Letem masovým světem: Jak v obchodě bezpečně poznat čerstvé kuřecí maso? Všímat si musíme vůně, barvy i obalu
7. 5. 2023 Vaření
České kuchyně dobylo začátkem 70. let a jeho obliba od té doby neklesá. Kuřecí maso je poměrně levné, brzy připravené a k tomu i skvěle chutná. Navíc má mnoho možností využití.
Jak vybírat kuře?
Kuřecí maso je libové, neobsahuje skoro žádný tuk a cholesterol, je vhodné při dietách – a to těch ze zdravotních důvodů i redukčních.
Většina z nás kupuje kuře v supermarketu. Než vložíte kuřecí do košíku, pečlivě ze všech stran zkontrolujte obal – ten musí být neporušený. Chladicí boxy jsou „dobře“ osvětlené, aby v nich maso vypadalo lákavě, balíček s masem proto raději vyndejte a prohlédněte si ho.
Čerstvé kuřecí maso má světle růžovou barvu. Jestli se vám zdá tmavší nebo našedlé, asi už má po porážce delší dobu, než se uvádí na obalu. Podezřelé jsou i nažloutlé nebo tmavé skvrny na mase. I přes obal uvidíte, jestli není maso oschlé. Nezapomeňte si k balíčku s masem přičichnout. Pokud máte pocit, že vůně není úplně v pořádku, nebo ucítíte nepříjemný závan zápachu, nechte si raději zajít chuť. Tohle kuře určitě nekupujte!
Stejně jako u jiného masa najdete na etiketě potřebné informace o výrobci, zemi původu, datum použitelnosti apod.
Mohlo by vás zajímat
Jak ho uchovat?
Ačkoli obecně platí stejná pravidla jako u jiných mas, u kuřecího masa je potřeba větší opatrnost při skladování. Syrová drůbež je často nositelem různých bakterií, které mohou způsobit nepříjemné zažívací problémy. Proto kuře uložte do spodní police v ledničce, pro jistotu ještě na talíř.
Při jakékoli manipulaci se syrovým kuřecím masem nezapomeňte důkladně v horké vodě (a s přidáním mycího prostředku na nádobí) opláchnout nůž, prkénka a další nádoby a náčiní, které jste při práci s masem použili.
Více o skladování masa se dočtete článku o historii masožroutství.
Na co se který kousek hodí?
Klasikou je pečené kuře vcelku s nádivkou nebo kuře grilované. Kromě celých kuřat se ale hodně kupují i jednotlivé části.
Prsa jsou jednoznačně oblíbená na přípravu řízků. Můžete je ale dusit a servírovat s různými omáčkami. Zadní čtvrtky a stehna se zase hodí na pečení, protože maso je o něco tučnější a šťavnatější. Z vykostěných stehen připravíte řízek, vynikající jsou na grilu. Skelet a případné další zbylé kousky můžete využít na polévku.
Rozhodně nejoblíbenější je „obyčejné“ pečené kuře s nádivkou. Připravit ho můžete podle našeho videoreceptu:
Pečené kuře s nádivkou
Naše rada: Jak poznat, že už je kuře pečené? Šťáva vytékající z dutiny kuřete by měla být čirá. Narůžovělá a zakalená tekutina signalizuje, že maso ještě není propečené. U dobře propečeného kuřete má maso na stehně a okolní hrudi bleděrůžovou barvu.
Zdroje informací:
Jill Normanová: Vaří šéfkuchaři
James Peterson: Co by měl vědět správný kuchař
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak poznat čerstvé maso? Dávejte pozor především na vůni i barvu masa
Uchování masa v lednici: Jak na to, aby maso vydrželo a zbytečně se nezkazilo
Jak rozmrazit maso, když máte málo času? Máme pro vás několik rad, se kterými to jistě zvládnete
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno před 6 hodinami
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno před 8 hodinami
Soufflé buchta
Přidáno před 10 hodinami
Kefírová rychlovka
Přidáno před 21 hodinami
Věnečky výborné
Přidáno před 23 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno 3. 5. 2024 14:57
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit kuře na paprice bez smetany? Vyzkoušejte kuřecí paprikáš nebo kuřecí perkelt
Letem masovým světem: Vše co potřebujete vědět o hovězím. Jak ho vybrat, jak zamrazit i na co se která část při vaření nejlépe hodí
Historie masožroutství v dějinách lidstva: V antice "frčel" nadívaný plch, ve středověku veverky a v renesanci dušený ocas z bobra