Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

meloun
Zdroj: Pixabay, pasja1000

Milujete meloun? Sníte vnitřní lahodnou část a na první pohled nevábné slupky vyhazujete? Přesvědčte se, že i z této části melounu můžete připravit výborný džem.

Proč nevyhazovat kůru z vodního melounu

Kůra vodního melounu je tuhá vnější vrstva. Má zelenou barvu, postupně přechází z nazelenalé do bílé, po narůžovělou, až v tu tolik milovanou růžovou dužinu. Kůra je méně šťavnatá, ale rozhodně jedlá.

Proč využít kůru z melounu

Kůra melounu je také plná živin, takže je docela škoda vyhazovat ji do koše. Vlastně obsahuje to samé jako dužina, ale kromě toho vyšší koncentraci některých dalších účinných látek, jako jsou vitamíny, minerály, antioxidanty (například lykopen, jeden z provitamínů vitamínu A). Tvrdší obal melounu obsahuje málo kalorií, ale najdete v něm hodně vitamínu C, vitamínu A, vitamínu B6, ale také draslík a zinek.

Jak na melounový džem

Na melounových slupkách si moc v klasické podobě nepochutnáte, ale když z nich připravíte džem, budete mít o chuťový zážitek dobře postaráno. A co na něj budete potřebovat? 600 gramů melounových slupek, kůru z citronu nebo pomeranče, šťávu z jednoho pomeranče nebo citronu a 200 gramu cukru krystal.

Nejprve potřebujete buď škrabkou nebo nožem odstranit tu velmi tvrdou zelenou vrchní část. Zbytek pokrájejte na větší kostky a dejte do hrnce. Přidejte kůru z citrusu, šťávu a cukr. Vše promíchejte a zakryjte pokličkou. Nechte asi půl hodiny odstát. Pak hrnec dejte na sporák. Směs vařte asi 40 minut. Potom sporák vypněte, sundejte z tepla a vše rozmixujte. Hrnec vraťte na sporák a vařte, dokud směs nebude mít požadovanou konzistenci. Pokud by džem náhodou neželíroval, pomožte mu citrusovým pektinem. Správně hustý džem dejte do důkladně vymytých a suchých sklenic. Zavíčkujte a obraťte je dnem vzhůru. Po vychladnutí je uložte do chladu.

Meloun

Meloun patří mezi typicky letní ovoce. Nebo snad zeleninu? Odpověď na tuto otázku je trochu nejasná. Jedná se o plod byliny, nikoliv dřeviny, a ještě navíc je z čeledi tykvovitých, takže klasický…

Jak na variantu melounovo-jablkového džemu

Výhodou jablek je to, že mají dobré želírovací vlastnosti, což můžete využít třeba právě v případě džemu z melounové slupky. Na tuto verzi budete potřebovat 4 hrnky kůry z melounu nakrájené na malé kousky, 1 velké oloupané jablko bez jádřinců (nakrájené na malé kousky), šťávu z citronu, 1 hrnek cukru a 1 lžičku vanilkového extraktu. Opět nejdříve sloupněte tvrdou zelenou slupku, pak nakrájejte zbytek slupky melounu. Vždy dobře vypadá i chutná, když zbude trocha růžové dužiny.

V nerezovém hrnci smíchejte meloun, kousky jablek, citronovou šťávu, cukr a vanilku. Přiveďte k varu. Míchejte do rozpuštění cukru, a pak snižte teplotu. Míchejte, dokud kůra nebude měkká a průsvitná (zhruba hodinu). Pak hrnec dejte pryč z plotny, nechte vychladnout a opatrně rozmixujte podle vašich představ. Někdo miluje, když jsou ve směsi nějaké kousky.

Opatrně nalijte do sterilizovaných sklenic a zašroubujte víčka (nedotahujte). Na plotnu postavte velký hrnec s vodou a do něj postavte sklenice. Sterilujte na 80 stupních zhruba 20 minut. Sklenice opatrně vyndejte a víčka dotáhněte. Sklenice postavte na podložku dnem vzhůru a nechte je vychladnout. Po vychladnutí je dejte do chladu. Džem by měl vydržet několik měsíců.

Náš tip: I z dužiny samotné lze udělat zavařeninu. Zkuste třeba melounovou marmeládu podle Jany

Zdroje informací:
https://tojenapad.dobrenoviny.sk/odteraz-uz-supky-z-melona-nevyhodite/
https://whereismyspoon.co/watermelon-rind-jam-or-candied-watermelon-rind-in-syrup/
https://www.tasteofhome.com/recipes/watermelon-rind-preserves/
https://www.organicfacts.net/watermelon-rind.html

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více