Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Opět tu máme období chřestu, které bohužel netrvá moc dlouho. Pokud máte tuto luxusní zeleninu v oblibě, je třeba neotálet a patřičně si je užít. Chřest sice koupíte kdekoliv v obchodech, nejlepší je ale pro něj vyrazit přímo k pěstiteli. Český chřest je prostě vyhlášený. 

Chřest - zelenina králů

Chřest lidově špargl je delikatesou mezi zeleninou a také jedním z prvních druhů, jež si můžeme na jaře užívat. Jeho čas začíná obvykle v dubnu (v závislosti na počasí) a končí většinou v červnu. Křehké výhonky s lahodnou jemnou a trochu nasládlou chutí patří k oblíbeným druhům zeleniny, přičemž ceněny byly již v dávných dobách, kdy si na nich pochutnávali v nejvybranější společnosti. Ne nadarmo se chřestu říká zelenina králů nebo královská zelenina. Chřest, ať už bílý, zelený nebo fialový, je vynikající nejen samotný nebo jednoduše s holandskou omáčkou, často se kombinuje i s luxusnějšími surovinami, třeba je vynikající přílohou ke kvalitnímu steaku. 

Bílý nebo zelený?

Chřest lékařský patří mezi tradiční zeleninu evropské kuchyně a jeho pěstování se datuje až do starověkého Egypta a Řecka. Chřest přirozeně roste jako vytrvalá rostlina a kromě vynikající chuti vyniká i množstvím prospěšných živin. Jak již bylo zmíněno, existuje několik druhů chřestu, ale nejčastěji se vyskytují dva typy: zelený a bílý. Zelený chřest je nejběžnější a sklízí se, když je ještě mladý a má jasně zelenou barvu. Bílý chřest je vlastně jenom zelený chřest, který je pěstován v podmínkách, kdy se nevystavuje slunečnímu světlu, aby zůstal bílý a měkčí. Specialitou je chřest fialový, na něj narazíte ale jen zřídka. 

Chřest - náročná zelenina

Výhonky jsou oblíbenou přísadou k mnoha jídlům a jsou považovány za luxusní surovinu díky své ceně a náročnosti na pěstování. Chřest se obvykle pěstuje v řadách na zahradách nebo na polích. Vyžaduje dobře osvětlené místo a  odvodněnou půdu. Rostlina roste velmi rychle, takže je důležité ji pravidelně zalévat a hnojit. Pěstuje v mnoha zemích světa včetně Evropy, Asie a Severní Ameriky. U nás poměrně brzy na jaře narazíte na chřest ze Španělska nebo i z Peru, vždy je ale lepší si počkat na ten český, jehož sezona je nyní v plném proudu.

Pěstování chřestu má u nás poměrně dlouhou tradicí a český chřest byl už v minulosti vyhlášený natolik, že se mu říkalo i „bílé zlato“. Za Rakouska-Uherska se dokonce vyvážel na císařský dvůr a za první republiky byl o něj velký zájem i v zemi gurmánů, ve Francii. Bohužel v období socialismu se na něj trochu pozapomnělo, byl považován za buržoazní pokrm a komunisté jeho pěstování příliš nefandili. Tradici kvalitního českého chřestu obnovili u nás až v 90. letech Nizozemci, kteří patří k největším milovníkům chřestu. Zelenina se pak začala vyvážet do dalších zemí a jeho konzumace ze zvýšila i zde. 

Nejlepší chřest je ten český... nebo moravský

Chřest se spojuje hlavně s oblastí Mělnicka. Právě v Polabské nížině se nacházejí speciální lehké písčité půdy, kterých není na světě mnoho, chřest je ale vyžaduje, aby byl kvalitní a měl tu správnou chuť. Navíc je zde pro chřest ideální klima (ani kontinentální, ani suché), proto je místní chřest již dlouhá léta tak ceněn. Pokud se tedy rozhodujete, jaký chřest vybrat, rozhodně je lepší sáhnout v obchodě po tom českém, což potvrzuje pro Toprecepty.cz i Jan Charvát ze společnosti Český chřestKoupě českého chřestu znamená především koupě lepší kvality. Náš chřest je chutnější (způsob pěstování a nehonění růstu - můžeme přirovnat třeba k jahodám z Kunratic) a vzhledem k ekologickému způsobu pěstování v režimu integrované produkce zeleniny určitě i zdravější, protože v zahraničí se běžně používá mnohem více chemie." Navíc zmiňuje další benefit českého chřestu: V dnešní době je určitě i neméně důležitá skutečnost, že se náš chřest nemusí vozit přes půlku Evropy kamiony a úplně zbytečně zvyšovat uhlíkovou stopu. To ostatně platí i pro další zeleninu, která se k nám zcela zbytečně v mnoha případech dováží, přestože existuje lokální a cenově naprosto stejná náhrada. V neposlední řadě se k nám vozí také chřest horší jakosti, tzv. “dvojka” a “trojka”, zatímco my nabízíme chřest lepší jakosti." 

Kam u nás za chřestem rovnou na farmu?

Český chřest je dodáván do supermarketů, můžete si jej koupit na farmářských trzích nebo pro něj rovnou vyrazit k farmáři. A kam se tedy pro český chřest můžete vydat?

  • Nejznámější farmou u nás je ta již zmiňovaná v Hostíně u Vojkovic na Mělnicku. V nabídce mají bílý chřest a nyní již zahájili i prodej čerstvého zeleného chřestu. Cena bílého chřestu je od 85 do 195 Kč za kg, cena zeleného je od 85 do 219 Kč/kg. Otevřeno mají každý den od 7 do 17 hodin včetně víkendů a svátků.  Právě zde se pravidelně každý rok konají chřestové slavnosti, letos o víkendu 13.-14. května. Těšit se můžete nejen na samotný chřest, ale i chřestové speciality a další dobroty. V tomto roce navíc chřestové slavnosti doplní ještě křenové. 
  • Na Moravě můžete pro chřest vyrazit do Hrabětic na Znojemsku. Hrabětický zelený chřest se pěstuje v CHKO podél řeky Dyje, nepoužívají umělá hnojiva ani pesticidy. Zelený chřest koupíte přímo na farmě za 160 Kč za kilogram. V chřestovně přímo v Hraběticích mají otevřeno dle denní nabídky od 11:30 - 16:30.
  • V minulosti (již v 18. století) byly svým chřestem vyhlášené Ivančice u Brna. Právě místní chřest byl považován za nejlepší v celé Evropě a vyvážel se i za hranice. Na pěstování chřestu měly neblahý vliv obě světové války i socialistické zemědělství, proto odsud chřest postupně vymizel. Dodnes se tu ale pořádají Slavnosti chřestu a vína, které letos proběhnou v termínu od 19. do 21. 5. a na nichž ochutnáte spoustu chřestových delikates. 

Náš tip: Z čerstvého chřestu si můžete připravit třeba vynikající carpaccio podle našeho video receptu. 

 
Na to, jak se pěstuje chřest na farmě v Hostíně u Mělníka i na to, jak probíhaly loňské slavnosti, se můžete podívat v naší fotogalerii:

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie