Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Crack pie: Aby máslem vonící kultovní koláč z amerického Milkbaru byl správně lepkavý a vláčný, je nutné dodržet jeden zásadní trik
Zdroj: Milkbar

Pokud byste v názvu proslulého amerického koláče viděli název jisté drogy, jste na správné stopě. Ale nebojte, tento koláč je legální, když ho ovšem jednou ochutnáte, nedokážete ho přestat jíst. Crack pie od slavné americké cukrářky Christini Tosi je zkrátka až nebezpečně návykový. 

Koláč od slavné americké cukrářky

Christinu Tosi možná znáte, pokud jste sledovali americkou verzi MasterChefa nebo pořad MasterChef Junior, kde byla jednou z porotkyň. V Americe ji ale všichni znají jako majitelku populární restaurace Milk Bar neboli Momofuku Milk Bar, který byl původně jen v New Yorku. Nyní má ale několik dalších poboček v různých městech USA a je výjimečný tím, že zaměstnává téměř výhradně ženy. Ačkoli Christina původně pracovala jako kuchařka, vždy tíhla k cukrařině, neboť sama zbožňovala sladké, a jako hlavní cukrářka Momofuku vymyslela spoustu dezertů, které dnes milují skoro celé Spojené státy.

Christina je výjimečná svým inovativním přístupem, vždy se snaží vybočovat z řady, její zákusky jsou speciální, lehce pobuřující, ale i připomínající oblíbené sladkosti z dětství a hlavně extrémně návykové. K těm nejslavnějším patří její nahý pestrobarevný narozeninový dort, sušenky cookies v mnoha neobvyklých příchutích, pralinky ze zbytků dortů a hlavně Crack Pie.

Vlajková loď z amerického „mlíčňáku"

O Crack Pie by se dalo říct, že je takovým zásadním zákuskem Milk Baru a údajně je prý i jedním z hlavních důvodů, proč se stal podnik tak slavným. Tento až příliš sladký koláč je tak úžasný, že jej musíte jíst stále znova a nemůžete přestat. Právě proto získal svůj název Crack Pie, který se dnes již ale nepoužívá. Byl totiž hojně kritizován, neboť odkazoval na drogy, takže jej Christina po nějaké době přejmenovala na Milk Bar Pie.

Receptura ale zůstala stejná a „závisláků“ na něm stále přibývá. Na koláči je zajímavá hlavně jeho lepkavá konzistence s lehce tekutým středem, který vyvolává dojem, že je koláč trochu nedopečený, a křupavým povrchem z ovesných vloček. Koláč má i specifickou chuť. V sladké chuti jsou cítit i slané tóny a vše navíc zjemňuje příjemná máslová příchuť.

Originální recept na legendární Crack Pie 

Pokud byste chtěli ochutnat pravý Crack Pie, museli byste kvůli němu do Spojených států. Není to však nutné. Christina Tosi totiž na svých stránkách uveřejnila recept na svůj vyhlášený koláč, takže si jej dnes může doma upéct každý. Jak na to? 

Budete potřebovat: 115 g másla pokojové teploty, 75 g světlého třtinového cukru, 40 g krystalového cukru, 1 žloutek, 80 g hladké mouky, 120 g ovesných vloček, ¼ lžičky prášku do pečiva, špetku jedlé sody a ½ lžičky soli, tuk na vymazání formy.

Dále si připravte: 15 g světlého hnědého cukru, ¼ lžičky soli, 55 g rozpuštěného másla nebo podle potřeby a moučkový cukr na posypání.

Na náplň potřebujete: 300 g krystalového cukru, 180 g světlého třtinového cukru, 20 g sušeného mléka, 24 g kukuřičného prášku, 6 g soli, 225 g rozpuštěného másla, 160 g tučné smetany, 2 g vanilkového extraktu a 8 žloutků.  

  1. Nejprve si připravte základ koláče. Troubu předehřejte na 180 °C. Smíchejte máslo s oběma cukry a vyšlehejte v robotu do pěny. Přidejte žloutek a opět prošlehejte, dokud nevznikne světlá pěna. 
  2. Poté přisypejte mouku, ovesné vločky, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Míchejte asi minutu, dokud se těsto nespojí. Těsto bude ve srovnání s klasickým těstem na sušenky mírně nadýchané a mastné. 
  3. Plech vymažte máslem a vysypejte moukou nebo vyložte pečicím papírem. Pak těsto rozprostřete na plech v tenké vrstvě o tloušťce asi půl centimetru. Vložte je do trouby a pečte asi 15 minut dozlatova. Nechte vychladnout. 
  4. Těsto poté nalámejte na kousky, dejte do mísy a rozdrobte nebo ještě lépe rozmixujte v mixéru. K drobečkům přidejte máslo a směs důkladně prohněťte, aby se z ní dala vytvořit koule. Pak směs rozdělte do dvou koláčových forem a dobře ji umačkejte, aby bylo dno i stěny pokryté.
  5. Mezitím si připravte náplň. Smíchejte cukr, hnědý cukr, sušené mléko, kukuřičný prášek a sůl a promíchejte v robotu, dokud se vše nespojí. Přidejte rozpuštěné máslo a míchejte další 2 až 3 minuty. Přidejte smetanu a vanilku a pokračujte v míchání. Pak přidejte žloutky a a míchejte, dokud nevznikne hladká směs. 
  6. Náplň rovnoměrně rozdělte mezi korpusy; náplň by měla sahat do tří čtvrtin. Koláče opět vložte do trouby a pečte asi 15 minut, aby byl povrch zlatavě hnědý, ale stále ještě trochu tekutý. Pak otevřete dvířka trouby a snižte teplotu na 160 °C. Počkejte, až teplota klesne, pak troubu zavřete a koláč dopékejte dalších 5 minut. Náplň by měla být na okrajích pevná, ve středu se může lehce hýbat. 
  7. Hotové koláče vyjměte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Poté koláče zmrazte alespoň na 3 hodiny nebo přes noc, aby se náplň srazila. Právě zmrazením dosáhnete té správné lepkavé konzistence koláče. Koláč podávejte studený a posypaný moučkovým cukrem. 

Náš tip: Když už budete zkoušet jeden koláč z ovesných vloček, můžete si upéct i tento vynikající jablečný koláč podle našeho video receptu:

Zdroje informací: 
Wikipedia.org: Milk Bar (bakery)Christina TosiMilk Bar Pie
Milkbarstore.com: Milk Bar Pie

Recepty k tomuto článku