Grilovaný celer: Naložený do té správné marinády nahradí dokonce steaky, před přípravou je vhodné ho krátce předvařit
6. 7. 2023 Vaření
Na maso si moc nepotrpíte a hledáte nějaké varianty, co si v létě dát na gril? Plátky celeru chutnají překvapivě dobře a jsou výborným oživením klasických vegetariánských a veganských alternativ, jako jsou sýry, tofu na gril nebo jiné druhy zeleniny. Navíc se dají udělat na mnoho způsobů.
I celer se dá opéct na grilu
Celer je jedním z méně častých druhů zeleniny připravovaných na grilu. V zahraničních kuchyních je spíš běžnější grilovat celer řapíkatý, ke stejnému účelu je však vhodný i celer bulvový. Když jej nakrájíte na plátky, vzniknou vám jakési steaky. Ty už pak stačí jen naložit do vhodné marinády, nechat uležet nebo je marinádou potřít před grilováním a pak opéct nad žhavými uhlíky. Grilováním totiž celer získá lahodnou, jemnou a trochu nasládlou chuť, a když pak tyto celerové steaky doplníte nějakým lahodným dipem, po mase možná ani nevzdechnete.
Mohlo by vás zajímat
Netradiční využití celeru
Celer obvykle používáme společně s mrkví a petrželí jako základ vývarů, polévek nebo některých druhů omáček. Ne každý má sice tuto kořenovou zeleninu v oblibě, její ctitelé si ji však klidně dají i samotnou v podobě řízku, placiček, kaše či pyré nebo třeba pomazánky. Má totiž zajímavou oříškovou, zemitou a trochu anýzovou chuť, takže chutná výborně i sám o sobě. Kromě toho se celer rozhodně vyplatí zařadit do jídelníčku, neboť je bohatý na spoustu živin. Navíc se již od dávných dob věřilo, jak už jsme psali v jednom z našich předchozích článků, že funguje jako vynikající afrodiziakum a má i další pozitivní účinky na naše zdraví.
Jak vybrat celer na grilování
Bulvy celeru jsou k dostání po celý rok. I když se tedy bere spíš jako zimní zelenina, můžete si jej koupit rovněž v létě během grilovací sezony. Na grilování je třeba hlavně pořídit co nejčerstvější celer. Vybírejte proto pevnější a těžší bulvy. Ty měkčí si nechte třeba na polévku. Celer je možné grilovat ještě čerstvý. V tom případě pak doba grilování trvá cca 25 minut. Chcete-li si trochu zkrátit přípravu, můžete plátky krátce předvařit ve vodě s trochou citronové šťávy nebo na páře.
Mohlo by vás zajímat
Celerové steaky s chimichurri omáčkou
Pokud přemýšlíte, jak celer připravit, vyzkoušejte jej třeba s populární argentinskou chimichurri omáčkou podle následujícího receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 1 celer, 1 chilli papričku, 1 šalotku, 20 g petržele, 1 stroužek česneku, 5 lžic extra panenského olivového oleje, 1 lžíci sušeného oregana, 4 lžíce červeného vinného octa a sůl a pepř.
- Den před grilováním si připravte chimichurri omáčku, aby se stihly krásně propojit všechny chutě. Chilli papričku zbavte stopky a semínek a nakrájejte na malé kousky. Šalotku a česnek nakrájejte najemno a petrželovou nať nasekejte nahrubo.
- Všechny ingredience smíchejte s extra panenským olivovým olejem, oreganem a octem. Dochuťte solí a pepřem.
- Celer oloupejte a nakrájejte na 1 ½ cm silné steaky. Předvařte je v hrnci ve vroucí vodě cca 5 minut.
- Celerové steaky poté potřete chimichurri omáčkou a grilujte na přímém žáru při teplotě cca 200 °C přibližně 2 minuty z každé strany tak, aby byly plátky krásně dozlatova opečené. Podávejte je se zbylým chimuchurri.
Další možnosti marinády:
- sůl + pepř + čerstvý tymián
- 2 lžíce oleje + 1 stroužek česneku + 1 lžíce dijonské hořčice + 1 lžička soli + ½ lžičky pepře
- 2 lžíce olivového oleje + 1 lžička dijonské hořčice + 1 lžička javorového sirupu + 1 stroužek česneku + 1 lžička sójové omáčky + sůl + pepř
Náš tip: Pokud nemáte možnost grilovat, můžete vyzkoušet i tyto vynikající celerové hranolky z trouby podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Celer trochu jinak: Zkuste jej nakládaný s falafelem, v polévce s jablkem a nebo v podobě celerových lívanečků!
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Odšťavněte si řapíkatý celer: Funguje jako afrodiziakum a pomůže i při hubnutí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 49 minutami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 2 hodinami
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 15 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 16 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 18 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Milujete brambůrky? Vyrobte si jejich zdravou variantu! Výborné jsou celerové nebo polentové
Bufetový pochoutkový salát podle Ostravského gastrošefa: Recept z roku 1976 skvěle funguje dodnes
Jak ochutit a s čím podávat grilovaný hermelín. Připravte výbornou lahůdku pro návštěvu