Římané věřili, že přináší štěstí: Celer je přírodní afrodisiakum plné vitamínů
15. 3. 2021 Životní styl
V české kuchyni existují jídla, která se bez celeru neobejdou. Stačí připomenout tradiční svíčkovou, ale ani vývar bez celeru není zkrátka úplný. Určitě si vybavíte také na celerovou pomazánku a lá humr, která bývala oblíbená za socialismu. Tato zelenina ale obstojí i samostatně a navíc má údajně opravdu speciální účinky...
Celer v hlavní roli
Už staří Řekové považovali celer za svatou rostlinu. Římané si celeru vážili hlavně proto, že s ním byla spojena jistá pověra; že za určitých okolností přinese štěstí. Podle dochovaných historických pramenů se celer pěstoval už v roce 850 př. n. l., zejména pro léčebné vlastnosti v něm obsažených těkavých olejů. Ajurvédští lékaři v dávných dobách používali semena celeru k léčbě nachlazení, chřipky, špatného trávení, ale také artritidy či onemocnění jater nebo sleziny.
Mohlo by vás zajímat
Proč ho jíst?
Jednak proto, že po něm neztloustnete, má totiž velmi málo kalorií. Zato ale obsahuje spoustu vitamínů a minerálů. Z nich je třeba zmínit zejména draslík, železo a vápník. Z vitamínů je pak zásadní céčko a vitamíny skupiny B. Specifickou vůni a chuť má na svědomí velké množství éterických olejů.
Pomocník (nejenom) v posteli
O celeru se říká, že funguje jako přírodní afrodisiakum a možná s tím souvisí i jeho další bohulibé vlastnosti, a sice že zbavuje stresu a snižuje krevní tlak. Kromě toho ale éterické oleje v něm zlepšují trávicí prostředí, a to zejména tím, že likvidují bakterie v ústech, žaludku i ve střevech. Celer je rovněž vhodným pomocníkem při potížích s nadýmáním či zavodňováním organismu a příznivě ovlivňuje hladinu cukru v krvi. Jelikož zrychluje metabolismus a vyplavuje z těla škodlivé látky, nebojte se ho zařadit do jarního odlehčujícího jídelníčku.
Mohlo by vás zajímat
Syrový, vařený, nebo pečený?
Možnost kuchyňských úprav z celeru dělá poměrně univerzální surovinu pro všechny možné druhy jídel. Tvoří základ omáček, je součástí polévkové zeleniny, která se používá nejenom do zmíněných polévek, ale také třeba k pečení mas na divoko. Bez celeru neuděláte například Waldorfský salát. Lehce ovařený se dá obalit a osmažit jako řízek. Pokud z nějakých důvodů nejíte brambory, nakrájejte ho na nudličky a upečte v troubě jako hranolky, které jsou chuťově vynikající. V případě, že budete celer připravovat za syrova, zakápněte ho lehce citronovou šťávou, jinak má totiž tendenci hnědnout. Nevyhazujte ani celerové listy; přidejte je k vařícím se bramborám a uvidíte, jakou získají zajímavou chuť. Kromě toho se celerové listy dají také sušit a používat jako koření.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vaříme s hrníčkem: Jak na rychlou mramorovanou bábovku jako od babičky?
Pokud nesnášíte věčné vážení, bude pro vás vaření… Číst více
Nejrychlejší recepty: Dvoubarevná hrnková bábovka je hotová za 30 minut!
Říká se, že ženu ani květinou neuhodíš. A mělo by… Číst více
Bábovičko, poveď se mi! Osvědčené triky, díky kterým snadno vyklopíte bábovku
Vůně se line po celém bytě a všem se už sbíhají… Číst více
Pečeme bez vážení... mramorovou bábovku, vláčnou roládu i citronové řezy
Máte chuť na nějakou sladkou dobrotu, ale jste… Číst více
5 nejlepších hrníčkových moučníků: Bez vážení upečete ořechovou bábovku, švestkový koláč nebo nadýchané koblihy
Když chcete rodinu potěšit něčím sladkým, ale… Číst více
9 nejlepších ořechových moučníků: Zkuste slavnostní roládu nebo voňavou bábovku!
Máte letos hodně ořechů? Nebo je zkrátka jen… Číst více
Aby vaše bábovka měla formu aneb Velký průvodce materiálů: Využijete spíš silikon, teflon nebo keramiku?
Možná se vám bábovka z vaší formy špatně vyklápí,… Číst více
Jak upéct bábovku, která se pokaždé povede? Do té naší potřebujete tyčinku Margot
Umíchat těsto na bábovku není nic složitého, zádrhel může nastat až na závěr. Formu na těsto dobře vymažeme a vysypeme hrubou moukou, aby se dala… Číst více
Sladké pečení: Bábovka s větrníkovou příchutí voní po karamelu a je krásně vláčná
Bábovky si můžeme připravit na spoustu způsobů.… Číst více
Bábovka s větrníkovou příchutí: Tajemství skvělé chuti je ve voňavém karamelu, při jehož přípravě se nesmí šetřit cukrem
Pokud jste už vyzkoušeli nejrůznější bábovky,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více