Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rychlé nekynuté minikoláčky: Voní máslem a rumem a vydrží krásně vláčné nejméně tři dny
Zdroj: Toprecepty, mika59

Máte chuť na poctivé koláčky z droždí, ale nechcete se zdržovat kynutím? Máme řešení. Mini koláčky z nekynutého těsta chutnají skoro stejně, není s nimi ale tolik práce. Udělají radost nečekané návštěvě, při oslavě i na pikniku.

Který dezert připravit rychle na poslední chvíli

Když máte jen necelé dvě hodiny na přípravu chutného moučníku, který luxusně vypadá i chutná, vyzkoušejte křehké koláčky. Koláčky většinou chystáme z kynutého těsta, což je časově velmi náročné. Skvělou možností je připravit koláčky z droždí, ale zároveň ušetřit spoustu času dalším postupem. 

Když koláčky připravíme v mini variantě, získáme skvělý dezert "na dvě kousnutí", což je velmi praktické a ideální jako rychlé pohoštění, ale i na piknik.

Koláčky u nás tradičně pečeme v různých obměnách. Většinou si hrajeme spíše s náplní. Své varianty má ale i těsto. A protože dobré těsto je základem, dáme si na něm záležet. Využijeme droždí na kvásek. Založíme ho tak, jak jsme zvyklí, tedy z teplého mléka, cukru, rozdrobeného droždí a trošky mouky. Pak už ale pokračujeme bez kynutí a jen zpracujeme těsto z hladké mouky, cukru, trošky soli a žloutků. Za potřebí bude také tuk. Obvykle se používá máslo, ale někdy se připravují koláčky i se sádlem. Výborné je zkombinovat oba druhy tuku. Dalšími voňavými ingrediencemi jsou rum a citronová kůra.

Těsto pak nenecháváme kynout, ale dáme ho na půl hodiny odležet do lednice.

Mezi nejoblíbenější náplně koláčků patří tvarohová, maková, povidlová a ořechová náplň. Každá z náplní potřebuje drobnou vychytávku. V případě makové jsou to třeba povidla na oslazení, na vůni rum, skořice a vanilka. U povidlové náplně se zase pro vůni může přidat rum, skořice i badyán. Do tvarohové náplně mohou přijít rozinky, ovoní ji rum a vanilka. Ořechovou náplň můžeme vyšperkovat opraženými namletými ořechy s medem a rumem. 

Jak přichystat drobenku

Každý koláček okrášlí drobenka, kterou obvykle připravíme ze 2 dílů mouky, 1 dílu cukru a 1 dílu tuku. Můžeme do ní přidat ale třeba i trochu oříšků, případně skořice. 

Sváteční / Nedělní

Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…

Jak na rychlé nekynuté minikoláčky

Upečte si krásně křehké a měkoučké mini koláčky, které vydrží až tři dny. Na těsto si připravte: 30 g čerstvého droždí, 1,5 lžíce cukru, 5 lžic mléka, 300 g hladké mouky, 2 žloutky, 130 g másla, 60 g sádla, 1 lžičku rumu, citronovou kůru a 1 špetku soli. Na makovou náplň budete potřebovat: mák, cukr, horké mléko, skořici, citronovou kůru. Na tvarohovou náplň se bude hodit: tvaroh, žloutek, cukr, citronová kůra a sníh z 1 bílku. Na povidlovou náplň potřebujete: povidla, cukr, skořici, strouhaný perník a rum. Na drobenku potřebujete: 120 g polohrubě mouky, 100 g másla a 100 g cukru moučky. 1 vejce na potření.

Jak na to? Mléko ohřejte a nalijte ho do vyšší misky. Nasypte do ní cukr a rozmíchejte ho. Droždí rozdrobte do mléka a mírně posypejte trochou mouky. Nechte vzejít kvásek. Připravte si vál, nasypte na něj mouku, přidejte sůl a žloutky, bílky nechte na jiné využití. Na mouku nastrouhejte tuk, přidejte cukr, nastrouhejte citronovou kůru a nakonec dejte lžičku rumu. Zalijte vše kváskem a vypracujte do hladkého a nelepivého těsta. Těsto zabalte a dejte odpočinout na půl hodiny do lednice.

V miskách si připravte náplně tak, že vždy smícháte příslušné suroviny. Do další misky také přichystejte drobenku.

Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto vyndejte z lednice, znovu propracujte a rozdělte napůl. Z každé poloviny udělejte váleček a nakrájejte ho na stejné kousky. Z každého kousku vyválejte kuličku zhruba 3-4 cm. Do každé kuličky udělejte důlek (to jde například spodní částí malé skleničky).

Vejce na pomazání rozšlehejte v hrníčku. Do důlku dejte zvolenou náplň, okraje pomažte vejcem a koláček posypte drobenkou. Plech vyložte pečicím papírem, rozložte na něj koláčky a plech ihned vložte do vyhřáté trouby a pečte do růžova.

Náš tip: Připravte si sváteční koláčky podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více