Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Osvědčené způsoby, jak poznat zralý meloun: Důležitou roli hrají nejen vůně nebo stopka, ale také „vrzavý“ zvuk při stlačení
Zdroj: Pixabay, Bob

Vychlazený meloun v horkých dnech zažene žízeň a báječně osvěží. Z botanického hlediska jde sice o zeleninu, ale meloun používáme jako ovoce. Při výběru je třeba pečlivě vybírat, abychom si domů přinesli ten opravdu nejsladší.

Proč je meloun nejlepší v létě

Přestože meloun si můžeme zakoupit v obchodech téměř po celý rok, letní sezóna je pro ně ideální. V obchodě je najdeme poskládané jeden vedle druhého, stačí si vybrat. Malé, velké, se žlutými skvrnami, bez nich. Některé jsou krásně zralé, některé přezrálé, jiné ale zase naopak nedozrálé. Prozradíme, co vše prozkoumat, abyste si domů přinesli slaďoučký a šťavnatý plod. Meloun je zelenina, přestože s ním zacházíme spíše jako s ovocem. Většinu obsahu tvoří voda, a i přes sladkou chuť má malé množství kalorií.

Víte, podle čeho poznáme, že je meloun zralý? Máme pro vás 7 osvědčených tipů

1. Váha melounu

Mysleli jste si, že váha melounu je důležitá jen kvůli tomu, kolik za něj zaplatíme? Podle váhy překvapivě poznáme i jeho zralost. Vezměte si na váhu dva na první pohled stejně velké melouny a ten těžší bude vítěz – a určitě bude i
chutnat lépe.

2. Barva melounu

Slupka vodního melounu bývá tmavě zelená, podle odrůdy může mít i světlé a tmavé pruhy. Protože při růstu část plodu leží na půdě, ta může mít odlišnou barvu než zbytek. Tato část bývá světle až tmavě žlutá. Právě tato skvrna má význam pro stav zralosti. Jestliže je spíše bělavá, meloun nejspíš nebude dostatečně zralý, není to vhodný kandidát do nákupního košíku. Pokud nakupujeme polovinu melounu, měla by být barva tmavě růžová až červená.

3. Zvuk po poklepání

Ohledně poklepávání melounu a zkoušení jeho zvuku, se vedou debaty. Jaký zvuk by měl meloun vydávat? Když na něj poklepeme, měl by se v případě zralého plodu ozvat jasný zvonivý zvuk.

4. Stopka melounu

Také stopka naznačuje zralost melounu. Zralý plod by měl mít sušší nahnědlou stopku. Jestliže má meloun stopku zelenou, byl sklizen příliš brzy, a proto nebude dostatečně sladký.

5. Správná vůně zralého melounu

Možná jste to doposud nedělali, ale patří to k typickým znakům. Ano, jde o vůni. Když k melounu přičichneme, měl by mít příjemnou a lehce nasládlou vůni. Sladké až těžké aroma naznačuje, že by meloun mohl být přezrálý.

6. Tvar melounu

Když se podíváme do bedny s melouny jedné odrůdy, můžeme vidět i různé tvary. Jestliže je protáhlejší, nejspíš bude vodnatější. Naopak kulatější melouny bývají většinou sladší. Vyzkoušet můžete některý z těchto receptů.

Meloun

Meloun patří mezi typicky letní ovoce. Nebo snad zeleninu? Odpověď na tuto otázku je trochu nejasná. Jedná se o plod byliny, nikoliv dřeviny, a ještě navíc je z čeledi tykvovitých, takže klasický…

7. Stlačení melounu 

Mezi méně známé triky patří také stlačení. Když meloun v obchodě vezmeme do dlaní a stlačíme, měl ten zralý vydat  „vrzavý“ zvuk.

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více