjte, nakrájejte na kolečka, a pak na čtvrtky. Rajče nakrájejte na střední kostičky. Vše dejte do mísy.

Do větší sklenice si připravte všechny ingredience na nálev. Dobře je rozšlehejte a s nálevem zalijte zeleninu. Promíchejte a dejte do ledničky vychladit. Nakonec salát dozdobte jedlými květy.

Náš tip: Připravte si barevný salát z pekingského zelí podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více