Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Římané věřili, že přináší štěstí: Celer je přírodní afrodisiakum plné vitamínů
Zdroj: Pixabay, Hans Braxmeier, Pixabay license

V české kuchyni existují jídla, která se bez celeru neobejdou. Stačí připomenout tradiční svíčkovou, ale ani vývar bez celeru není zkrátka úplný. Určitě si vybavíte také na celerovou pomazánku a lá humr, která bývala oblíbená za socialismu. Tato zelenina ale obstojí i samostatně a navíc má údajně opravdu speciální účinky...

Celer v hlavní roli

Už staří Řekové považovali celer za svatou rostlinu. Římané si celeru vážili hlavně proto, že s ním byla spojena jistá pověra; že za určitých okolností přinese štěstí. Podle dochovaných historických pramenů se celer pěstoval už v roce 850 př. n. l., zejména pro léčebné vlastnosti v něm obsažených těkavých olejů. Ajurvédští lékaři v dávných dobách používali semena celeru k léčbě nachlazení, chřipky, špatného trávení, ale také artritidy či onemocnění jater nebo sleziny.

Proč ho jíst?

Jednak proto, že po něm neztloustnete, má totiž velmi málo kalorií. Zato ale obsahuje spoustu vitamínů a minerálů. Z nich je třeba zmínit zejména draslík, železo a vápník. Z vitamínů je pak zásadní céčko a vitamíny skupiny B. Specifickou vůni a chuť má na svědomí velké množství éterických olejů.

Pomocník (nejenom) v posteli

O celeru se říká, že funguje jako přírodní afrodisiakum a možná s tím souvisí i jeho další bohulibé vlastnosti, a sice že zbavuje stresu a snižuje krevní tlak. Kromě toho ale éterické oleje v něm zlepšují trávicí prostředí, a to zejména tím, že likvidují bakterie v ústech, žaludku i ve střevech. Celer je rovněž vhodným pomocníkem při potížích s nadýmáním či zavodňováním organismu a příznivě ovlivňuje hladinu cukru v krvi. Jelikož zrychluje metabolismus a vyplavuje z těla škodlivé látky, nebojte se ho zařadit do jarního odlehčujícího jídelníčku.

Syrový, vařený, nebo pečený?

Možnost kuchyňských úprav z celeru dělá poměrně univerzální surovinu pro všechny možné druhy jídel. Tvoří základ omáček, je součástí polévkové zeleniny, která se používá nejenom do zmíněných polévek, ale také třeba k pečení mas na divoko. Bez celeru neuděláte například Waldorfský salát. Lehce ovařený se dá obalit a osmažit jako řízek. Pokud z nějakých důvodů nejíte brambory, nakrájejte ho na nudličky a upečte v troubě jako hranolky, které jsou chuťově vynikající. V případě, že budete celer připravovat za syrova, zakápněte ho lehce citronovou šťávou, jinak má totiž tendenci hnědnout. Nevyhazujte ani celerové listy; přidejte je k vařícím se bramborám a uvidíte, jakou získají zajímavou chuť. Kromě toho se celerové listy dají také sušit a používat jako koření.

Recepty k tomuto článku

Marie

Nejnovější recepty Více