TRENDY V PEČENÍ
6. 11. 2014 Historie a zajímavosti
V současné době je in, tzv. „trendy“, pečení domácích cupcakes a makronek. Obě tyto pochoutky patří do minidezertů, které se snadno konzumují a krásně vypadají. Pojďme se blíže seznámit s těmito dobrotami...
V současné době je in, tzv. „trendy“, pečení domácích cupcakes a makronek. Obě tyto pochoutky patří do minidezertů, které se snadno konzumují a krásně vypadají.
Pojďme se blíže seznámit s těmito dobrotami...
Cupcakes
jsou vlastně malé dortíčky, ve volném překladu košíčky, či hrníčkové dortíky. Cupcakes se pečou v papírových košíčcích, případně ve formách, do kterých se papírové košíčky vloží pro uchování přesného tvaru cupcakes. Základní těsto je obvykle složeno z klasických surovin, jako je cukr, vejce, mouka a máslo, ale čím dál častěji se hospodyňky pouští do experimentování s dalšími surovinami, a není tedy divu, že jsou k dostání také cupcakes s ovocnými, či pikantními přichutěmi.
Cupcakes se na povrchu bohatě zdobí krémy, či cukrářskými hmotami a minimodelkami z modelovacích hmot.
Receptů na cupcakes je spoustu, my nabízíme jeden, který jsme osobně vyzkoušeli a zachutnal nám:
Čokoládové cupcakes (upečeme cca 12 kusů)
Suroviny:
2 celá vejce, 150g cukru, 180g kysané smetany, 55g hořké čokolády, 45g kakaa (nejlepší je holandské, je hodně tmavé), 115g másla, 100g hladké mouky, 1 kávová lžička prášku do pečiva, 1 vrchovatá kávová lžička jedlé sody, 1 vrchovatá kávová lžička soli.
Postup:
Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu a přidáme do ní máslo a kakao a pozvolna rozpustíme, odstavíme, necháme lehce vychladnout. Elektrickým šlehačem vyšleháme vejce s cukrem do pěny a přidáme lehce zchladlou rozpuštěnou čokoládu, poté zakysanou smetanu a nakonec sypké suroviny (mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl). Takto připraveným těstem plníme papírové košíčky co 2/3 (kdo chce mít cupkaces krásně tvarované, použije formu na muffiny) a pečeme při 160-170°C cca 18-20 minut (samozřejmě respektujeme zkušenosti s vlastní troubou). Upečení vyzkoušíme špejlí – zapíchneme do těsta, a pokud bude, po vytažení z těsta, špejle suchá, cupcakes jsou hotové.
Poté je již jen dozdobíme dle fantazie krémem, či potáhneme cukrářskou hmotou a vymodelujeme kytičky, figurky, či jiné ozdůbky.
Krém z mascarpone
Suroviny:
1 vanička krému mascarpone, 1 ztužovač šlehačky (Zeesan banán, či jakýkoli jiný – dle chuti), 500ml smetany ke šlehání, cukr dle potřeby.
Postup:
Vychlazenou smetanu ušleháme na konzistenci jogurtu, zamícháme do ní směs Zeesanu a vody a necháme 1 hodinu v lednici odležet. Poté přimícháme mascarpone s cukrem a krém je hotový.
Povrch krému můžeme dozdobit třeba růžičkami z modelovací hmoty, či jen posypat cukrovým zdobením.
Makronky
jsou francouzské mandlové sušenky na povrchu hladké a křupavé a uvnitř křehké, rozplývající se na jazyku. Plní se nejrůznějšími krémy a jejich barvu můžete ovlivnit přidáním potravinářského barviva. Makronky jsou oblíbené hlavně na svatebních hostinách a oslavách. Díky svojí velikosti si je oblíbily také děti.
My nabízíme hotovou směs pro jednoduchou přípravu těchto sladkých dobrot, tedy makronky zvládne úplný začátečník.
Suroviny:
500g směsi na markonky, 100ml vody
Postup:
Směs na makronky smícháme s vodou a šleháme ve šlehači na nejvyšší stupeň 5 minut, nastříkáme na plech (pro stejnoměrné kousky makronek použijeme silikonovou formu na makronky). Plech s makronkami několikrát hodíme na pracovní desku z výšky cca 20 cm – tím se uvolní vzduch a makronky nebudou mít na povrchu žádné bublinky. Necháme minimálně 60 minut odpočinout (zaschnout), pečeme při 140-150°C 25 minut. Respektujeme zkušenosti s vlastní troubou.
Krém k naplnění makronek:
100g směsi na makronky, 125 g másla, 10g ochucovací pasty, či ovoce v gelu - vše utřeme dohromady.
Veškeré suroviny a pomůcky pro tyto recepty naleznete v eshopu Hospodyňkám.cz
PR článek
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Mléko nahradí maso, psalo se v kuchařkách 50. let. Nechyběly rady na správné dojení a na tvarohový krém dětem místo bonbónů
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 10 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 19 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 19 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 20 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 21 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Wurstsalat: Pikantní německá salámová pochoutka může být i z točeňáku nebo českých špekáčků, nejlepší je k pivu
Jak dlouho lze uchovat maso v mrazáku? To záleží na druhu masa, poradíme vám
Pět znamení horoskopu, která musí mít na talíři brambory: Býci je milují gratinované, Raci jako kaši a Ryby si libují v polévce
Komentáře
24. 11. 2014 19:18
7. 11. 2014 19:18