Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hráškový krém: Klasiku školních jídelen připravíte snadno, stačí 3 hlavní suroviny a vylepšovat můžete už podle vlastní chuti
Zdroj: Toprecepty.cz

Krémové polévky mají v oblibě hlavně děti, ale pochutnávají si na nich i dospělí. Mezi stálice jídelních lístků už několik desetiletí patří i hráškový krém. Čím ještě můžeme tuto svěží polévku vylepšit?

Proč je hráškový krém tolik oblíbený

Na hráškové polévce prakticky není co zkazit. Je snadná a rychle hotová. I začátečník si ji během pár minut připraví k obědu. Sice je zelená, což může někoho odrazovat, ale barvu vyrovná její sladká chuť. A to láká nejen děti.

Co je potřeba na hráškový krém

Hráškový krém si můžeme připravit jako vegetariánské jídlo, protože není nutné přidávat maso. Základem polévky je cibule, hrášek, smetana, mléko, tuk, pepř a sůl. 

Jak vylepšit hráškový krém

Hrášková polévka je skvělá sama o sobě, bohatší chuť bude mít, když přidáme zeleninový vývar. Polévku můžeme zahustit moukou, ale také se dají rozvařit, a poté rozmixovat brambory

Polévku také můžeme vyladit tak, že ji navrch dozdobíme. Ať už je to lžíce zakysané smetany, nebo například opražená slanina. Přidat ji můžeme přímo do polévky, ale také se dá servírovat na samostatném talířku, podobně jako rozpečené pečivo. Výborně budou v hráškovém krému chutnat i osmažené kousky bagety, krutonky. Hodí se i nasucho opražené ořechy. Stačí je nakrájet a na suché pánvičce pár minut míchat za působení tepla. Budou tak mnohem voňavější.

Můžeme i nakrájet jarní cibulku a do polévky přidat i pár celých čerstvých hrášků

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit hráškový krém

Na polévku si připravte: 2 šalotky, 500 g mraženého hrášku, 200 ml smetany na vaření, 2 lžíce hladké mouky, mléko podle potřeby, 1 l zeleninového vývaru, máslo, pepř a sůl. Na ozdobení si přichystejte: olivový olej, střední bagetu, bylinky (například pažitka, petrželka, tymián) a sůl.

Jak na to? Šalotku oloupejte a nakrájejte nadrobno. Připravte si hrnec a dejte do něj lžíci másla. Zahřejte a přidejte šalotku. Osmahněte ji, aby byla sklovitá. Přisypte mražený hrášek a zalijte ho vývarem. Přiveďte polévku k varu a pozvolna vařte doměkka.

Bagetu nakrájejte na větší kostky. Na pánvičku dejte lžíci olivového oleje, zahřejte a přidejte kostičky bagety. Opečte je dozlatova a stáhněte ze sporáku. Připravte si bylinky a vmíchejte je ke krutonkům. Osolte je a znovu promíchejte.

Polévku rozmixujte ponorným mixerem. Do misky nalijte trochu smetany přidejte mouku. Rozšlehejte ji, postupně dolévejte smetanu, a pokud je potřeba, přidejte i trochu mléka. Po částech vlévejte tekutinu k polévce a stále míchejte. Vařte alespoň čtvrt hodiny. Osolte a opepřete a podávejte spolu s miskou krutonků.

Náš tip: Připravte si hráškový krém podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Aperitiv

Aperitiv

Aperitiv je malé množství alkoholu, které se podává asi 15-20 minut před servírováním jídla. Zpříjemní čekání na pokrm a zároveň nabudí chuťové… Číst více

Angrešt

Angrešt

Srstka angrešt nebo srstka obecná je oblíbený zahradní keř, známý pod názvem angrešt. Od tohoto rostlinného druhu bylo vyšlechtěno mnoho odrůd,… Číst více

Antipasta

Antipasta

Antipasta je výraz pro předkrm, pochází z italského "antipasto". Může obsahovat salámy, klobásy, ale také různě upravené ryby v oleji a protlaku s… Číst více

Aspik

Aspik

Aspik je vlastně rosol, kterým se zalévají různá, již předem připravená masa, ryby, uzeniny, saláty a zelenina. Široké uplatnění má především ve… Číst více

Avokádo

Avokádo

Avokádo je plod hruškovce přelahodného, botanicky se řadí mezi ovoce, někdy i mezi zeleninu. Plod je dlouhý 7-20 cm, váží 100 g až 1 kg. Avokádo je… Číst více

Azuki

Azuki

Vigna hranatá je jednoletá rostlina, jejíž plody jsou drobné, asi 0,5 cm dlouhé fazolky s názvem azuki, nebo také adzuki. Mohou být různě zbarvené -… Číst více

Barbecue

Barbecue

Barbecue je vlastně dlouhá a pomalá tepelná úprava ochuceného masa. Pochází z tradiční indiánské kuchyně, oblíbené především v USA a v Austrálii. Při… Číst více

Bowle

Bowle

Bowle je oblíbený nápoj, používaný na různých oslavách a párty. Připravuje se ve větším množství do velké skleněné mísy, ze které si pak každý sám… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více