Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Milujete zahradničení, ale při ohýbání nebo klekání vás bolí skoro „celý člověk“? Řešení existuje! Pěstování plodin ve výšce bylo známo už ve Starověku a nyní se s velkou slávou vrací. Zvýšené záhony mají oproti tradičnímu zahraničení „na zemi“ několik výhod. A čím si nás získaly?

Výhody vyvýšených záhonů

Záhony jsou jednoduše ve výšce, kterou považujeme za ideální. To umožní pečovat o rostliny bez nutnosti se ohýbat či klečet. Máte tedy ke své zelenině snadný přístup a práce je co možná nejvíc pohodlná. 
Skladbou výplně záhonu a samotnou výškou záhonu je zajištěna skvělá drenáž. To omezí množství vody, které zůstává v kořenové zóně rostlin. Vyvýšený záhon se jednoduše řečeno plní jako kompostér. Při jeho budování využijeme spoustu přebytečného zahradního odpadu. Na dno se můžou použít větve, travní drny, hrubé odřezky, polínka, listí a postupně přidáváme jemnější materiál jako je posekaná tráva, domácí bioodpad, apod. Na vrch přijde kvalitní zemina. Materiál se časem rozkládá a přináším pěstovaným rostlinám živiny, ovšem tento proces přináší i jiný efekt. Rozklad biologického materiálu uvolňuje teplo, a dochází díky tomu k prodloužení pěstební sezóny. 
Vyvýšené záhony jsou skvělým nástrojem pro boj s nechtěnými návštěvníky. Nebudou vás trápit krtci, hraboši a dokonce ani slimáci, neboť nebudou mít sílu překonat překážku. Taky vám na úrodu nebude šlapat pes. Na kočky je i vyvýšený záhon krátký, tam musíte zavést případně jiné opatření. 

Zvýšené záhony mohou být vyrobeny z různých materiálů a v nejrůznějším designu, takže určitě objevíte takový, který zapadne do vašeho stylu. Dají se zhotovit z prken, půlkulatiny, plechů, ovšem sáhnout se dá i po téměř bezúdržbových, byť na pořízení dražších, materiálech v podobě přírodního kamene či cihel.

Nejrůznější podoby vyvýšených záhonů lze snadno instalovat na rozličných místech, jako jsou například terasy, balkony či dokonce střechy budov. Pamatujte, že jeden záhon je málo, a ani by vám nestačil. Velmi dobře vypadají nakombinované záhony o různých výškách příp. vhodně sladěné materiály.

Nevýhody vyvýšených záhonů

Výstavba vyvýšených záhonů je jistě dražší a náročnější než zrytí a příprava kusu zahrady pro zahradničení. Pamatovat musíme na to, že zejména dřevěné materiály nemají rády styk se zeminou (musíme zajistit k oddělení fólii, užívá se často nopová), je třeba také nějakým způsobem odizolovat materiál od země tak, aby se prodloužila životnost záhonu (výstavba na štěrku či vypodložené cihlami).

V této fázi výstavby také uvažujeme o škůdcích, kteří mohou do záhonu vniknout ze země, a dno opatříme nejlépe králičím pletivem ve dvojité vrstvě.
Velkou otázkou je také zálivka. Zejména v létě totiž hrozí rychlejší vysychání.  Zvýšený záhonek se snáz zahřeje, což je prima na jaře, ovšem v horkých letních dnech je potřeba oproti klasickým záhonům více prolévat vodou, nebo zajistit nějaký zavlažovací mechanismus, abyste předešli vysychání.  

Celkově lze tedy říci, že vyvýšené záhony jsou skvělou volbou pro zahradníky, kteří hledají snadnější a efektivnější způsob zahradničení. Není proto divu, že se stávají stále oblíbenějšími a na našich zahradách jich přibývá jako hub po dešti.

Zdroje:

Časopis Naše krásná zahrada 3/2022

Časopis Flóra 3/2023
Zahrada Ježek: Jak správně založit vyvýšený záhon
Izahradkar.cz : Vyvýšené záhony: výhody a úskalí, jak je založit a používat

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více