Hráškový krém: Klasiku školních jídelen připravíte snadno, stačí 3 hlavní suroviny a vylepšovat můžete už podle vlastní chuti
10. 5. 2023 Vaření
Krémové polévky mají v oblibě hlavně děti, ale pochutnávají si na nich i dospělí. Mezi stálice jídelních lístků už několik desetiletí patří i hráškový krém. Čím ještě můžeme tuto svěží polévku vylepšit?
Proč je hráškový krém tolik oblíbený
Na hráškové polévce prakticky není co zkazit. Je snadná a rychle hotová. I začátečník si ji během pár minut připraví k obědu. Sice je zelená, což může někoho odrazovat, ale barvu vyrovná její sladká chuť. A to láká nejen děti.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na hráškový krém
Hráškový krém si můžeme připravit jako vegetariánské jídlo, protože není nutné přidávat maso. Základem polévky je cibule, hrášek, smetana, mléko, tuk, pepř a sůl.
Mohlo by vás zajímat
Jak vylepšit hráškový krém
Hrášková polévka je skvělá sama o sobě, bohatší chuť bude mít, když přidáme zeleninový vývar. Polévku můžeme zahustit moukou, ale také se dají rozvařit, a poté rozmixovat brambory.
Polévku také můžeme vyladit tak, že ji navrch dozdobíme. Ať už je to lžíce zakysané smetany, nebo například opražená slanina. Přidat ji můžeme přímo do polévky, ale také se dá servírovat na samostatném talířku, podobně jako rozpečené pečivo. Výborně budou v hráškovém krému chutnat i osmažené kousky bagety, krutonky. Hodí se i nasucho opražené ořechy. Stačí je nakrájet a na suché pánvičce pár minut míchat za působení tepla. Budou tak mnohem voňavější.
Můžeme i nakrájet jarní cibulku a do polévky přidat i pár celých čerstvých hrášků.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Jak připravit hráškový krém
Na polévku si připravte: 2 šalotky, 500 g mraženého hrášku, 200 ml smetany na vaření, 2 lžíce hladké mouky, mléko podle potřeby, 1 l zeleninového vývaru, máslo, pepř a sůl. Na ozdobení si přichystejte: olivový olej, střední bagetu, bylinky (například pažitka, petrželka, tymián) a sůl.
Jak na to? Šalotku oloupejte a nakrájejte nadrobno. Připravte si hrnec a dejte do něj lžíci másla. Zahřejte a přidejte šalotku. Osmahněte ji, aby byla sklovitá. Přisypte mražený hrášek a zalijte ho vývarem. Přiveďte polévku k varu a pozvolna vařte doměkka.
Bagetu nakrájejte na větší kostky. Na pánvičku dejte lžíci olivového oleje, zahřejte a přidejte kostičky bagety. Opečte je dozlatova a stáhněte ze sporáku. Připravte si bylinky a vmíchejte je ke krutonkům. Osolte je a znovu promíchejte.
Polévku rozmixujte ponorným mixerem. Do misky nalijte trochu smetany přidejte mouku. Rozšlehejte ji, postupně dolévejte smetanu, a pokud je potřeba, přidejte i trochu mléka. Po částech vlévejte tekutinu k polévce a stále míchejte. Vařte alespoň čtvrt hodiny. Osolte a opepřete a podávejte spolu s miskou krutonků.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak upravit kdoule? Z jejich šťávy, která voní vanilkou a citrusem, jsme připravili sladký rosol a z dužiny vynikající sýr
Dostat se ke kdoulím, to není tak snadné, občas… Číst více
Jaký je rozdíl mezi aperitivem a digestivem? Každý z nich na nás působí jinak
Už v minulosti si naši dědové dávali před jídlem panáka kořalky, aby jim lépe chutnalo. Další panák následoval po jídle - ten byl na trávení. O… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Zasaďte si hrášek! Zelená plodina živí lidstvo už od pravěku a je skvělá na pleť
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Králík s bůčkem v multifunkčním hrnci
Přidáno před 3 hodinami
Bramborovo-květákové krokety s holandskou omáčkou a zeleninovým salátem
Přidáno před 7 hodinami
Hovězí kostky na červeném víně a řapíkovém celeru
Přidáno před 14 hodinami
Slunečnicový chléb s kefírem
Přidáno před 16 hodinami
Kuřecí kostky se zeleninou a houbami
Přidáno před 19 hodinami
Snídaňová vejce Benedikt
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak udělat krutony v troubě nebo na pánvi. Oblíbené křupavé kostičky do polévek a salátů
3 zelené jarní polévky báječně chutnají: Jemná z kopřiv s cibulkou, rychlá ze špenátu s česnekem a svěží z chřestu s hráškem
Vzpomínky na 20 jídel ze školní jídelny: Proč nechceme nebo nemůžeme zapomenout?