Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Andělské slzy: Sladký tvarohový koláč je neskutečně vláčný a jemný, nadýchaný sněhový povrch zdobí vysrážené „slzy“ z karamelu
Zdroj: Toprecepty, DANILLA

Koláč slzy anděla neboli andělské slzy je tak trochu kouzelný. Po upečení na jeho povrchu totiž ulpí vysrážené krůpěje karamelu, které vypadají jako zlaté slzy. A kouzelná je vlastně i jeho chuť. Je jemný, nadýchaný, vláčný a chutná nejen andělsky, ale prostě božsky. 

Tvarohová verze krémeše

Na první pohled vám možná trochu připomene cheesecake nebo tvarožník, sněhová vrstva na jeho povrchu však koláč s názvem andělské slzy nebo slzy anděla pozvedává o level výš. Peče se u nás i na Slovensku, jeho původ však zřejmě sahá až do dob Rakouska-Uherska.

Nápadně totiž připomíná slavný maďarský moučník krémes. Ten je ostatně známý pod mnoha názvy po celé Evropě, hlavně však v Rakousku jako Cremeschnitte (neboli krémové řezy). V Polsku se mu říká kremówka nebo napoleonka, v Chorvatsku kremšnita a na Slovensku krémeš. Jde o slavný moučník starých dobrých cukráren Rakouska-Uherska, inspirací mu však zřejmě byla francouzská cukrařina se svým vyhlášeným dezertem mille-feuille

Dokonale krémový tvarožník

Stejně jako ony se krémeš sestává z listového těsta, které doplňuje obvykle vanilkový pudinkový krém. A právě to slzy anděla od krémeše odlišuje. Krém v tomto koláči je totiž tvarohový, což zase dezert přibližuje cheesecaku. Někdy se mu ostatně říká také tvarohový krémovník a krémový opravdu je. Jemnost a vláčnost krému dodávají žloutky, někdy se do něj přidává i pudinkový prášek. Lahodnější chuť zajistí tučnější tvaroh i kysaná smetana, kterou do náplně rovněž můžete přidat. Navíc sněhová čepice na povrchu celý dezert příjemně odlehčuje. Příprava tohoto koláče  je kupodivu poměrně snadná a za pár chvil tak máte hotový přímo luxusní dezert. 

Recept na koláč slzy anděla

Slzy anděla lze udělat jako klasický kulatý koláč i jako řezy na plech. Pokud chcete raději koláčovou verzi, můžete se do toho pustit podle následujícího receptu. 

Budete potřebovat: 1 vejce, 1 šálek (o objemu 250 ml) moučkového cukru, 1 šálek polohrubé mouky, 80 g másla, ½ lžičky jedlé sody, 500 g měkkého tvarohu, 2 lžíce moučkového cukru, 3 žloutky, 100 g zakysané smetany, 1 balíček vanilkového cukru, 3 bílky, 3 lžíce moučkového cukru. 

  1. Nejprve si připravte těsto. Vajíčko vyšlehejte s cukrem do pěny. Postupně přidávejte máslo a mouku s jedlou sodou. Vypracujte těsto, zabalte je do potravinové fólie a dejte na 30 minut odpočinout do lednice.
  2. Mezitím si připravte krém. V míse smíchejte měkký tvaroh s moučkovým cukrem, přidejte žloutky, vanilkový cukr a zakysanou smetanu.
  3. Odleželé těsto rozválejte na velikost formy o průměru 22 cm a vyložte jím dno. Na těsto navrstvěte tvarohový krém, uhlaďte a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 30 minut, dokud krém neztuhne. 
  4. Mezitím ušlehejte bílky s moučkovým cukrem, až vznikne tuhý sníh. Po 30 minutách koláč vyjměte, navrch rozetřete připravený sníh, uhlaďte jej a vraťte do trouby. Pečte dalších 15 minut, na povrchu by se měly vytvoří drobné karamelové kapičky. Hotový koláč nechte krátce vychladnout a podávejte.
Náš tip: Máte-li rádi tvarohové moučníky, můžete vyzkoušet třeba i tento tvarohový koláč s drobenkou podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více