Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Papriku lze pěstovat i na balkoně
Zdroj: Unsplash, Greg Daines

Papriky jsou oblíbenou plodovou zeleninou, kterou lze pěstovat jak na záhoně, tak možné ještě lépe v nádobách. Vlastní úrodu paprik můžete mít doslova na dosah ruky a vychutnat si plody své práce. Přinášíme užitečné rady, které vám pomohou dosáhnout úspěšné sklizně paprik plných chuti i doma na balkoně.

Paprika je milovnice tepla a vlhka

S paprikami je to trochu obtížné. Jsou opravdu teplomilné a mají dlouhou vegetační dobu (150-200 dní). Potřebují ještě více tepla než jiné teplomilné plodiny, jakými jsou rajčata či okurky, proto jsou nejčastěji určené pro skleníky, kde se jim daří v našich podmínkách nejvíc.

Ovšem s trendem posledních let, kdy bývá poměrně velmi teplé léto, a třeba s vyvýšenými záhony, se úrody můžete dočkat i v domácích podmínkách. Záleží samozřejmě i na odrůdě, kde je třeba volit moudře, aby papriky měly šanci dozrát. Kromě tepla je paprika velmi náročná i na zálivku. Vyžaduje výhřevné stanoviště, ve stínu nemá šanci. Pokud chcete zkusit pár keříků, zvolte pro pěstování nádoby.

Předpěstované sazenice ven na sluníčko

Papriky si můžeme sami předpěstovat, to je otázka nejčastěji období března. V druhé polovině května a začátkem června je vhodná doba na sázení předpěstovaných sazeniček. Vždy je dobré nakupovat v místních zahradnictvích, odkud budou pravděpodobně připravené na podmínky typické pro danou lokalitu. Rostlinky je vhodné před výsadbou otužovat, dávat ven či větrat.

Papriky dáváme do jamky buď po jedné nebo i po dvou sazenicích, kdyby se jedna neujala. Zemina musí být hodně bohatá na živiny. Jedná se o plodinu, která miluje humózní půdy, proto musíme mít dobře pohnojeno (využít můžete nachystaný kompost či uleželý hnůj). Papriky milují také vzdušnou vlhkost, právě proto je to vhodná zelenina do fóliovníků a skleníků. Samozřejmě můžete zkusit i bez tohoto vybavení, vhodné jsou vyvýšené záhony, kde je velké teplo od spodu, příp. již zmíněné nádoby. 

Hnojíme a zaléváme, ale tak akorát

Papriky přihnojujeme naředěnou močůvkou nebo ledkem amonným, příp. jinými hnojivy určenými pro plodovou zeleninu. Paprika ocení i použití černé netkané textilie. Nejen, že zabrání vzrůstu plevele, ale také zlepšuje prohřátí půdy. Ostatně při pletí pozor - paprika má kořeny umístěné mělko a mohli byste je snadno poškodit. Ideální je udělat brázdičku mezi řádky vysázených paprik, aby půda hezky vysychala.

Většina odrůd ocení i oporu, bez ní by se jednotlivé větvičky mohly vylamovat. Je tedy vhodné jim nějakou tu tyčku poskytnout a zejména pokud jsou obsypány plody, zajistit je provázky.

Papriky potřebují pravidelné zavlažování, ale je důležité nezalévat je příliš. Přebytečná voda může vést k hnilobě kořenů a snížit výnos. Zalévejte papriky pravidelně a vždy mezi zálivkami nechte půdu dostatečně proschnout, jen tak se k rostlině dostane potřebných vzduch.

Při špatné zálivce může docházet k suché skvrnitosti plodů papriky, to se na plodu poblíž špičky objeví vodnatá skvrna. Ta žloutne, později tmavne a za vlhka je branou pro druhotné infekce. Proto je třeba dbát na pravidelnou zálivku a dostatečné zásobení živinami. 

Nejčastější škůdci

Pozor na mšice a svilušky, rostliny pravidelně kontrolujte, a proti těmto škůdcům ošetřujte. Savý hmyz vám totiž může zanést další nebezpečné choroby a zbytečně vás tak připravit o úrodu. Můžete zkusit postřik na přírodní bází v podobě výluhů či volit jiné ekologické prostředky. Velký pozor také na roztočíka širokého. Jeho přítomnosti si všimnete podle deformovaných listů a výhonků, které postupně žloutnou. Na plodech se objevuje matný povrch až korkovitost. Zde je potřeba sáhnout po chemické likvidaci, účinkuje postřik určený na svilušky.

Odrůdy pro vaše balkony

Existuje mnoho různých odrůd, které se liší tvarem, velikostí, chutí a odolností vůči nemocem. Zvažte, jakou chuť preferujete a jakou velikost plodů byste chtěli sklízet. Dobrým výchozím bodem pro začátečníky je odrůda s vysokou odolností a snadnou péčí.

Pro milovníky paprik, kteří mají k dispozici balkon či terasu, je tou nejlepší možností zkusit pěstování zakrslých paprik. Jsou předurčené k tomu, aby rostly v nádobách. Vedle široké palety chilli papriček je tu možnost sklízet papriky všech možných tvarů i barev. Hnědou až černou barvu mají plody papriky Babyball, plody jsou 3-4 cm dlouhé a šťavnaté.

Bezsemenné a vhodné přímo k snědku jsou papriky Snacking Red. Odrůda Poupila vám vykouzlí v nádobách barevnou kytici malých, kuželovitých papriček, které jsou zbarveny od zelené, žluté a oranžové až po červenou. Odrůda Sweet Chocolade je také pro svůj kompaktní vzrůst kolem 50 cm vhodná pro pěstování v nádobách a v době zralosti je barva plodů hnědo-fialová. Snack Orange roste do obdobné výšky a i v truhlíku či květináči na vás čeká bohatá úroda oranžových plodů. 

Zdroje informací:

Semena.cz: Sladké papriky nepálivé
Časopis Zahrada prima nápadů 5/2022
Dobrasemena.cz: Jak uspět s pěstováním paprik
Kniha Zelenina na zahrádce, Dolejší A.
Časopis Flóra 7/2022 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více