Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Úrodu cuket lze využít třeba na výrobu chutné pizzy.
Zdroj: Freepik

Cuketa si užívá letošní léto víc než mnozí lidé. Teplé počasí jí svědčí, takže se na některých zahradách objevují stále nové a nové plody. Co s nimi však stále dokola dělat, když už jsme uvařili polévku, připravili pomazánku a upekli perník? Zkuste cuketovou pizzu, chutná skvěle.

Rychlá večeře za pár korun

Pro některé milovníky italské klasiky bude zřejmě cuketa na pizze překvapením, ale existuje hned několik receptů, v nichž se zelenina objevuje jako jedna ze složek pizzy. Protože ovšem v současných vedrech nechce nikdo trávit v kuchyni dlouhé hodiny, je třeba si připravit něco rychlého.

Cuketové minipizzy s cherry rajčaty 

Proto se zaměřte na menší pizzy, které jsou upečené do půl hodiny a buďte si jisti, že se po nich „zapráší“. Na přípravu osmi kousků mini dobrot s cuketou budete potřebovat: 250 g polohrubé mouky, 1 lžičku soli, 150 g másla (nakrájeného na kousky) a 0,6 dcl vody (můžete ovšem zvolit kupované těsto a tyto ingredience rovnou vyřadit), dále 100 g crème fraîche (můžete použít vysokoprocentní zakysanou smetanu), 1 cuketu nakrájenou na tenké plátky, 6 cherry rajčat (rozkrojených na čtvrtiny), 100 g sýru feta, sůl a pepř.

Jak na to?

  1. Pokud budete připravovat domácí těsto, smíchejte mouku a sůl. Přidejte máslo a rozetřete na „drobenku“.
  2. Ve vytvořené hmotě udělejte důlek, do kterého nalijete vodu. Vše důkladně promíchejte a vytvořte těsto.
  3. Těsto vložte mezi dva kousky pečícího papíru a opatrně vyválejte na plát.
  4. Ten rozválejte na obdélník a z něj pak nakrájejte malé čtverce. Nebo těsto rozdělte na několik menších částí a ty rozválejte na klasické kulaté mini pizzy. Připravené čtverce nebo kola těsta vložte na plech s pečícím papírem. 
  5. Těsto potřete crème fraîche, ale ne až do krajů. Ponechte si zhruba dva centimetry od kraje „suché“.
  6. Na smetanu položte plátky cukety a kousky rajčat. Vše posypte rozdrobeným sýrem. Samozřejmě náplň můžete libovolně měnit, i podle zásob v lednici. Na těsto můžete naskládat třeba šunku nebo olivy, a vše na závěr posypat bazalkou. 
  7. Okraje těsta přehněte přes náplň nebo nechte volné. 
  8. Takto vytvořené minipizzy vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů (horkovzduch) a na nejníže položeném roštu pečte 25-30 minut.
  9. Po upečení ihned podávejte.

Náš tip: Pokud používáte domácí cukety, dejte si pozor na to, kdy je sklízíte. Abyste mohli použít i slupku, nesmíte nechat cukety přerůst. Mladé kusy jsou navíc šťavnatější. U velkých cuket se často setkáte s tím, že tuhá slupka musí pryč a zelenina tak ztrácí část své chuti.

Zdroj informací:

swissmilk.ch - Mini-Pizza mit Zucchetti

Pokud jste spíš příznivcem tradiční české kuchyně, vyzkoušejte podle našeho videoreceptu dušené cuketové zelí:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více