Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jahodový shortcake: Legendární moučník podle slavné americké cukrářky Christiny Tosi je vláčný a křehký díky máslu a smetaně
Zdroj: Wikimedia Commons/koláž Toprecepty.cz

Přemýšlíte, co dobrého ještě připravit z jahod? Pokud vás už klasické bublaniny nebo koláče nudí, zkuste sladkou delikatesu podle slavné americké cukrářky Christiny Tosi. Jahodový shortcake sice často mívá podobu dortu, klidně ale můžete zvolit jednodušší verzi ve formě dezertu ze sušenek doplněných čerstvými jahodami a šlehačkou.

Křehký sušenkový koláč

Jahodový neboli strawberry shortcake je jedním ze slavných amerických moučníků. Vždyť co může být lepšího než kombinace křehkého těsta, které se přímo rozplývá na jazyku, voňavých a šťavnatých jahod a šlehačky? Tento vyhlášený moučník není však žádnou novinkou, může se chlubit poměrně dlouhou historií, v níž lze najít i spojitost se slavnými skotskými sušenkami shortbread, které jsou výjimečné drobivou strukturu, jež trochu připomíná drobenku na koláči.

Když do nich kousnete, rozdrobí se, rozpadnou a nakonec se krásně rozplynou na jazyku. A přesně takový je i shortcake – anglické slovo short (krátký) totiž původně znamenalo drobivý, což prý bylo odvozeno od spojení „mít krátká vlákna“.

Slavný americký koláč s jahodami

Od těchto sušenek se shortcake obvykle odlišuje přídavkem kypřicího prášku do pečiva. Ten se začal v Americe hojně používat do pečení v 19. století a výrazně přispěl k rozvoji a rozšíření tohoto sušenkového koláče, jehož předobraz má původ dokonce již v 16. století. V 50. letech byl pak koláč obohacen o jahody a poprvé se objevil termín strawberry shortcake. Na ten se pak o deset let později dostala ještě šlehačka, což završilo vývoj tohoto dokonalého letního dezertu. Od té doby se moučník objevuje v mnoha formách a verzích, přičemž jednou z nejslavnějších je ta od populární americké cukrářky a majitelky vyhlášeného Milk Baru Christiny Tosi.

Pro Američany jsou její vyhlášené moučníky často odkazující na sladkosti, které si lidé pamatují z dětství, takřka vrcholem blaha. Díky svému působení v americké verzi MasterChefa a MasterChefa Junior a také díky „netflixovskému“ pořadu Chef's Table neboli Šéfkuchařův stůl je známá i v Evropě. Právě tento strawberry shortcake byl prvním dezertem, který připravila pro restauraci Momofuku, a právě on měl velký vliv na vznik dnes již téměř legendárního podniku Milk Bar

Recept na jahodový shortcake Christina Tosi

Dnes si můžete v Milk Baru objednat moučník v podobě dortu s jahodovou zavařeninou a šlehačkou, původní verze však vypadala jinak. Šlo o křehké drobivé sušenky obalené ještě před pečením v cukru, jenž jim dodal křupavost, doplněné macerovanými jahodami a šlehačkou. A právě tuto verzi si nyní můžete udělat podle originálního receptu Christiny Tosi. Jak na to? 

Budete potřebovat: 1 velké vejce, ½ šálku smetany ke šlehání, 1½ šálku hladké mouky, ½ šálku krystalového cukru, ⅓ šálku světlého třtinového cukru, 1 lžíci soli, 1½ lžíce prášku do pečiva, 115 g studeného másla nakrájeného na malé kousky, ¼ šálku ztuženého rostlinného tuku pokojové teploty, ½ šálku moučkového cukru, 4 šálky jahod, ¼ šálku cukru a šlehačku na ozdobu. 

  1. Vejce rozklepněte a dobře prošlehejte. Lžící vyndejte polovinu vejce (můžete ji nechat na jiné použití). K vajíčku přidejte tolik smetany, abyste získali ½ šálku. Krátce promíchejte a pak směs dejte vychladit do lednice.
  2. Smíchejte mouku, krystalový cukr, hnědý cukr, sůl a prášek do pečiva a promíchejte. Přidejte máslo a tuk a prsty nebo v robotu vypracujte směs připomínající drobenku. 
  3. Do této drobenky pak přilijte smetanovou směs a míchejte, dokud se tekutina částečně nevstřebá; nemíchejte však příliš dlouho. Těsto nechte 10 minut odpočívat v míse mixéru.
  4. Z těsta vytvarujte pomocí dvou lžic malé kuličky a vyrovnejte je na plech. Měli byste mít 8 kuliček. Chlaďte v lednici alespoň 30 minut, ale klidně i přes noc.
  5. Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem. 
  6. Do široké mělké mísy nasypejte moučkový cukr. Každý z koláčků v něm lehce obalte, oklepejte přebytečný cukr a položte je na plech s dostatečným odstupem. Během pečení totiž nabydou. 
  7. Koláčky pečte 9 až 11 minut. Koláčky by se měly nafouknout a na povrchu popraskat. U těchto koláčů je lepší přepečení než nedopečení. Pokud se jejich středy po vytažení z trouby rozpadnou, dejte je ještě na 60 až 90 vteřin   dopéct. Přendejte je na mřížku a nechte vychladnout.
  8. Hodinu až dvě před podáváním koláčků jemně promíchejte jahody s cukrem. Cukr z jahod vytáhne šťávu.
  9. Na koláčky dejte lžíci macerovaných jahod a přelijte šťávou z jahod. Vše ozdobte velkou porcí šlehačky

Náš tip: S jahodami si můžete připravit i další ze slavných amerických moučníků - cheesecake. Podle našeho videoreceptu jej zvládnete jako nic. 

Zdroje informací: 
Wikipedia.org: Shortcake
Milkbarstore.com: Classic Strawberry Shortcakes

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více