Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chilli papričky, někdy také známé pod názvem kajenský pepř, ve své chuti nezapřou vášnivý temperament a exotiku jižních zemí. Pokud jste i vy milovníky ostrých a pálivých jídel, vyzkoušejte si sami vypěstovat keřík plný rozmanitě zbarvených a různorodě tvarovaných plodů.

Chilli papričky, někdy také známé pod názvem kajenský pepř, ve své chuti nezapřou vášnivý temperament a exotiku jižních zemí. Pokud jste i vy milovníky ostrých a pálivých jídel, vyzkoušejte si sami vypěstovat keřík plný rozmanitě zbarvených a různorodě tvarovaných plodů.

Nezaměnitelná chuť není jediným důvodem, proč byste právě nyní, v chladnějším období roku, měli chilli zařadit do svého jídelníčku. Chilli papričky jsou plné vitamínů (mají vysoký obsah především vitamínu C a karotenu B), působí antibakteriálně a desinfekčně. Pravidelná konzumace pokrmů s chilli má blahodárný vliv na zažívání a funguje jako prevence střevních potíží. Chilli papričky jsou dále známy nejen tím, že podporují chuť k jídlu, ale především svým pozitivním vlivem na sexuální apetit, díky kterému jsou řazeny mezi nejvýznamnější afrodiziaka. Ačkoli prvotním účelem pěstování chilli papriček je jejich využití při přípravě gurmánských pokrmů, keřík obsypaný plody vyvolávající atmosféru vzdálených krajů skvěle plní i funkci okrasné rostliny – a i takový svazek sklizených papriček se určitě stane krásnou dekorací vaší kuchyně.

Ačkoli se chilli papričkám nejlépe daří v tropech a subtropech, lze je pěstovat i v našich chladnějších podmínkách. Jelikož naše domovy poskytují teplo a světlo po celý rok, můžete s jejich pěstováním začít doslova kdykoli.

Vše začíná u výběru semínek. V dnešní době si můžete užívat opravdu velkého množství variant papriček, ale pokud chcete mít jistotu, že vaše pěstování bude úspěšné a nechcete dlouho čekat na první plody, je pravděpodobně nejlepší volbou Capsicum Anuum. Semena papriček seženete v každém větším zahradnictví nebo supermarketu.

Hlavními požadavky pro správné vyklíčení papriček jsou teplo, světlo, vlhko a kyslík. Semena vysejte do kvalitního substrátu. Ideálně je rozsejte na povrch zeminy a následně pokryjte další tenkou vrstvou zeminy tak, aby se klíčící semena snadno prodrala na povrch. V první fázi klíčení je nejdůležitější teplo a vlhko – květináč můžete zakrýt papírem, aby se vytvořilo potřebné mikroklima. Papír průběžně vlhčete a dostatek vláhy zajistěte i vznikajícím kořenům, a proto v misce, ve které stojí květináč, udržujte neustále nízkou hladinu vody.

V závislosti na zvolené odrůdě semena vyklíčí v rámci několika dnů až týdnů. V době, kdy semena začnou klíčit, je nejdůležitější dopřát rostlince dostatek světla, proto z květináče sejměte papír a umístěte ho ideálně na okenní parapet. Nadále udržujte dostatek vláhy tak, aby substrát nebyl mokrý, ale vlhký. V této fázi je vznikající keřík velmi citlivý, proto na něj nesahejte.

Jakmile se objeví první zelené lístky, přesaďte rostlinu do většího květináče, aby pro budoucí růst měla dostatek místa. Ideální zeminou je speciální substrát pro pěstování plodové zeleniny. Po celou dobu chilli papričkám poskytujte dostatek světla, vláhy a přiměřené teplo (v teplém období se jim bude dařit i v polostínu na balkoně či na zahradě; v zimním období zvládnou teploty nižší, a to okolo 15°C). Keřík chraňte především před výkyvem teplot, průvanem, suchem a ostrým slunečním zářením. Rostlinu také pravidelně přihnojujte. Při správné péči by vám chilli papričky měly krásně kvést a plodit po celý rok – důležité je také včasné sklízení zralých plodů.

S keříkem obsypaným papričkami budete mít při vaření jedno z nejlepších koření světa stále po ruce.

 

Komentáře

Petr

18. 9. 2014 21:20

Docela čtivě na mě působí tyto http://chilli-chilli.wz.cz stránky o pěstování chilli papriček. Jsou tam také návody na jeho zpracování a tipy, jak vytvořit okrasné bonsaje z chilli papriček.

Chutney

28. 1. 2013 20:23

Zdravím všechny palihubky,

papričky pro snadné pěstvání naleznete tady: www.seminka-chilli.cz

Měj se fajn a bohatou úrodu!

CH.

Ach jo.

24. 1. 2013 12:48

:-K Když mě se to nepovede vypěstovat. :(

Jára

9. 11. 2012 19:05

:-):-p:-8:-D:-)):yes:

Mirek

24. 10. 2012 20:34

Tento článek je srozumitelný,čtivý a poskytuje cenné informace lidem,kteří si chtějí chilli papričky začít pěstovat.Díky za něj.:yes:

Jenda

12. 10. 2012 11:23

Alespoň si Drobek udělal reklamu na svůj článek... Nic proti, ale je asi jasné, že Drobek se těmto věcem věnuje více a není od věci reagovat třeba na nějakou nepřesnost v článku. Reakce ve smyslu Kdybych nebyl od přírody slušný člověk ... mi přijde trošku nefér...

Midla

12. 10. 2012 08:52

Naopak, článek na odkazu je výborný, daleko obšírnější a jinak orientovaný než tento. Kdo chce víc informaci, zklamán nebude.

Gabriela

11. 10. 2012 22:08

Drobek: Po Vaší kritice jsem byla zvědavá na onen "fundovaný" článek a byla dost zklamaná. Zde se totiž jasně píše, že anglický název pro chile je chilli (s dvěma L!). Navíc se zde často opakuje spojení paprika-chile, tedy podle Vaší logiky knedlíček-knedlík. A to, že článek začíná větami, že ostrá jídla dokáže uvařit každý blbec .... No, asi záleží na osobním vkusu. Ale Vaše připomínky tak postrádají smysl :no:

Drobek Drobek

11. 10. 2012 20:57

No, jsem z toho dost vyjevený a kdybych nebyl od přírody slušný člověk asi bych se dal do ostré kritiky.
Takhle jen budu opravovat omyly.
Tak především, chilli není cayenský (kajanský pepř), ten vznikne teprve až se cayan chile usuší a jemně umele.
Chilli paprička je úplná blbost. Slovo chile (s jedním L!) je z jazyka Nahua a znamená prostě papriku. Takže psát chilli paprička je jako psát knedlík knedlíček a tak dál.
No a pokud byste se chtěli někdo dozvědět víc, tady je mnohem delší a fundovanější článek.http://www.grilovani-barbecue.com/viewtopic.php?f=...

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více